• Посилання скопійовано

Суть справи

Відстрочку від призову подовжено на 2 місяці
КМУ Постановою №1002 (див. «ДК» №38/2022) передбачив можливість подовження на 2 місяці чинних відстрочок від призову на військову службу для військовозобов’язаних під час мобілізації і на воєнний час.

Допомога військовому підрозділу: що в обліку?
Підприємство хоче допомогти військовому підрозділу. Чи може воно надати необхідну благодійну допомогу підрозділу, яку отримає безпосередньо рядовий військовий? Чи має право підписати акт приймання-передачі рядовий військовий? Який бухгалтерський облік цієї операції?

Кінцеві бенефіціари: чергова реформа
Законом №2571 (див. «ДК» №39/2022) законотворці фактично провели чергову реформу з подання та оновлення відомостей про КБВ, встановили новий порядок та строки подання із запровадженням відповідальності. Очікується й методологія визначення КБВ та структури власності.

Погашення боргу кредит-нотою
У серпні 2022 року підприємство — резидент України отримало від нерезидента товари й оплатило їх. У вересні 2022 року нерезидент надав на цей товар кредит-ноту (зменшення ціни). Чи можна цією кредит-нотою погасити заборгованість за інший товар? Якими документами оформити? Які наслідки з ПДВ, податку на прибуток?

Бухгалтерський облік експорту послуг
Підприємство — резидент України надає послуги нерезидентові. Такі операції ще називають експортом послуг. Розглянемо особливості бухгалтерського обліку експорту послуг. А в наступній статті — оподаткування.

Довідка про відстрочку — не перепустка за кордон
Суд вважає*, що інвалідність дружини ІІІ групи та довідка про відстрочку від призову не дають права чоловікові призовного віку на виїзд за кордон під час дії воєнного стану в Україні.

Підпис директора за головбуха
У штатному розписі підприємства немає посади бухгалтера чи головного бухгалтера. Коли директор підписує звітність у полі «Головний бухгалтер»? Під час складання фінансової звітності підпис директора ставиться в полях «Керівник» і «Головний бухгалтер»? В іншій звітності, податковій декларації з ПДВ, об’єднаній звітності — підпис директора ставиться тільки в полі «Керівник», а в полі «Головний бухгалтер» — прокреслення?

Інформація про покупця при продажу за готівку
ФГ реалізує сільгосппродукцію за готівку (інформації про покупця немає). Чи можна внести до каси банку виручку від реалізації через голову ФГ без оприбуткування в касу підприємства і без надання інформації про покупця? Якщо до каси оприбутковувати обов’язково, то чи дотримувати ліміту 50000 грн і замість П. І. Б. покупця зазначати «Приватна особа»?

Докази в разі призупинення трудового договору
Чи потрібно надавати докази того, що працівник не може виконувати своїх обов’язків, та як вони мають виглядати? Чи потрібно нараховувати йому зарплату? Як можна оформити такі відносини?

Продані товари знищено до оплати
Підприємство продало товари іншому підприємству. Але отримані підприємством-покупцем товари містилися на складі в зоні бойових дій і були знищені, внаслідок чого покупець не може оплатити товари. Як підприємству-продавцю списати заборгованість за цими товарами?

Представництво продало частку в резиденті
Підприємство-нерезидент продало свою частку в українському підприємстві фізособі — резиденту України. Кошти від продажу фізособа перерахує представництву нерезидента. Які податкові наслідки цієї операції?

Облік продажу половини об’єкта ОЗ
Підприємство продає половину збірно-розбірного стелажа, який обліковується у складі ОЗ. Як відобразити в бухобліку?

Невідомий декретний
Працівниці відкрито лікарняний по вагітності та пологах з 07.03.2022 р., але повідомила вона про це вже після виплати зарплати за березень та здавання звітності. Як виправити ситуацію: залишити як є, подавши об’єднану звітність із типом «Уточнююча» за I і II квартали? Чи вона має повернути кошти підприємству і як це зробити? Якщо Фонд перерахував суму 30.08.2022 р., а підприємство виплатило 10.09.2022 р., чи вважається це порушенням?

До змісту номеру