• Посилання скопійовано

Як отримати витяг з е-реєстру лікарняних

Пенсійний фонд України на початку травня затвердив форму витягу з Електронного реєстру листків непрацездатності. Яку інформацію містить ця форма, як її отримати і для чого вона потрібна роботодавцю та працівникові?

Нагадаємо, що Постановою №4-1 Пенсійний фонд України затвердив форму витягу з Електронного реєстру листків непрацездатності.

Хто і як може отримати витяг?

Згідно з п. 16 Порядку №328 інформація з Реєстру надається територіальними органами Пенсійного фонду України в паперовій формі як витяг з Реєстру за усним зверненням:

— застрахованій особі (тобто фізособі) — особисто з пред’явленням документа, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України, або документа, що посвідчує особу та підтверджує її спеціальний статус, та документа, що підтверджує реєстраційний номер облікової картки платника податків або свідоцтва про загальнообов’язкове державне соціальне страхування чи пенсійного посвідчення;

— батькам, опікуну, піклувальнику, іншому законному представнику, якщо застрахованою особою є неповнолітня або недієздатна особа чи особа, цивільна дієздатність якої обмежена, — з пред’явленням документів, що посвідчують особу, а також документів, що посвідчують родинні зв’язки з адресатом (свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб тощо), чи рішення органу опіки і піклування про призначення їх опікунами чи піклувальниками;

— представнику застрахованої особи чи страхувальника — з пред’явленням документів, що посвідчують особу та повноваження представника діяти від імені особи, яку він представляє.

Інформація з Реєстру може надаватися застрахованим особам в електронній формі через термінали доступу, в тому числі автоматизовані, суб’єктів, підімкнених до інформаційних сервісів на порталі послуг відповідно до укладених із Пенсійним фондом України договорів у порядку, встановленому законодавством.

Форма витягу затверджується правлінням ПФУ за погодженням із Мінсоцполітики. Що й було зроблено Постановою №4-1. Проте що саме має міститися у витягу, Порядок №328 не визначає. Отже, ми можемо дізнатися про це лише зі самої форми.

Допомогу за е-лікарняним тепер можна отримати на підставі витягу

Електронні лікарняні продовжують формуватися і в умовах воєнного стану, а Фонд соціального страхування України штатно здійснює їх оплату — з початку війни фінансування лікарняних і страхових виплат не зупинялося ні на день.

З травня отримати допомогу по тимчасовій непрацездатності чи по вагітності та пологах українці можуть не лише на підставі оригіналу е-лікарняного, а і його витягу — відповідна Постанова правління Пенсійного фонду України від 2 травня 2022 року №4-1 «Про затвердження форми витягу з Електронного реєстру листків непрацездатності» зареєстрована в Міністерстві юстиції України 18.05.2022 р. за №532/37868.

Його можна використати, наприклад, якщо роботодавець не має можливості подати заяву-розрахунок до ФССУ через бойові дії — тоді працівник може звернутися до будь-якого зручного відділення Фонду соціального страхування України для отримання виплат безпосередньо на підставі витягу його е-лікарняного.

Витяг з Електронного реєстру листків непрацездатності формується у кабінеті на вебпорталі Пенсійного фонду України та не потребує візиту до сервісних центрів. Проте, якщо вам потрібна паперова версія, сервісні центри ПФУ нададуть її. Також витяги е-лікарняних своїх працівників можуть зробити роботодавці.

Як отримати витяг е-лікарняного — в інфографіці.*

Витяг можна завантажити у форматі PDF та передати роботодавцю для опрацювання і нарахування допомоги — Фонд соціального страхування України профінансує виплати після отримання від роботодавця заяви-розрахунку. Стежити за станом фінансування е-лікарняних працівники можуть онлайн у телеграм-каналі ФССУ (необхідно орієнтуватись на дату прийняття Фондом заяви-розрахунку, саме від неї залежить строк виплати лікарняного).

Повідомлення Фонду соціального страхування України від 28.05.2022 р.

* Див. сусідню врізку на цій сторінці. — Прим. ред.

Яку інформацію містить витяг?

Із форми ми бачимо, що витяг містить:

— власний номер, дату і навіть час формування;

— відомості про орган, який його сформував та видав, та особу, якій його видано (заявника). При цьому зазначаються дані про документ, за яким заявника ідентифіковано (паспорт тощо);

— інформацію про застраховану особу, оформлений на неї лікарняний (із зазначенням номера як лікарняного, так і медичного висновку та номера випадку непрацездатності);

— 4 таблиці з докладною інформацією про лікарняний, порушення режиму лікування, страхувальника (роботодавця) та орган, який оформив медичний висновок або вніс відомості про усиновлення (для виплати декретних).

Як отримати витяг е-лікарняного

— Авторизуйтесь у власному кабінеті на вебпорталі portal.pfu.gov.ua за допомогою ЕЦП або BankID.

— Перейдіть у розділ «Комунікації з ПФУ».

— Пункт «Запит на отримання паперових документів».

— Далі оберіть тип запиту «Витяг з ЕРЛН».

— Введіть дані і натисніть «Відправити до ПФУ».

Це все! У розділі «Звернення» ви знайдете інформацію про стан виконання вашого запиту та зможете завантажити його у форматі PDF.

— Витяг є підставою для нарахування допомоги, а стежити за станом оплати лікарняних можна онлайн у телеграм-каналі t.me/SocialFund.

Для чого потрібен витяг?

У Порядку №328 цього не зазначено, тож можна зробити висновок, що витяг отримується за бажанням.

Наприклад, інформація з Реєстру, що містить відомості про реєстраційний номер облікової картки платника податків, період і причину непрацездатності, надається тільки особі, якої зазначені відомості стосуються. А її страхувальнику — за період перебування особи у трудових відносинах із ним відповідно через електронні кабінети застрахованої особи та страхувальника на порталі послуг. А також особі, яка засвідчила тимчасову непрацездатність, — через електронну систему охорони здоров’я.

Проте це саме інформація, і мати витяг для отримання якихось соціальних виплат було не потрібно.

Але витяг має особливу функцію. Про це ФСС говорив ще у листі від 27.07.2021 р. №03/С-619з-798. І знову повернувся до цієї теми.

Як повідомляє ФСС, з травня 2022 року отримати допомогу з тимчасової непрацездатності чи по вагітності та пологах українці можуть не лише на підставі оригіналу е-лікарняного, а і його витягу!

Саме нині, бо нарешті затверджено форму витягу.

Його можна використати, наприклад, якщо роботодавець не має можливості подати заяву-розрахунок до ФССУ через бойові дії — тоді працівник може звернутися до будь-якого зручного відділення ФССУ для отримання виплат безпосередньо на підставі витягу його е-лікарняного.

Нормативна база

  • Постанова №4-1 — Постанова Правління Пенсійного фонду України від 02.05.2022 р. №4-1 «Про затвердження форми витягу з Електронного реєстру листків непрацездатності».
  • Порядок №328 — Порядок організації ведення Електронного реєстру листків непрацездатності та надання інформації з нього, затверджений постановою КМУ від 17.04.2019 р. №328 (у редакції постанови КМУ від 31.03.2021 р. №323).

Автор: Бикова Ганна

До змісту номеру