• Посилання скопійовано

Зведена ПН за п. 198.5 за воєнного стану

ТОВ щомісяця нараховує компенсувальні ПЗ з ПДВ за п. 198.5 та ст. 199 ПКУ. Як складати зведені ПН у період воєнного стану, якщо немає зареєстрованих ПН?

Відповідно до пп. 32-2 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ тимчасово, на період дії правового режиму воєнного стану, платники податку за операціями з придбання товарів/послуг, за якими в ЄРПН постачальниками не зареєстровано податкових накладних та/або розрахунків коригування до них, включають до складу податкового кредиту звітного періоду суми ПДВ, сплачені (нараховані) у складі вартості придбаних товарів/послуг, на підставі наявних у платника первинних (розрахункових) документів, складених (отриманих) платником податку за операціями з придбання товарів/послуг відповідно до Закону про бухоблік.

Це універсальна норма, яка діє на час воєнного стану. Тому, на наш погляд, якщо ТОВ придбало товари, послуги, які потім будуть використані в неоподатковуваних тощо операціях, таке ТОВ має право відобразити податковий кредит з ПДВ на підставі первинних документів.

Водночас згідно з нормами п. 198.5 ПКУ, якщо платник ПДВ придбав товари, послуги, необоротні активи з ПДВ, він зобов’язаний нарахувати компенсувальні ПЗ з ПДВ, якщо придбане використовується в неоподатковуваних тощо операціях.

Причому згідно з п. 201.10 ПКУ відсутність факту реєстрації платником податку — продавцем товарів/послуг податкової накладної в ЄРПН не звільняє продавця від обов’язку включення суми ПДВ, зазначеної в податковій накладній, до суми податкового зобов’язання за відповідний звітний період.

Тобто, якщо платник придбав товари, послуги, необоротні активи з ПДВ і придбане використано в неоподатковуваних тощо операціях, він зобов’язаний нарахувати податкові зобов’язання з ПДВ, відобразивши в декларації відповідного звітного місяця, навіть якщо податкова накладна не зареєстрована в ЄРПН.

Причому платник має право в цей самий період відобразити податковий кредит з ПДВ на час воєнного стану на підставі первинних документів, а не податкової накладної постачальника, зареєстрованої в ЄРПН.

Дивимося відповідь податкової на запитання в ЗІР, підкатегорія 101.06: «Як визначати під час воєнного стану податкові зобов’язання з ПДВ відповідно до п. 198.5 ПКУ при формуванні податкового кредиту за операціями з придбання товарів/послуг, що призначаються для використання в неоподатковуваних ПДВ операціях, на підставі наявних у платника первинних (розрахункових) документів та без відповідного підтвердження зареєстрованими в ЄРПН податковими накладними чи розрахунками коригування?».

Податкова відповідає, що розрахунок податкового зобов’язання з ПДВ відповідно до п. 198.5 ПКУ за товарами/послугами, що використовуються в неоподатковуваних ПДВ операціях, що включені до складу податкового кредиту на підставі наявних у платника первинних (розрахункових) документів та які не підтверджені зареєстрованими в ЄРПН податковими накладними чи розрахунками коригування, доцільно здійснювати на підставі бухгалтерської довідки.

А після завершення дії воєнного стану платники зобов’язані забезпечити реєстрацію в ЄРПН усіх податкових накладних та розрахунків коригування, реєстрація яких відтермінована на час дії воєнного стану, і всі податкові зобов’язання та податковий кредит, задекларовані платниками під час дії такого воєнного стану на підставі наявних у них (розрахункових) документів, підлягають обов’язковому уточненню (приведенню у відповідність) з урахуванням даних податкових накладних та розрахунків коригування, зареєстрованих в ЄРПН.

До речі, подивимося на ще одну відповідь податкової в ЗІР, підкатегорія 101.06: «Чи потрібно нараховувати податкові зобов’язання з ПДВ згідно з п. 198.5 ПКУ за товарами/послугами, які були придбані/виготовлені після 1 липня 2015 року, якщо під час такого придбання суми податку не були включені до складу податкового кредиту, зокрема з причини помилок у податковій накладній або відсутності її реєстрації в ЄРПН?».

Податкова відповідає, що ПКУ не встановлено залежність нарахування податкового зобов’язання відповідно до п. 198.5 ПКУ у разі використання придбаних товарів/послуг в операціях, передбачених цим пунктом, від факту формування податкового кредиту за операціями з придбання таких товарів/послуг на підставі зареєстрованих в ЄРПН податкових накладних (крім товарів/послуг, придбаних або виготовлених до 1 липня 2015 року).

Податкові зобов’язання відповідно до п. 198.5 ПКУ за товарами/послугами, які були придбані/виготовлені після 1 липня 2015 року з ПДВ, нараховуються платником податку в звітному (податковому) періоді, в якому постачальник таких товарів/послуг, необоротних активів зареєстрував в ЄРПН відповідну податкову накладну. Тобто у тому звітному періоді, в якому у покупця таких товарів/послуг виникли підстави для включення сум ПДВ, сплачених під час їх придбання, до складу податкового кредиту.

Таким чином, як ми сказали вище, якщо у платника виникло право відобразити податковий кредит, він зобов’язаний і нарахувати компенсувальне податкове зобов’язання з ПДВ незалежно від того, скористався він цим правом чи ні. Наприклад, у період воєнного стану таке право виникає на підставі первинних документів. Тому, на наш погляд, і обов’язок нарахувати компенсувальне податкове зобов’язання з ПДВ виникає в періоді, коли відповідні товари, послуги, необоротні активи почали використовуватися в неоподатковуваних операціях.

Отже, з наведеного вище, на нашу думку, випливає: якщо ТОВ 20.02.2022 р. придбало послугу, яку цього самого місяця використало у неоподатковуваних тощо операціях, то ТОВ має право цього самого місяця відобразити податковий кредит з ПДВ та зобов’язане нарахувати компенсувальне податкове зобов’язання з ПДВ за п. 198.5 ПКУ.

Реєстрація податкових накладних та розрахунків коригування в наступних періодах тільки підтверджуватиме податковий кредит та податкове зобов’язання, що відображені раніше в період дії воєнного стану.

Але варто сказати, що безпосередньо в ПКУ немає норм, які чітко й однозначно дають відповідь на питання, що розглядається. Тому для уникнення непорозумінь з податковою може бути доречним отримати з цього питання індивідуальну податкову консультацію.

Нормативна база

  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. №2755-VI.
  • Закон про бухоблік — Закон України від 16.07.1999 р. №996‑XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру