• Посилання скопійовано

Допомога на лікування мобілізованому працівникові

Сільгосппідприємство — платник ЄП групи 4 в умовах воєнного стану хоче надати своєму працівникові згідно із заявою благодійну допомогу на лікування від контузії в сумі 10000 грн (працівник мобілізований до ЗСУ). Чи оподатковується ця сума? Чи розподіляється на оподатковувану та неоподатковувану (3470 грн)? Як відобразити в додатку 4ДФ об’єднаноїзвітності?

Благодійна цільова допомога

Благодійна цільова допомога (БЦД) надається на підставі пп. 170.7.4 ПКУ.

Для надання підприємством матеріальної допомоги на лікування працівникові можливі такі варіанти:

— отримати від нього заяву з проханням укласти договір із закладом охорони здоров’я та оплатити за цим договором вартість лікування;

— укласти договір безпосередньо з медичним закладом (у разі позитивного рішення підприємства (благодійника));

— на підставі рахунка медзакладу чи згідно з договором переказати гроші на розрахунковий рахунок закладу.

На підставі цих документів видається наказ.

Крім того, мають бути документи, що підтверджують лікування у конкретному медзакладі та витрати на його проведення: договір, медичний висновок, чеки, касові ордери тощо.

БЦД на лікування, перерахована безпосередньо закладу охорони здоров’я, не включається до оподатковуваного доходу працівника підприємства.

Тобто сума такої допомоги законодавчо не обмежена. Зі суми допомоги (10000 грн), перерахованої безпосередньо медзакладу, ПДФО та ВЗ не утримуються, і допомога в додатку 4ДФ об’єднаної звітності відображається за ознакою «169».

Якщо ж хоча б одну з вищезазначених умов не виконано, — допомога на лікування підлягатиме оподаткуванню ПДФО за ставкою 18% та ВЗ за ставкою 1,5% і відображатиметься в додатку 4ДФ за ознакою «126».

На кошти, перераховані медзакладу на оплату лікування працівника, ЄСВ не нараховується, бо така виплата не входить до фонду оплати праці (п. 3.32 Інструкції №5).

Якщо для надання БЦД не виконуються умови, передбачені пп. 170.7.4 ПКУ, то виходом може бути надання працівникові матдопомоги на лікування. Про неї — далі.

Матеріальна допомога на лікування

Ще один спосіб надати мобілізованому працівникові матеріальну допомогу на лікування є в пп. 165.1.19 ПКУ. Надається така МД на підставі заяви працівника та наказу роботодавця.

Сума МД на лікування та медичне обслуговування, надана в будь-якій сумі, не оподатковується ПДФО і ВЗ. Така допомога надається за наявності підтвердних документів (чеки, платіжні доручення, виписки з банку про сплату з карткового рахунку), а також виписки з амбулаторних карток тощо.

Отже, якщо працівник підприємства звернувся із заявою про надання йому грошової допомоги на лікування (або на медобслуговування) і додав підтвердні документи про понесені витрати, підприємство має право за власні кошти надати йому допомогу (або компенсувати сплачені ним кошти), не оподатковуючи її ПДФО і ВЗ у повному обсязі, тобто без обмеження неоподатковуваною сумою 3470 грн.

Щодо ЄСВ, то, позаяк це буде допомога на лікування, відповідно до п. 14 розділу І Переліку №1170 вона не є об’єктом для ЄСВ, тож і в додатку 1 об’єднаної звітності відображати її не треба.

У додатку 4ДФ об’єднаноїзвітності допомогу на лікування та медичне обслуговування зазначають за ознакою доходу «143».

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру