• Посилання скопійовано

Допомога військовому підрозділу: що в обліку?

Підприємство хоче допомогти військовому підрозділу. Чи може воно надати необхідну благодійну допомогу підрозділу, яку отримає безпосередньо рядовий військовий? Чи має право підписати акт приймання-передачі рядовий військовий? Який бухгалтерський облік цієї операції?

Нині багато суб’єктів господарювання добровільно допомагають військовим підрозділам та стикаються з питаннями, як у наведеній ситуації, хто є підписувачем акта передачі та як провести таку операцію в бухгалтерському обліку. Розглянемо питання.

Підписувачі акта приймання-передачі

У разі надання необхідної допомоги у вигляді товарів, матеріалів необхідно скласти акт приймання-передачі, який міститиме всі необхідні реквізити первинного документа, визначені ст. 9 Закону про бухоблік1 та п. 2.4 Положення №882. Серед визначених реквізитів зазначено, що первинний документ має містити посади і прізвища осіб, відповідальних за здійснення господарської операції і правильність її оформлення.

1 Закон України від 16.07.1999 р. №996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».

2 Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затверджене наказом Мінфіну від 24.05.1995 р. №88.

Відповідальність, зокрема, за забезпечення фіксування фактів здійснення всіх господарських операцій у первинних документах несе уповноважений орган (посадова особа), який здійснює керівництво підприємством, або власник згідно із законодавством та установчими документами (ч. 3 ст. 8 Закону про бухоблік).

Згідно з п. 2.5 Положення №88 зазначено, що документ має бути підписаний особисто, а підпис може бути скріплений печаткою. Крім того, повноваження на здійснення господарської операції особи, яка в інтересах юрособи одержує основні засоби, запаси, нематеріальні активи, грошові документи, цінні папери та інші товарно-матеріальні цінності згідно з договором, мають бути підтверджені, зокрема, письмовим договором, довіреністю, актом органу юрособи тощо.

Таким чином, робимо висновок, що акт приймання-передачі має бути підписаний між керівником підприємства (сторона, яка передає) та командиром (начальником) військового підрозділу або уповноваженою особою, яка діє за довіреністю (сторона, яка приймає). Отже, щоб підписати акт приймання-передачі міг безпосередньо рядовий військовий, він має бути уповноважений командиром (начальником) військового підрозділу та діяти за довіреністю (ст. 244, 245 та 246 ЦКУ).

Бухгалтерський облік передачі товарів

Відображення в бухобліку передачі товарів військовому підрозділу покажемо на прикладі.

Приклад  Підприємство вирішило передати на користь військового підрозділу необхідні товари (бронежилети) на суму 100000,00 грн (без ПДВ).

Бухгалтерські проведення див. у таблиці.

Таблиця

Відображення у бухобліку підприємства передачі товарів військовому підрозділу


з/п
Зміст операції Кореспонденція рахунків Сума
Д-т К-т
1. Оплачено бронежилети для передачі військовому підрозділу 631 311 100 000,00
2. Оприбутковано бронежилети, які будуть передані до військового підрозділу 281 631 100 000,00
3. Передано бронежилети військовому підрозділу за актом приймання-передачі 949 281 100 000,00

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру