• Посилання скопійовано

Запитання і відповіді

Чи потрібне повідомлення про умови трудового договору в разі переведення на нову посаду?
Чи потрібно підписувати повідомлення про умови трудового договору з працівником, якого перевели на нову посаду?

Табелювання працівника: основний та сумісник
Чи можна табелювати працівника на основному місці роботи з 09:00 до 18:00, а за сумісництвом — з 18:00 до 22:00 з понеділка до п’ятниці? Чи не треба нараховувати вечірні та нічні? Працівник — на ставці погодинній на неосновному місці роботи.

Податок на репатріацію в разі зарахування заборгованості з нерезидентом
Українська компанія має кредиторську заборгованість перед своїм учасником нерезидентом (Литва) за кредитом і процентами та за дивідендами. А нерезидент має заборгованість перед компанією за придбані цінні папери. Чи можна провести зарахування заборгованостей? Чи потрібно в цей момент сплачувати податок на репатріацію?

Розрахунок відрядних, якщо в розрахунковому періоді інше відрядження та відпустка без збереження зарплати
Працівник з 24.09.2022 р. їде у відрядження. З 01.07.2022 р. до 15.08.2022 р. він перебував у відрядженні, а з 16.08.2022 р. до 31.08.2022 р. — у відпустці без збереження зарплати. Який період брати для розрахунку середньої зарплати та які сумі ввійдуть до розрахунку (премій тощо не було)?

Чи потрібно переходити на МСФЗ у разі приєднання до компанії, яка обліковує за МСФЗ?
Компанія «А», власник 100% корпоративних прав компанії «Б», приєднує до себе останню. «А» веде облік за МСФЗ, «Б» — за НП(С)БО. Чи потрібно перед приєднанням трансформувати звітність «Б» за МСФЗ?

Облік статутного капіталу в іноземній валюті
Зборами учасників прийнято рішення про збільшення статутного капіталу за рахунок внесення одним з учасників коштів в іноземній валюті. На дату протоколу зафіксовано СК у гривнях. Внески здійснювалися протягом року за різними курсами. Але частина СК залишилася недовнесеною. Як обліковувати СК, якщо курси змінювалися?

Робота у святкові дні без зміни окладів
Чи може підприємство на час війни видати наказ про збільшення робочого часу за рахунок святкових днів, не змінюючи окладів?

До змісту номеру