• Посилання скопійовано

Погашення боргу кредит-нотою

У серпні 2022 року підприємство — резидент України отримало від нерезидента товари й оплатило їх. У вересні 2022 року нерезидент надав на цей товар кредит-ноту (зменшення ціни). Чи можна цією кредит-нотою погасити заборгованість за інший товар? Якими документами оформити? Які наслідки з ПДВ, податку на прибуток?

Зазначена в запитанні ситуація має вирішуватися договором між сторонами.

Якщо нерезидент надав нашому підприємству кредит-ноту (знижку) на конкретне постачання, це означає, що ціна цього конкретного постачання буде меншою на суму кредит-ноти.

Це також означає: якщо наше підприємство оплатило це постачання за повною початково визначеною вартістю, суму кредит-ноти (знижки) нерезидент має повернути нашому підприємству.

У такому разі в обліку підприємства — резидента України на суму кредит-ноти буде зменшено первісну вартість отриманого товару.

Підстава — п. 9 НП(С)БО 91, де сказано, що до первісної вартості запасів, придбаних за плату, включаються, серед іншого, суми, що сплачуються постачальникові.

Таким чином, якщо на суму знижки сума оплати постачальнику буде менша, то й первісна вартість товару буде менша.

Конкретніше сказано в пп. 2.2 Методрекомендацій №22: до первісної вартості придбаних запасів включається ціна придбання за мінусом знижок відповідно до договору з постачальником (продавцем).

1 Національне положення (стандарт) бухгалтерського обліку 9 «Запаси», затверджене наказом Мінфіну від 20.10.1999 р. №246.

2 Методичні рекомендації з бухгалтерського обліку запасів, затверджені наказом Мінфіну від 10.01.2007 р. №2.

Отже, в бухгалтерському обліку будуть такі проведення:

Д-т 28 К-т 632 — отримані товари;

Д-т 632 К-т 312 — оплачені товари;

Д-т 28 К-т 632 — відображена способом сторно надана кредит-нота (знижка);

Д-т 312 К-т 632 — отримана від нерезидента знижка на рахунок.

Крім того, позаяк розрахунки будуть в іноземній валюті, на субрахунку 632 виникатимуть курсові різниці, які відображатимуться в загальному порядку, у кореспонденції з субрахунком 714 (доходи) та/або 945 (втрати). Про пов’язані з курсовою різницею особливості в разі отримання кредит-ноти ми розповіли в «ДК» №7/2019.

Але договором із нерезидентом може передбачатися інший варіант використання кредит-ноти. Наприклад, вона може розраховуватися від постачання серпня 2022 року, але використовуватися для зменшення ціни постачання вересня 2022 року.

Це означає, що товар, отриманий від нерезидента у вересні 2022 року, потрібно буде відобразити в обліку із зазначеною знижкою: Д-т 28 К-т 632. Тоді й оплата нерезидентові буде менша на суму знижки: Д-т 632 К-т 312.

Таким чином, конкретний варіант використання кредит-ноти прописують виключно в договорі між сторонами. Спосіб оформлення кредит-ноти також прописують у договорі. Наприклад, вона може бути у вигляді листа від нерезидента чи акта, підписаного сторонами, тощо.

У разі надання кредит-ноти сума сплаченого під час імпорту ПЗ не змінюється. А тому й підстав для нарахування ПЗ з ПДВ немає. Немає підстав і якось коригувати ПК з ПДВ.

На податковий облік податком на прибуток отримана кредит-нота впливає таким чином, що зменшує первісну вартість придбаного товару. Отже, зменшується і собівартість проданих чи в інший спосіб використаних товарів.

Але якщо резидент коригує фінрезультат до оподаткування на податкові різниці і застосовував різниці за пп. 140.5.2 чи 140.5.4 ПКУ, то внаслідок отримання знижки постане питання про коригування таких різниць. Ми писали про це в «ДК» №7/2019.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру