• Посилання скопійовано

Що нового

Президент затвердив Угоду з ЄС про вантажні перевезення автотранспортом

!  Міжнародним вантажним автоперевізникам

Президент України своїм указом затвердив Угоду між Україною та Європейським Союзом про вантажні перевезення автомобільним транспортом, учинену 29 червня 2022 року в місті Ліоні.

Метою Угоди є тимчасове полегшення автомобільних вантажних перевезень між ЄС та Україною, а також транзитом через їх території шляхом надання додаткових прав на транзит та перевезення вантажів між сторонами операторам, зареєстрованим в одній зі сторін, у зв’язку з наслідками загарбницької війни Росії проти України та значними збоями у роботі всіх видів транспорту в країні.

Ця Угода також включає заходи щодо спрощення визнання водійських документів.

Угода поширюється на транзитні та міжнародні перевезення вантажів автомобільним транспортом між сторонами за найм, або за плату, або за власний рахунок і не порушує правил, встановлених багатосторонньою системою квот Європейською Конференцією Міністрів Транспорту у рамках Міжнародного транспортного форуму.

Під дію цієї Угоди не підпадають:

перевезення вантажів автотранспортом в межах держави-члена ЄС або між державами-членами ЄС;

транзит через територію іншої сторони для перевезення вантажів між третіми країнами.

Указ Президента від 16.09.2022 р. №654/2022 набирає чинності 30.09.2022 р.


Обов’язковий військовий облік для жінок відтерміновано на рік

!  Усім

Міністерство оборони України внесло зміну до свого наказу від 07.02.2022 р. №35.

Зазначеною зміною є перенесення дати початку обов’язкового військового обліку жінок з 01.10.2022 р. на 01.10.2023 р.

Наказ Міноборони від 06.09.2022 р. №259
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 21.09.2022 р. офіційно не опублікований


Кабмін запроваджує новий спецмоніторинг погашення заборгованості із зарплати

!  Держпідприємствам

КМУ постановив, що Мін’юст має запровадити спеціальний моніторинг погашення заборгованості із заробітної плати підприємствами, установами та організаціями усіх форм власності, стосовно яких відкрито провадження у справі про банкрутство, та подавати інформацію про результати такого моніторингу Держпраці.

Держстат має подавати Держпраці інформацію про заборгованість із виплати заробітної плати підприємств, установ і організацій усіх форм власності.

Органам місцевого самоврядування рекомендовано, зокрема, розглядати питання про притягнення до відповідальності керівників підприємств, установ і організацій, що перебувають у комунальній власності відповідних територіальних громад, які допускають порушення вимог законодавства щодо своєчасності виплати зарплати.

На період дії воєнного стану завдання зі здійснення моніторингу виконують відповідні військові адміністрації.

Крім того, внесено зміни до Постанови КМУ від 12.08.2009 р. №863 «Про посилення контролю за погашенням заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат».

Водночас втратили чинність Постанова КМУ від 18.03.2009 р. №370 «Про запровадження спеціального моніторингу погашення підприємствами, установами та організаціями заборгованості із заробітної плати, страхових внесків до Пенсійного фонду України та обов’язкових платежів до державного та місцевих бюджетів» і Розпорядження КМУ від 22.07.2016 р. №517 «Про затвердження плану невідкладних заходів щодо погашення заборгованості із заробітної плати».

Постанова Кабінету Міністрів України від 16.09.2022 р. №1037 чинна з 20.09.2022 р.


Скасовано можливість провадження окремих видів діяльності на підставі декларації

!  Виробникам і торговцям підакцизними товарами

Кабмін вніс зміни у додаток 2 до постанови КМУ від 18.03.2022 р. №314 — Перелік видів господарської діяльності, які не можуть провадитися на підставі подання декларації в умовах воєнного стану.

До Переліку включено діяльність у сфері виробництва і торгівлі спиртом етиловим, коньячним і плодовим та зерновим дистилятом, біоетанолом, алкогольними напоями та тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, і пальним, зберігання пального, що здійснюється відповідно до Закону «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального».

Водночас передбачено, що документом, який дає право на провадження таких видів діяльності, є ліцензія.

Установлено, що подані до дня набрання чинності цією постановою декларації про провадження видів госпдіяльності, що включені цією постановою до Переліку, є дійсними протягом одного місяця з дня набрання чинності цією постановою. Протягом зазначеного строку для подальшого провадження такої діяльності слід отримати відповідні ліцензії.

Постанова Кабінету Міністрів України від 10.09.2022 р. №1020 чинна з 15.09.2022 р.


Особливості фітосанітарних заходів та процедур за воєнного стану

!  Експортерам продовольства

Кабмін вніс до своєї Постанови від 01.04.2022 р. №398 «Деякі питання здійснення фітосанітарних заходів та процедур в умовах воєнного стану» зміни, згідно з якими на період воєнного стану фумігація вантажів з об’єктами регулювання, що експортуються згідно з Ініціативою щодо безпечного транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів, підписаною відповідно до розпорядження КМУ від 22.07.2022 р. №626, та належать до товарних позицій 1001, 1003, 1005, 1201 та 1205 згідно з УКТЗЕД, може проводитися за межами митної території України. У такому разі:

фумігація повинна здійснюватися з дотриманням вимог Міжнародного стандарту з фітосанітарних заходів №43 «Вимоги до застосування фумігації як фітосанітарного заходу»;

власник вантажу або уповноважена ним особа подає державному фітосанітарному інспектору акт проведених робіт зі знезараження (фумігаційний сертифікат), наданий особою, що має посвідчення і допуск, видані Держпродспоживслужбою відповідно до Закону «Про захист рослин»;

контроль за фумігацією здійснюється державним фітосанітарним інспектором виключно шляхом проведення документальної перевірки акта проведених робіт зі знезараження (фумігаційного сертифіката);

фітосанітарні сертифікати видаються за умови підтвердження відповідності фітосанітарним вимогам країни-імпортера.

На період воєнного стану фумігація вантажів з об’єктами регулювання, що експортуються, яка проводиться на митній території України, здійснюється відповідно до Порядку, затвердженого постановою КМУ від 15.11.2019 р. №1177.

Постанова Кабінету Міністрів України від 10.09.2022 р. №1029 чинна з 20.09.2022 р.


Затверджено нову форму ППР за формою «МПЗФ»

!  Платникам податків — фізособам

Міністерство фінансів України затвердило зміни до Порядку надіслання контролюючими органами податкових повідомлень-рішень платникам податків, затвердженого наказом Мінфіну від 28.12.2015 р. №1204. Зокрема, його доповнено новим додатком 31 «Податкове повідомлення-рішення за формою МПЗФ».

Метою змін є приведення Порядку у відповідність до Закону України від 30.11.2021 р. №1914-IX.

ППР за формою «МПЗФ» складається для платників податків — фізосіб, якщо відповідно до законодавства контролюючий орган самостійно визначає ПЗ з додатного значення різниці між сумою загального мінімального податкового зобов’язання та загальною сумою сплачених податків, зборів, платежів для фізосіб — власників, орендарів, користувачів на інших умовах (у тому числі на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь, не переданих такими особами в оренду (суборенду), емфітевзис або інше користування на підставі договорів, укладених та зареєстрованих відповідно до законодавства.

ППР за формою «МПЗФ» надсилається (вручається) платнику податків у терміни, встановлені ПКУ для визначення контролюючим органом загального мінімального податкового зобов’язання фізособам — власникам, орендарям, користувачам на інших умовах (у тому числі на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь.

Тим часом до цього наказу внесено технічні та редакційні правки наказом Мінфіну від 14.09.2022 р. №289.

Наказ Мінфіну від 25.08.2022 р. №258
набере чинності через 60 днів з дня офіційного опублікування,
станом на 21.09.2022 р. офіційно не опублікований


План перевірок СГ енергетики та комунпослуг на 2022 рік скорочено

!  СГ сфери енергетики та комунпослуг

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, виклала у новій редакції План здійснення заходів державного контролю суб’єктів господарювання, що провадять діяльність у сферах енергетики та комунальних послуг, на 2022 рік, затверджений постановою НКРЕКП від 17.11.2021 р. №2222.

Нова редакція Плану містить 76 суб’єктів господарювання, у попередній було 219.

Постанова НКРЕКП від 09.09.2022 р. №1116 чинна з 09.09.2022 р.


Нові особливості загальних зборів акціонерів АТ та учасників КІФ за воєнного стану

!  Акціонерам, учасникам КІФ

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку визначила особливості проведення загальних зборів акціонерів та загальних зборів учасників корпоративного інвестиційного фонду у період дії воєнного стану.

Зокрема, передбачено, що у період дії воєнного стану загальні збори акціонерів АТ або учасників КІФ можуть бути проведені виключно дистанційно відповідно до Тимчасового порядку скликання та дистанційного проведення загальних зборів акціонерів та загальних зборів учасників корпоративного інвестиційного фонду.

АТ або КІФ з місцезнаходженням на територіях України, які не є тимчасово окупованими територіями, повинні провести річні загальні збори до 31.12.2022 р. включно.

У разі неможливості проведення загальних зборів акціонерів АТ або учасників КІФ у зв’язку з розташуванням АТ/КІФ на тимчасово окупованих територіях загальні збори мають бути проведені протягом 90 днів після завершення дії воєнного стану.

Водночас втратили чинність рішення НКЦПФР від 16.03.2022 р. №177 «Щодо особливостей функціонування органів управління акціонерів акціонерного товариства на період дії воєнного стану» та від 14.04.2022 р. №299 «Щодо особливостей проведення загальних зборів учасників корпоративного інвестиційного фонду на період дії воєнного стану».

Рішення НКЦПФР від 19.09.2022 р. №1183, №1184, №1185 чинні з 20.09.2022 р.


Затверджено форму звіту про функціонування індустріального (промислового) парку

!  Індустріальним паркам

Міністерство економіки України затвердило форму звіту про функціонування індустріального (промислового) парку, а також Порядок його подання та оприлюднення.

Звіт подається керуючою компанією індустріального (промислового) парку, а в разі її відсутності — ініціатором створення індустріального парку до Мінекономіки щопівроку не пізніше 10 липня та 10 січня.

Мінекономіки не пізніше 10 серпня та 10 лютого щороку оприлюднює на своєму офіційному вебсайті звіти, а також до 01 квітня щороку узагальнену та в розрізі окремих індустріальних парків інформацію про стан їх функціонування.

Наказ Мінекономіки від 26.07.2022 р. №2285
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 21.09.2022 р. офіційно не опублікований


Примусова реалізація арештованого майна за воєнного стану

!  Боржникам

Міністерство юстиції України внесло зміни до свого Наказу від 10.06.2022 р. №2343/5 «Деякі питання примусової реалізації арештованого майна у виконавчому провадженні в період воєнного стану», доповнивши його положеннями, згідно з якими у період дії воєнного стану організатором зупиняються електронні аукціони (аукціони за фіксованою ціною) з реалізації арештованого майна, переданого на реалізацію у виконавчих провадженнях з примусового виконання виконавчих написів нотаріусів.

Оформлення результатів електронних аукціонів (аукціонів за фіксованою ціною), розрахунок за придбане на електронних аукціонах майно та складання актів про проведені електронні аукціони (аукціони за фіксованою ціною) у виконавчих провадженнях з примусового виконання виконавчих написів нотаріусів, щодо електронних аукціонів (аукціонів за фіксованою ціною), які проводились до набрання чинності Законом від 27.07.2022 р. №2455-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності приватних виконавців та примусового виконання судових рішень, рішень інших органів (посадових осіб) у період дії воєнного стану», здійснюються в порядку, визначеному законодавством.

Наказ Мін’юсту від 14.09.2022 р. №3873/5 чинний з 16.09.2022 р.


Оновлено порядок надання орендарю держмайна згоди на поліпшення

!  Орендарям держмайна

Фонд державного майна затвердив Порядок надання орендарю згоди орендодавця державного майна на здійснення невід’ємних поліпшень орендованого державного майна.

Цей Порядок визначає процедуру надання орендарю згоди орендодавця державного майна на здійснення за рахунок власних коштів орендаря невід’ємних поліпшень орендованого державного майна.

Для розгляду питання про надання згоди на здійснення невід’ємних поліпшень орендар подає орендодавцю та балансоутримувачу об’єкта оренди клопотання і вісім документів, які визначені п. 2 розд. I Порядку.

Водночас втрачає чинність втратив чинність попередній Порядок, затверджений наказом ФДМУ від 25.05.2018 р. №686.

Докладніше див. у наступному номері «ДК».

Наказ ФДМУ від 18.08.2022 р. №910
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 21.09.2022 р. офіційно не опублікований


Зміни в порядку надання гранту на садівництво, ягідництво, виноградарство

!  Претендентам на гранти

Міністерство аграрної політики та продовольства України внесло зміни до Порядку прийняття рішення Мінагрополітики про надання гранту для створення або розвитку садівництва, ягідництва та виноградарства, затвердженого наказом Мінагрополітики від 12.07.2022 р. №447.

Зокрема, визначено, що проєкт висадки насаджень має бути підписаний розробником.

Також передбачено здійснення членами Робочої групи Мінагрополітики з перевірки проєктів висадки насаджень при розгляді проєкту висадки насаджень перевірки на відповідність його критеріям щодо підписання розробником та наявності пояснювальної записки, генерального плану, кошторисної документації, паспорта робочого проєкту.

Ще до офіційного опублікування до цього наказу внесено технічні та редакційні правки наказом Мінагрополітики від 14.09.2022 р. №685 на підставі зауважень, висловлених органом держреєстрації.

Наказ Мінагрополітики від 25.08.2022 р. №611
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 21.09.2022 р. офіційно не опублікований


Відновлення діяльності кредитної спілки — за планом

!  Кредитним спілкам

Нацбанк затвердив Правила складання та подання плану відновлення діяльності кредитної спілки до Національного банку України. Вимоги цих Правил поширюються на кредитні спілки, спостережні ради яких скористалися відповідно до п. 8 розд. IX Закону про кредитні спілки правом тимчасового зупинення діяльності кредитної спілки в період дії воєнного стану в Україні, і не поширюються на кредитні спілки, які відновили свою діяльність до дня припинення або скасування воєнного стану в Україні.

Ці Правила визначають мінімальні вимоги до плану відновлення діяльності кредитної спілки, який повинна подати кредитна спілка до Нацбанку відповідно до вимог п. 13 розд. IX Закону. План відновлення діяльності може містити інші положення, спрямовані на відновлення діяльності кредитної спілки.

Кредитна спілка, спостережна рада якої скористалася відповідно до п. 8 розд. IX Закону правом тимчасового зупинення діяльності кредитної спілки в період дії воєнного стану в Україні, зобов’язана після відновлення своєї діяльності подавати до Нацбанку фінансову звітність та звітні дані відповідно до Правил складання та подання звітності учасниками ринку небанківських фінансових послуг до Національного банку України починаючи зі звітного періоду, у якому кредитна спілка відновила свою діяльність.

Постанова  Національного банку України від 15.09.2022 р. №203 чинна з 17.09.2022 р.

Автор: Анастасія Поритко

До змісту номеру