• Посилання скопійовано

Воєнний стан продовжено до 23 серпня

Як ми писали в «ДК» №22/2022, з 23 травня діє закон, яким воєнний стан в Україні продовжено до 23 серпня. Тож ми вирішили нагадати, які пільги та правила діють для платників різних податків та нюанси роботи працівників під час війни.

Сплата податків та звітування

З 27 травня платники податків, які мають можливість своєчасно виконувати податкові обов’язки щодо дотримання термінів сплати податків та зборів, подання звітності, у тому числі звітності, передбаченої п. 46.2 ПКУ, реєстрації у відповідних реєстрах податкових накладних, розрахунків коригування, звільняються від відповідальності за несвоєчасне виконання таких обов’язків під час війни.

Проте за умови:

— якщо граничний термін виконання цих обов’язків припадає на період починаючи з 24.02.2022 р. до 27.05.2022 р.;

— реєстрації такими платниками ПН/РК в ЄРПН до 15.07.2022 р.;

— подання такої податкової звітності до 20.07.2022 р.;

— сплати податків та зборів у строк не пізніше ніж 31.07.2022 р.

З 27 травня повернувся обов’язок реєстрації ПН та РК

З 27 травня платники ПДВ, які мають можливість виконувати податкові обов’язки, мають зареєструвати всі ПН з 24 лютого й далі виконувати це вчасно — інакше на них чекає штраф.

Щодо реєстрації ПН та РК з 24 лютого до дня набрання чинності Законом №2260

За цей період платників ПДВ не притягуватимуть до відповідальності, за умови якщо вони зареєстрували податкові накладні та розрахунки коригування в ЄРПН до 15 липня 2022 року, подали звітність до 20 липня 2022 року та сплатили податки і збори у строк не пізніше ніж 31 липня 2022 року.

За новим пп. 69.11 ПКУ платники ПДВ зобов’язані забезпечити реєстрацію ПН/РК у строки, встановлені пп. 69.1. Тобто для тих, хто має можливість, — загальновстановлені строки, а хто не має, — протягом 6 місяців після закінчення війни.

А ще треба уточнити (привести у відповідність) податковий кредит, задекларований платниками на підставі наявних у них первинних (розрахункових) документів, з урахуванням даних податкових накладних та/або розрахунків коригування, зареєстрованих в ЄРПН.

Але ще немає позиції ДПС щодо початку роботи СЕА ПДВ та ЄРПН. Тому про фактичний початок реєстрації ПН наразі говорити зарано.

Мораторій на перевірки контролюючих органів під час війни

На період воєнного стану (тобто до 23 серпня 2022 року) контролюючі органи не проводять планових та позапланових заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду.

Зверніть увагу: ДПС не належить до таких органів. Як і до 27 травня через зміни за Законом №2260, на час війни податкові перевірки не розпочинаються, а розпочаті перевірки зупиняються, крім:

а) камеральних перевірок;

б) документальних позапланових перевірок, що проводяться на звернення платника податків та/або з підстав, визначених підпунктами 78.1.7 та 78.1.8 пункту 78.1 статті 78 ПКУ, та/або документальних позапланових перевірок платників податків, за якими отримано податкову інформацію, що свідчить про порушення платником валютного законодавства в частині дотримання граничних строків надходження товарів за імпортними операціями та/або валютної виручки за експортними операціями;

в) фактичних перевірок.

Отже, фактичні перевірки залишаються. З 27 травня камеральні перевірки повертаються вже в повному обсязі (а не лише щодо декларацій для відшкодування ПДВ). Ну й повертаються документальні перевірки — наразі не всі, а з конкретних підстав, проте вже офіційно і постійно.

З 1 квітня «єдинники» груп 1 та 2 звільнені від ЄП

З 1 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану на території України згідно з абзацом першим пп. 9.1 п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ фізособи-підприємці — платники єдиного податку першої та другої груп мають право не сплачувати єдиного податку. Тобто наразі можна не сплачувати за квітень — серпень, адже ВС діє до 23 серпня. Але наголосимо, що платити не заборонено, адже це тільки право не платити.

Платформа для допомоги в релокації бізнесу

ДП «Прозорро.Продажі» запустило платформу, що допоможе перемістити бізнес із «гарячих точок» та продовжити його діяльність у безпечнішому місці: https://relocate.prozorro.sale/.

Перехід на токени відстрочено до кінця війни

24 травня на черговому засіданні КМУ прийнято рішення продовжити на період дії воєнного стану та протягом 6 місяців з дня його припинення чи скасування можливості застосовувати ЕЦП, не кваліфіковані ЕП.

12 та 28 червня — не вихідні

Улітку 2022 року мали би бути вихідними днями 13 червня (перенесення вихідного з 12 червня) та 28 червня (святковий день).

Проте воєнний стан продовжено, тому наразі діє ст. 6 Закону №2136, якою установлено інші правила на період воєнного стану, а саме зупинено дію ст. 73 КЗпП щодо визначення святкових і неробочих днів.

Тож 13 червня та 28 червня є звичайними робочими днями, робота в які оплачується у звичайному, а не подвійному розмірі.

Трудові відносини під час війни

Ще наприкінці березня Мінекономіки навело роз’яснення щодо порядку дій роботодавців з 24 березня через набрання чинності новим Законом №2136. Зокрема, про права мобілізованих та тероборони, правила дистанційної роботи під час переїзду працівників за кордон, надання відпустки у разі неможливості вийти на роботу, а також про простій.

Також окремо прописано правила виплати зарплати під час війни. Так от, роботодавець повинен вживати всіх можливих заходів для забезпечення реалізації права працівників на своєчасне отримання заробітної плати. Роботодавець звільняється від відповідальності за порушення зобов’язання щодо строків оплати праці, якщо доведе, що це порушення сталося внаслідок ведення бойових дій або дії інших обставин непереборної сили. Тож ці правила й надалі діють до 23 серпня.

Призупинення трудового договору

Позаяк воєнний стан продовжено до 23 серпня, до цієї дати й у працівників, і у роботодавців діє інструмент — призупинення трудових відносин. Як ним користуватися, ми писали в «ДК» №17/2022.

До 23 серпня скасовано обов’язкове маркування товарів

До 23 серпня суб’єкти господарювання, які не спроможні виконати вимоги щодо маркування товарів через військові дії, можуть через подовження воєнного стану реалізовувати такі товари без обов’язкового нанесення на них інформації українською мовою.

Нарахування лікарняних

Процедура призначення допомог від ФСС не змінилася незважаючи на запровадження в Україні воєнного стану.

Але лікарняні в електронному вигляді наразі через технічні проблеми можуть не змінювати статусу на «готовий до сплати». При цьому їх можна використовувати для оплати.

Водночас, якщо роботодавець через бойові дії не має можливості оформити заяву-розрахунок за лікарняним свого працівника (наприклад, якщо знищено матеріально-технічну базу підприємства тощо), застрахована особа може отримати лікарняні або декретну допомогу безпосередньо від ФССУ. Для цього треба звернутися до будь-якого зручного відділення Фонду. 

Автор: Русанова Ганна

До змісту номеру