• Посилання скопійовано

Підпис директора за головбуха

У штатному розписі підприємства немає посади бухгалтера чи головного бухгалтера. Коли директор підписує звітність у полі «Головний бухгалтер»? Під час складання фінансової звітності підпис директора ставиться в полях «Керівник» і «Головний бухгалтер»? В іншій звітності, податковій декларації з ПДВ, об’єднаній звітності — підпис директора ставиться тільки в полі «Керівник», а в полі «Головний бухгалтер» — прокреслення?

Частиною 4 ст. 8 Закону про бухоблік закріплено право власника або керівника підприємства самостійно вести бухоблік і складати фінансову звітність. Не мають такого права підприємства, які зобов’язані оприлюднювати фінансову звітність (ст. 14 Закону про бухоблік), підприємства, що становлять суспільний інтерес (абз. 21 ст. 1 Закону про бухоблік), та бюджетні установи.

Тож якщо підприємство не належить до тих підприємств, яким заборонено працювати без бухгалтера, тоді розгляньмо, як керівник самостійно підписує звітність за відсутності посади головного бухгалтера чи бухгалтера в штатному розписі підприємства.

Фінансова звітність

Згідно з ч. 1 ст. 11 Закону про бухоблік не заборонено керівникові підприємства самостійно підписувати фінзвітність.

Тож під час складання паперової звітності директор поставить підписи і в полі «Керівник», і в полі «Головний бухгалтер».

У разі формування та подання звітності в електронному форматі достатньо одного підпису директора підприємства.

Декларації з ПДВ та з податку на прибуток, інша податкова звітність

У пп. 48.5.1 ПКУ зазначено, що у разі ведення бухгалтерського обліку та подання податкової декларації безпосередньо керівником платника податку таку податкову декларацію підписує такий керівник.

Тобто під час складання податкової звітності директор ставить підпис у полі «Керівник», а в полі «Головний бухгалтер» — прокреслення.

У разі електронного формування звітності поле «Головний бухгалтер» залишається незаповненим.

Об’єднана звітність

В абз. 3 п. 4 розділу ІІІ Порядку №4 зазначено, що в Об’єднаній звітності на останній сторінці проставляють дату подання Розрахунку платником єдиного внеску, підписи посадових осіб платника єдиного внеску, дані про підписувачів та печатку (за наявності).

Як бачимо, у звітності зазначають дані про підписувачів та їхні підписи. Отже, виходить, якщо у штатному розписі немає посади головного бухгалтера чи бухгалтера (особи, відповідальної за ведення бухгалтерського обліку на підприємстві), то підписувачем є тільки директор підприємства.

Тож у разі подання Об’єднаної звітності у паперовій формі на останній сторінці директор проставляє підпис у полі «Керівник», а в полі «Головний бухгалтер» ставить прокреслення.

У разі електронного формування звітності поле «Головний бухгалтер» залишається незаповненим.

Нормативна база

  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. №2755-VI.
  • Закон про бухоблік — Закон України від 16.07.1999 р. №996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».
  • Порядок №4 — Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску, затверджений наказом Міністерства фінансів України від 13.01.2015 р. №4 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 15.12.2020 р. №773).

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру