• Посилання скопійовано

Сплата акцизу з сигарет з МРЦ

Як сплачувати акциз з тютюнових виробів, які вироблені до та після 1 квітня 2022 року? Чи необхідно провести інвентаризацію залишків стосовно дати виробництва до 1 квітня 2022 і пізніше та визначити, які вироби будуть з акцизом, а які — без нього? У супровідних документах від постачальників за травень 2022 року немає інформації про дату виготовлення, але є примітка про сплату акцизного податку.

Суб’єкти господарювання роздрібної торгівлі до кінця 2022 року залишаються, у порядку та на умовах, що діяли до 1 квітня 2022 року, платниками 5-відсоткового акцизного податку з роздрібного продажу тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, вироблених до 1 квітня 2022 року, в тому числі іноземними виробниками, та не реалізованих кінцевим споживачам до 1 квітня 2022 року (п. 40 підрозділу 5 розділу ХХ ПКУ).

Іншими словами, з 1 травня 2022 року акцизний податок з продажу тютюнових виробів за ставкою 5% сплачують:

— виробники та імпортери тютюнових виробів — при першому продажу тютюнових виробів у роздрібній торгівлі або суб’єктам господарювання, які здійснюють діяльність з оптової та/або роздрібної торгівлі такими виробами, — новий п. 216.14 ПКУ, який набрав чинності з 1 травня 2022 року. Докладніше про цей механізм ми писали у статті «Акцизний податок: зміни за Законом №1914» у «ДК» №3/2022;

— роздрібні торговці тютюновими виробами — лише з тих виробів, що вироблені до 1 квітня 2022 року та не реалізовані кінцевим споживачам до 1 квітня 2022 року. Принаймні так випливає з буквального значення чинної норми п. 40 підрозділу 5 розділу ХХ ПКУ, в якому слово «квітень» так і не було замінене на «травень».

Консультують податківці

...при визначенні ціни, за якою суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі здійснюється продаж тютюнових виробів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах, необхідно враховувати 5-відсотковий акцизний податок з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів.

Продаж тютюнових виробів суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі здійснюється за цінами, не вищими за МРЦ, збільшеними на суму акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизних товарів. Для вироблених до 01.01.2022 р. інших тютюнових виробів (крім сигарет з фільтром, сигарет без фільтра (цигарок), сигарил), тютюну, промислових замінників тютюну — за цінами, встановленими суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі (з податком на додану вартість та 5-відсотковим акцизним податком з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів). <...>

ДПСУ, «Питання дня» 16.05.2022 р.

Як роздрібному торговцю відокремити товар, вироблений до 1 квітня, від товару, виробленого після 1 квітня, кожний суб’єкт господарювання має вирішувати самостійно. Можливо, для цього варто звернутися до виробника/імпортера/продавця, в якого товар придбано. У всякому разі в нормативних документах про це ані слова.

Так, можна порадити провести інвентаризацію залишків тютюнових виробів і визначити дату їх виробництва. На практиці цю інформацію може надати лише виробник.

Якщо в супровідних документах немає дати виробництва, то єдиним виходом може бути лише додаткове звернення до виробника за цією інформацією, а під час нових закупівель вимагати від нього інформацію вже на етапі закупівлі.

Якщо виробник зробив примітку про сплату акцизного податку за ставкою 5%, то це може бути лише опосередкованим свідченням того, що тютюнові вироби вироблені до 1 квітня 2022 року. Проте краще мати безпосереднє свідчення у вигляді дати їх виробництва, якщо це можливо.

Те саме радять і податківці.

До уваги платників 5% акцизного податку

<...> Для запобігання подвійної сплати виробниками та СГ роздрібної торгівлі 5% акцизного податку з роздрібного продажу тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну платникам з 1 травня 2022 року доцільно забезпечити ведення окремого обліку тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну залежно від дати їх виробництва, а саме:

1) виробникам та/або імпортерам, СГ оптової торгівлі — разом із даними щодо кількості та вартості продукції, реалізованої починаючи з 1 травня 2022 року, у первинних супровідних документах (товарно-транспортні накладні та інші) необхідно також зазначати дату її виробництва (або відмітку щодо вироблення продукції до або після 1 квітня 2022 року) та максимальну роздрібну ціну;

2) СГ роздрібної торгівлі забезпечити:

окреме відображення в бухгалтерському обліку та обліку у місці торгівлі тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, вироблених до та після 1 квітня 2022 року;

відображення в розрахункових документах (чеках РРО/програмних РРО) обов’язкових реквізитів відповідно до Положення про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 21.01.2016 р. №13, зокрема:

для СГ роздрібної торгівлі, що здійснюють реалізацію підакцизних товарів та зареєстровані платниками акцизного податку (СГ, що зареєстровані платниками іншого податку, крім ПДВ), — окремим рядком літерне позначення, розмір ставки такого податку, загальну суму такого податку за всіма зазначеними в чеку товарами (послугами), на початку рядка друкується назва такого податку (рядок 22). У реквізиті «Акцизний податок» його назва наводиться згідно з Кодексом. За потреби дозволяється використовувати скорочення.

При цьому при здійсненні роздрібної торгівлі тютюновими виробами, тютюном та промисловими замінниками тютюну, виробленими до 1 квітня 2022 року, з 1 травня 2022 року СГ повинні надалі забезпечувати відображення в розрахунковому документі такого обов’язкового реквізиту, як «Акцизний податок» (окремим рядком літерне позначення, розмір ставки такого податку, загальну суму такого податку за всіма зазначеними в чеку товарами). <...>

Роз’яснення ДПСУ від 13.05.2022 р.

Виробникам та/або імпортерам, суб’єктам господарювання оптової торгівлі разом із даними щодо кількості та вартості продукції, реалізованої починаючи з 1 травня 2022 року, у первинних супровідних документах (товарно-транспортні накладні та інші) необхідно також зазначати дату її виробництва (або позначку щодо вироблення продукції до чи після 1 квітня 2022 року) та максимальну роздрібну ціну.

Щодо цін, за якими слід реалізовувати тютюнові вироби: під час визначення ціни, за якою роздрібні торговці продають тютюнові вироби та рідини, що використовуються в електронних сигаретах, слід враховувати 5-відсотковий акциз з реалізації таких підакцизних товарів. Це стосується всіх товарів (вироблених до та після 1 квітня 2022 р.), адже визначення МРЦ у пп. 14.1.106 ПКУ не змінилося: максимальні роздрібні ціни — ціни, встановлені на підакцизні товари (продукцію з урахуванням усіх видів податків (зборів). Акцизний податок з реалізованих суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів не включається до максимальної роздрібної ціни. Тож роздрібні торговці, як і раніше, формують ціну таким чином: МРЦ + 5%.

Але сума акцизного податку визначається тільки за тими товарами, що вироблені до 1 квітня 2022 року. Відповідно, і в чеку РРО зазначається акциз тільки щодо цих товарів (окремим рядком літерне позначення, розмір ставки акцизу, загальна сума такого податку за всіма зазначеними в чеку товарами).

Товари, вироблені після 1 квітня 2022 року, реалізуються за ціною МРЦ + 5%, але без нарахування акцизного податку.

Автор: Єгорова Юлія

До змісту номеру