• Посилання скопійовано

Експорт продукції та окремо послуги її перевезення

Підприємство експортує продукцію, замовляючи послуги перевезення у перевізника-резидента, який виставляє свої послуги з ПДВ 0%, як міжнародні перевезення. Покупець-нерезидент оплачує підприємству окремо продукцію і транспортно-експедиційні послуги. Як виставляти нерезиденту акт? Що з ПДВ на ці послуги?

ПДВ у разі надання транспортно-експедиторських послуг

Місцем постачання транспортно-експедиторських послуг є місце, в якому отримувач послуг зареєстрований як суб’єкт господарювання (пп. «ж» п. 186.3 ПКУ). У цій ситуації отримувач послуг — нерезидент. А тому місце постачання транспортно-експедиторських послуг розташоване за межами митної території України.

Об’єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України (пп. «б» п. 185.1 ПКУ).

Позаяк у ситуації, що розглядається, місце постачання розташоване за межами митної території України, такі послуги не є об’єктом оподаткування ПДВ.

ПДВ у разі надання послуг перевезення

Відповідно до абз. «а» пп. 195.1.3 ПКУ операції з міжнародного перевезення пасажирів і багажу та вантажів залізничним, автомобільним, морським і річковим та авіаційним транспортом оподатковуються за ставкою ПДВ 0%.

При цьому міжнародним перевезенням вважається перевезення, що здійснюється за єдиним міжнародним перевізним документом.

Перелік таких міжнародних документів наведено в ст. 9 Закону про ТЕД. Наприклад, щодо автомобільних перевезень це міжнародна автомобільна накладна (CMR).

Тому, якщо автомобільний перевізник здійснював міжнародне перевезення вантажу, що оформлено накладною CMR, зазначені послуги перевезення перевізник — платник ПДВ оподатковує за ставкою ПДВ 0%.

Причому позаяк замовником таких послуг у перевізника було підприємство-експедитор, то перевізник оформляє податкову накладну  (0%) на експедитора. Акт послуг перевезення також складається між експедитором і перевізником.

Як експедитору виставляти послуги замовнику-нерезиденту?

Із відповідей на питання 8 і 10 в УПК від 06.07.2012 р. №610 випливає, що, отримавши від перевізника ПН (0%), експедитор відображає ПК (у декларації з ПДВ у рядку 10.4).

Потім перевиставляє послуги замовнику-нерезиденту, також складаючи на нього ПН (0%), показники якої відображаються в рядку 3 декларації з ПДВ.

На експедиторські послуги, надані нерезидентові, ПН не складають, бо, як з’ясовано вище, вони не є об’єктом оподаткування. Але обсяг таких послуг відображають у рядку 5 декларації з ПДВ та в додатку 5.

Надані нерезиденту послуги оформляють актом приймання-передачі. У ньому послуги перевезення й експедиторські послуги зазначають окремими рядками. Але можна скласти й два окремі акти.

Чи потрібно експедитору нараховувати компенсувальні ПЗ з ПДВ?

Експедитор надає нерезиденту послуги, які не є об’єктом оподаткування. Якщо з метою надання цих послуг придбавалися товари, послуги з ПДВ, то потрібно нараховувати компенсувальні податкові зобов’язання з ПДВ за пп. «а» п. 198.5 ПКУ.

А якщо придбані товари, послуги використовувалися в таких операціях частково, треба ще нараховувати компенсувальні ПЗ з ПДВ за ст. 199 ПКУ.

Чи виникає подвійне оподаткування за цією операцією?

Ні, не виникає.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру