• Посилання скопійовано

Представництво продало частку в резиденті

Підприємство-нерезидент продало свою частку в українському підприємстві фізособі — резиденту України. Кошти від продажу фізособа перерахує представництву нерезидента. Які податкові наслідки цієї операції?

Відповідно до пп. 141.4.1 ПКУ доходи, отримані нерезидентом із джерелом їх походження з України, оподатковуються в порядку і за ставками, визначеними ст. 141 ПКУ.

Згідно з пп. «е» пп. 141.4.1 ПКУ під доходами, отриманими нерезидентом із джерелом їх походження з України, мається на увазі, зокрема, прибуток від здійснення операцій з продажу або іншого відчуження цінних паперів, деривативів чи інших корпоративних прав у статутному капіталі юросіб-резидентів, крім тих, що перебувають в обігу на фондовій біржі, яка входить до переліку, затвердженого КМУ (Перелік №675).

Підпунктом 141.4.2 ПКУ передбачено, що резидент, у тому числі фізособа-підприємець, фізособа, яка провадить незалежну професійну діяльність, або суб’єкт господарювання (юрособа чи фізособа-підприємець), який обрав спрощену систему оподаткування, або інший нерезидент, який провадить господарську діяльність через постійне представництво на території України, які здійснюють на користь нерезидента чи уповноваженої ним особи будь-яку виплату з доходу з джерелом його походження з України, отриманого таким нерезидентом (у тому числі на рахунки нерезидента, що ведуться в національній валюті), утримують податок з таких доходів, зазначених у пп. 141.4.1 ПКУ, за ставкою в розмірі 15% (крім доходів, зазначених у пп. 141.4.3 — 141.4.6 та 141.4.11 ПКУ) їх суми та за їх рахунок, що сплачується до бюджету під час такої виплати, якщо інше не передбачено положеннями міжнародних договорів України з країнами резиденції осіб, на користь яких здійснюються виплати, що набрали чинності. Вимоги цього абзацу не застосовуються до доходів нерезидентів, що отримуються ними через їхні постійні представництва на території України.

Відповідно до пп. 141.4.7 ПКУ суми прибутків нерезидентів, які провадять діяльність на території України через постійне представництво, оподатковують у загальному порядку. При цьому таке постійне представництво прирівнюється з метою оподаткування до платника податку, який провадить діяльність незалежно від такого нерезидента.

Дохід від продажу корпоративних прав збільшує фінрезультат до оподаткування, а собівартість цих корпоративних прав зменшує такий фінрезультат, який є основою для розрахунку об’єкта оподаткування податком на прибуток (див. пп. 134.1.1 ПКУ).

Причому податкових різниць тут немає. Так само консультує податкова, відповідаючи на запитання в ЗІР, підкатегорія 102.15: «Як враховуються при обчисленні фінансового результату до оподаткування різниці щодо операцій з продажу або іншого відчуження корпоративних прав в іншій, ніж цінні папери, формі?».

Таким чином, нерезидент, який провадить діяльність через постійне представництво, як окремий платник податку на прибуток, включить фінрезультат від продажу корпоративних прав (прибуток чи збиток) до загального фінрезультату до оподаткування, який є основою для розрахунку об’єкта оподаткування податком на прибуток.

Нормативна база

  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. №2755-VI.
  • Перелік №675 — Перелік іноземних фондових бірж, на яких розміщено іноземні боргові цінні папери нерезидентом, оподаткування доходу якого здійснюється відповідно до підпункту 141.4.11 пункту 141.4 статті 141 Податкового кодексу України, затверджений постановою КМУ від 06.09.2017 р. №675.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру