• Посилання скопійовано

Докази в разі призупинення трудового договору

Чи потрібно надавати докази того, що працівник не може виконувати своїх обов’язків, та як вони мають виглядати? Чи потрібно нараховувати йому зарплату? Як можна оформити такі відносини?

Відповідно до ст. 13 Закону України від 15.03.2022 р. №2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану», призупинення дії трудового договору — це:

— тимчасове звільнення роботодавця від обов’язку забезпечувати працівника роботою і

— тимчасове звільнення працівника від обов’язку виконувати роботу за укладеним трудовим договором.

Отже, в разі призупинення дії трудового договору потрібне виконання двох цих умов.

Дія трудового договору може бути призупинена у зв’язку з військовою агресією проти України, що унеможливлює виконання працівниками роботи, а роботодавцем її надання.

Мінекономіки у коментарі до Закону №2136 (див. «ДК» №32/2022) зазначило, що головною умовою для призупинення дії трудового договору є абсолютна неможливість надання роботодавцем та виконання працівником відповідної роботи.

Але яка вона, та «абсолютна неможливість»?

Тож виходить, що призупинення дії трудового договору має бути обґрунтоване (доведене).

Першим доказом може бути підтвердження, що на території, де розташоване підприємство, в той період велися бойові дії чи була окупація. Для цього можна скористатися наказом Мінреінтеграції від 25.04.2022 р. №75, яким затверджено Перелік територіальних громад, що розташовані в районах проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні). Мінреінтеграції регулярно оновлює цей Перелік.

Другим підтвердженням може бути лист Торгово-промислової палати від 28.08.2022 р. №2024/02.0-7.1 (див. у рубриці «Документи для роботи» «ДК» №12/2022), яка на підставі статей 14 та 14-1 Закону України «Про торгово-промислові палати в Україні», Статуту ТПП України засвідчує форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили): військову агресію Російської Федерації проти України, що стала підставою введення воєнного стану з 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року, відповідно до Указу Президента України від 24.02.2022 р. №64/2022.

ТПП України підтверджує, що зазначені обставини з 24 лютого 2022 року до їх офіційного закінчення є надзвичайними, невідворотними й об’єктивними обставинами для суб’єктів господарської діяльності та/або фізичних осіб за договором, окремим податковим та/або іншим зобов’язанням/обов’язком, виконання яких/-го настало згідно з умовами договору, контракту, угоди, законодавчих чи інших нормативних актів і виконання відповідно яких/-го унеможливилося у встановлений термін унаслідок настання таких форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили).

Проте, якщо зазначених доказів буде недостатньо, своє рішення роботодавцю доведеться обстоювати у суді.

Чи потрібно нараховувати працівникові зарплату?

На час призупинення дії трудового договору зарплата працівникам не нараховується та не виплачується. Відшкодування заробітної плати на час призупинення дії трудового договору у повному обсязі покладуть на державу, що здійснює військову агресію (наразі невідомо, як це відбуватиметься).

Як можна оформити такі відносини?

Призупинення дії трудового договору не тягне за собою припинення трудових відносин. Тож призупинення оформляють наказом про призупинення дії трудових договорів до моменту відновлення підприємством можливості здійснювати основну діяльність з ознайомленням працівників під підпис.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру