• Посилання скопійовано

Продаж сільгосппродукції фізособою: податки

Підприємство закуповує мед у фізосіб. Як оподатковувати ПДФО і ВЗ виплачений таким фізособам дохід під час воєнного стану починаючи з 01.04.2022 р.?

Дохід від продажу сільгосппродукції не включається до складу оподатковуваного доходу фізосіб, тобто із нього не утримують ПДФО і ВЗ у разі дотримання умов, наведених у пп. 165.1.24 ПКУ.

Але Законом №2142-ІХ підрозділ 1 розділу ХХ доповнено пунктом 23. Згідно з ним тимчасово, починаючи з 1 квітня 2022 року та у період дії воєнного стану, положення пп. 165.1.24 ПКУ застосовуються з урахуванням таких особливостей:

— доходи, отримані від продажу платником податку особі, яка відповідно до цього Кодексу має статус податкового агента, власної сільгосппродукції, що вирощена, відгодована, виловлена, зібрана, виготовлена, вироблена, оброблена та/або перероблена безпосередньо фізособою, остаточно оподатковуються таким податковим агентом під час їх нарахування (виплати);

— податкові агенти у податковому розрахунку, подання якого передбачено пп. «б» п. 176.2 ПКУ, відображають загальну суму нарахованих (виплачених) у звітному податковому періоді доходів, отриманих фізособами від продажу особі, яка відповідно до цього Кодексу має статус податкового агента, власної сільгосппродукції, та загальну суму утриманого з них податку. І в податковому розрахунку не зазначають інформацію про суми окремої виплати, суми нарахованого на неї податку, а також відомості про фізособу — платника податку, яка одержала дохід від продажу особі, яка відповідно до цього Кодексу має статус податкового агента, власної сільгосппродукції.

Це означає, що починаючи з 01.04.2022 р. до дня закінчення воєнного стану підприємство, яке закуповує сільгосппродукцію (в тому числі мед) у фізосіб, зобов’язане оподатковувати виплачуваний фізособам дохід, тобто утримувати ПДФО (18%) і ВЗ (1,5%) та перераховувати податки до бюджету.

Наприклад, якщо до виплати фізособі за придбаний у неї мед нараховано дохід 5000 грн, потрібно утримати ПДФО 900 грн (5000 х 18%) і ВЗ 75 грн (5000 х 1,5%). На руки фізособі буде виплачено 4025 грн (5000 - 900 - 75).

Відповідно до пп. 168.1.4 ПКУ, якщо оподатковуваний дохід надається у негрошовій формі чи виплачується готівкою з каси податкового агента, податок сплачується (перераховується) до бюджету протягом трьох банківських днів з дня, наступного за днем такого нарахування (виплати, надання).

Таким чином, у разі виплати фізособам доходу з каси підприємства податки слід сплатити до бюджету так, як зазначено в пп. 168.1.4 ПКУ.

Якщо дохід фізособам підприємство перераховує на їхні карткові рахунки в банку, податки слід перерахувати до бюджету під час перерахування доходу (пп. 168.1.2 ПКУ).

Виплачений фізособам дохід та утримані податки підприємство (податковий агент) відображає у додатку 4ДФ до об’єднаної звітності. Але чинна на сьогодні форма передбачає відображення доходу за кожною фізособою — отримувачем доходу.

Проте згідно з п. 23 підрозділу 1 розділу ХХ ПКУ для зазначеної виплати не передбачено відображати доходи за кожною окремою фізособою — треба одним рядком показувати всі доходи й утримані податки.

Змін до форми додатка 4ДФ, які б врахували цю особливість, досі немає. Податкова також не надала жодної консультації щодо цього. Тому яким чином відображати такі доходи в додатку 4ДФ, наразі невідомо.

Очікуємо на вирішення цього питання (внесення змін до форми додатка або пояснення податкової) до моменту, коли доведеться подавати звітність за другий квартал 2022 року та коли такі виплати вперше потрібно буде відображати в додатку 4ДФ.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру