• Посилання скопійовано

Що нового

Опубліковано черговий антирейдерський закон

!  СГ, фізособам — власникам корпоративних прав

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 26.05.2022 р. через два місяці від цієї дати набере чинності Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення механізму протидії рейдерству».

Законом, зокрема, удосконалено процедуру розгляду скарг, усунуто положення, які дозволяли недобросовісним особам блокувати розгляд скарг Мін’юстом, запроваджено обов’язковість оприлюднення прийнятих Мін’юстом рішень на офіційному вебсайті.

Запроваджено правило про зупинення перебігу строку на оскарження у разі повернення скаржнику неналежно оформленої скарги (на період між датою подання скарги та датою її повернення); збільшено строк на оскарження реєстраційних дій (рішень) — з 60 к. д. до 3 місяців із одночасним запровадженням граничного строку (3 роки з дня проведення оскаржуваної реєстраційної дії), після закінчення якого право на відповідне адміністративне оскарження не може бути реалізоване; скасовано процедуру зупинення розгляду документів, поданих для державної реєстрації юросіб, ФОПів та громадських формувань.

Про зміни за цим Законом у сфері держреєстрації див. у цьому номері «ДК».

Закон України від 12.05.2022 р. №2255-IX
набирає чинності 26.07.2022 р., а окремі положення — 26.09.2022 р.


Діє Закон щодо безперебійного виробництва та постачання сільгосппродукції

!  Аграріям

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 26.05.2022 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо безперебійного виробництва та постачання сільськогосподарської продукції під час воєнного стану».

Нововведення цього закону ми розглядали у статті «Безперебійне постачання сільгосппродукції під час воєнного стану» в «ДК» №22/2022.

Закон України від 12.05.2022 р. №2246-IX чинний з 27.05.2022 р.


Діє Закон про посилення захисту прав працівників

!  Працедавцям і працівникам

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 26.05.2022 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту прав працівників».

Про прийняття цього закону ми повідомляли в рубриці «Що нового» у «ДК» №22/2022, а запроваджені ним зміни до трудового законодавства України детально розглядаємо у цьому номері «ДК».

Закон України від 12.05.2022 р. №2253-IX чинний з 27.05.2022 р.


Набрав чинності Закон №2260

!  Платникам податків

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 26.05.2022 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей податкового адміністрування податків, зборів та єдиного внеску під час дії воєнного, надзвичайного стану».

Про новації цього Закону ми писали в статтях «Подання звітності та сплата податків під час війни: що змінилося?» та «Податкові перевірки, штрафи та строки давності під час війни: що нового?» в «ДК» №22/2022.

Зміни в частині камеральних перевірок декларацій та уточнюючих розрахунків (у разі їх подання), до яких подано заяву про повернення суми бюджетного відшкодування, чинні з 02.06.2022 р.

Закон України від 12.05.2022 р. №2260-IX чинний з 27.05.2022 р.


«Коронавірусний» карантин продовжено до 31 серпня

!  Усім

Кабмін вніс зміни до свого Розпорядження від 25.03.2020 р. №338 «Про переведення єдиної державної системи цивільного захисту у режим надзвичайної ситуації» та Постанови від 09.12.2020 р. №1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», продовживши дію карантину до 31.08.2022 р.

Постанова Кабінету Міністрів України від 27.05.2022 р. №630 чинна з 31.05.2022 р.


Оренда державного та комунального майна у період воєнного стану має особливості

!  Орендарям та орендодавцям

Кабмін визначив деякі особливості оренди державного та комунального майна у період воєнного стану, зокрема:

тимчасове звільнення окремих категорій орендарів державного та комунального майна від орендної плати;

тимчасове зниження розміру орендної плати для окремих категорій орендарів;

тимчасове припинення передачі в оренду державного майна на деяких територіях України, що визначені Постановою №634;

договори оренди державного та комунального майна, строк дії яких завершується у період воєнного стану, вважаються продовженими на період дії воєнного стану та протягом 4-х місяців з дати припинення чи скасування воєнного стану, крім випадку, коли балансоутримувач з урахуванням законодавства, статуту або положення балансоутримувача про погодження уповноваженим органом управління, до сфери управління якого належить балансоутримувач, за 30 к. д. до дати закінчення договору оренди повідомив орендодавцю та орендарю про непродовження договору оренди з підстав, визначених ст. 19 Закону про оренду держмайна. Зазначена норма щодо продовження договору не застосовується до договорів, щодо яких рішення про їх продовження прийнято на аукціоні й аукціон оголошено до дати набрання чинності цією постановою. Для продовження договору оренди на вищезгаданий строк заява орендаря та окреме рішення орендодавця не вимагаються;

договори оренди державного та комунального майна в період воєнного стану можуть бути достроково припинені за заявою орендаря, поданою ним орендодавцю на адресу електронної пошти, зазначену в договорі оренди. Заява вважається належно поданою, якщо вона підписана уповноваженою особою орендаря, а її PDF-копія надіслана з електронної адреси орендаря, зазначеної в договорі оренди;

на період воєнного стану аукціони з передачі майна в оренду проводяться не раніше ніж через 5 к. д., але не пізніше ніж через 35 днів після публікації в електронній торговій системі оголошення про передачу майна в оренду;

протокол про результати електронного аукціону з оренди державного та комунального майна, договір оренди, що укладається за результатами проведення електронного аукціону, та акт приймання-передачі об’єкта оренди підписуються за допомогою КЕП, крім випадків, коли на підписанні таких документів у письмовій формі наполягає переможець аукціону;

державне та комунальне майно, передане в оренду, може бути тимчасово вилучене із користування орендарів у порядку, встановленому Законом «Про передачу, примусове відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану».

Постанова Кабінету Міністрів України від 27.05.2022 р. №634 чинна з 01.06.2022 р.


Оновлено порядок касових операцій та роботи з готівкою в особливий період

!  Банкам і їхнім клієнтам

Національний банк України виклав у новій редакції Положення про організацію готівкового обігу і ведення емісійно-касових операцій у банківській системі в особливий період, затверджене постановою НБУ від 05.05.2018 р. №51, актуалізувавши порядок організації готівкового обігу і ведення емісійно-касових операцій у банківській системі в особливий період. Зокрема:

уточнено визначення термінів «уповноважений банк» та «залучений банк»;

суттєво розширено повноваження керівників підрозділів НБУ, уповноважених та залучених банків для оперативного прийняття управлінських рішень щодо роботи з готівкою (саме вони прийматимуть рішення щодо лімітів запасів готівки, особливостей зберігання, інкасації та вивезення таких запасів, а також дій у разі загрози їх належному зберіганню та неможливості вивезення);

унормовано порядок роботи підрозділів НБУ та банків України з готівкою та здійснення касових операцій;

передбачено можливість для залучених банків здійснювати оброблення банкнот на обладнанні для автоматизованого оброблення готівки в режимі суцільного перерахування, без сортування на придатні та зношені, із забезпеченням контролю їх справжності;

залучені банки зобов’язані приймати банкноти, значно пошкоджені внаслідок дії хімічних речовин, води та вогню, для їх подальшого передавання як сумнівних на дослідження та обмін до підрозділів НБУ в регіонах.

Постанова Національного банку України від 23.05.2022 р. №104 чинна з 27.05.2022 р.


Аудиторська палата прийняла рішення щодо сплати внесків на 2022 рік

!  Аудиторам

Аудиторська палата України:

— відтермінувала обов’язок сплати внесків, які сплачуються на користь АПУ суб’єктами аудиторської діяльності за кожним договором з надання аудиторських послуг з обов’язкового аудиту іншим юрособам, які не є підприємствами, що становлять суспільний інтерес, до скасування дії воєнного стану в Україні;

— встановила, що у 2022 році розмір внеску, який сплачується суб’єктами аудиторської діяльності на користь АПУ від суми винагороди (без урахування ПДВ) за кожним договором з надання аудиторських послуг з обов’язкового аудиту підприємствам, які не є підприємствами, що становлять суспільний інтерес, становить 0 (нуль) відсотків та що надміру сплачені у 2022 році суб’єктами аудиторської діяльності суми внесків на користь АПУ зараховуються у рахунок майбутніх платежів.

Рішення АПУ від 06.05.2022 р. чинне з 06.05.2022 р.


Затверджено нову форму інформації про попит на робочу силу

!  Працедавцям

Міністерство економіки України затвердило:

форму звітності №3-ПН «Інформація про попит на робочу силу (вакансії)».

Порядок подання форми звітності №3-ПН «Інформація про попит на робочу силу (вакансії)».

Форма №3-ПН подається юрособами, ФОПами, які в межах трудових відносин використовують працю фізосіб, за наявності попиту на робочу силу (вакансії).

Форма №3-ПН заповнюється та подається роботодавцем до центру зайнятості незалежно від місцезнаходження роботодавця з дня виникнення в нього потреби в підборі працівників та/або з дати відкриття вакансії, але не пізніше ніж через 3 р. д. з дати відкриття вакансії. Датою відкриття вакансії є наступний день після створення нового робочого місця чи припинення трудових відносин з працівником, робоче місце якого стає вакантним, або дата, починаючи з якої може бути укладений трудовий договір з найманим працівником.

Форма №3-ПН може подаватися роботодавцем в електронній формі (як з КЕП, так і без) або в паперовій формі (із засвідченням підписом керівника/ФОПа або уповноваженої ним особи).

Наказ Мінекономіки від 12.04.2022 р. №827-22
набирає чинності через один місяць з дня офіційного опублікування,
станом на 01.06.2022 р. офіційно не опублікований


Нова форма розширеного звіту про експорт-імпорт послуг з будівництва

!  Експортерам та імпортерам послуг з будівництва

Державна служба статистики України затвердила форму державного статистичного спостереження №1-ЗЕЗ (буд) (річна) «Розширений звіт про експорт-імпорт послуг з будівництва», яка вводиться в дію зі звіту за 2022 рік.

Затверджена форма державного статистичного спостереження поширюється на юросіб відповідно до затвердженої методології.

Водночас з 01.01.2023 р. втратить чинність наказ Держстату від 19.10.2021 р. №261, яким затверджено попередню форму цього звіту.

Наказ Держстату від 25.05.2022 р. №104 чинний з 25.05.2022 р.


Нові звіти про вартість природного газу та електроенергії, які постачаються споживачам

!  Енергетикам

Державна служба статистики України затвердила форми державного статистичного спостереження №1-газ (піврічна) «Звіт про вартість природного газу, який постачається споживачам» та №1-електроенергія (піврічна) «Звіт про вартість електроенергії, яка постачається споживачам», які вводяться в дію зі звіту за I півріччя 2023 року.

Затверджені форми державних статистичних спостережень поширюються на юросіб відповідно до затвердженої методології.

Водночас з 01.01.2023 р. втратить чинність наказ Держстату від 06.07.2021 р. №177, яким затверджено попередні форми цих звітів.

Наказ Держстату від 25.05.2022 р. №105 чинний з 25.05.2022 р.


Оновлено форму Звіту про експорт-імпорт послуг

!  Експортерам та імпортерам послуг

Державна служба статистики України затвердила форму державного статистичного спостереження №9-ЗЕЗ (квартальна) «Звіт про експорт-імпорт послуг», яка вводиться в дію зі звіту за I квартал 2023 року.

Зазначена форма державного статистичного спостереження поширюється на юридичних осіб, представництва іноземної юрособи в Україні, які здійснювали експортно-імпортні операції з послугами, уключаючи послуги військового призначення та подвійного використання, відомості щодо яких не мають обмеженого режиму доступу, та юросіб, представництва іноземної юрособи в Україні, які здійснювали експортно-імпортні операції з послугами військового призначення та подвійного використання, відомості щодо яких мають обмежений режим доступу, відповідно до затвердженої методології.

Водночас з 01.02.2023 р. втратить чинність наказ Державної служби статистики України від 22.06.2021 р. №127, яким затверджено попередню форму цього звіту.

Наказ Держстату від 25.05.2022 р. №106 чинний з 25.05.2022 р.


Затверджено нові форми звітів про інвестиції

!  Юрособам

Державна служба статистики України затвердила форми державного статистичного спостереження:

№10-зез (квартальна) «Звіт підприємства з іноземними інвестиціями»;

№13-зез (квартальна) «Звіт підприємства про інвестиції за кордон».

Зазначені форми вводяться у дію зі звіту за I квартал 2023 року.

Форми державного статистичного спостереження, затверджені цим наказом, поширюються відповідно до затвердженої методології:

№10-зез (квартальна) — на юросіб, філії та постійні представництва іноземних юросіб в Україні;

№13-зез (квартальна) — на юросіб.

Водночас з 01.02.2023 р. втратить чинність наказ Держстату від 22.06.2021 р. №124, яким затверджено попередні форми цих звітів.

Наказ Держстату від 26.05.2022 р. №108 чинний з 26.05.2022 р.


Нова форма звіту про постачання та використання енергії

!  Юрособам

Державна служба статистики України затвердила форму державного статистичного спостереження №11-мтп (річна) «Звіт про постачання та використання енергії», яка вводиться в дію зі звіту за 2022 рік.

Зазначена форма державного статистичного спостереження поширюється на юросіб, відокремлені підрозділи юросіб відповідно до затвердженої методології.

Водночас з 01.01.2023 р. втратить чинність наказ Держстату від 22.06.2021 р. №125, яким затверджено попередню форму цього звіту.

Наказ Держстату від 25.05.2022 р. №107 чинний з 25.05.2022 р.


Оновлено форми звітів про використання та запаси палива

!  Юрособам

Державна служба статистики України затвердила форми державного статистичного спостереження:

№4-мтп (місячна) «Звіт про використання та запаси палива», яка вводиться у дію зі звіту за січень 2023 року;

№4-мтп (річна) «Звіт про використання та запаси палива», яка вводиться у дію зі звіту за 2022 рік.

Зазначені форми державного статистичного спостереження поширюються на юросіб, відокремлені підрозділи юросіб відповідно до затвердженої методології.

Водночас з 01.02.2023 р. втратить чинність наказ Держстату від 06.07.2021 р. №176, яким затверджено попередні форми цих звітів.

Наказ Держстату від 26.05.2022 р. №109 чинний з 26.05.2022 р.

Автор: Анастасія Поритко

До змісту номеру