• Посилання скопійовано

Суть справи

Перевірки з охорони праці
Коли проводяться планові та позапланові перевірки з питань охорони праці? Хто проводить такі перевірки? Яка тривалість? Що саме перевіряють?

Закон про резервістів: що треба знати
Верховна Рада ухвалила закон, що дозволяє впродовж доби призивати резервістів в особливий період без оголошення мобілізації. Створено новий вид військової служби — військова служба за призовом осіб з-поміж резервістів в особливий період. Розгляньмо, як це стосується кадровиків, бухгалтерів та резервістів — самозайнятих осіб.

Що змінилось у Порядку реєстрації ПН/РК?
Постановою №378 передбачено зміни до Порядку ведення ЄРПН. Розгляньмо, наскільки істотні ці зміни.

Без трудового договору немає ліцензії
Обов'язкові вимоги для будівельної ліцензії — наявність укладених трудових договорів. На момент перевірки мають бути трудові угоди, а не договори ЦПХ. Iнакше — анулювання ліцензії. Таку позицію підтримав ВС.

Відрядження перервано: як відшкодувати витрати?
Підприємство скерувало директора у відрядження до Мадрида, придбало квитки на літак в обидва кінці, переказало на картку кошти на відрядження. Але з пів дороги довелося повернутися, бо в Мадриді запровадили карантин. Як відшкодувати витрати на відрядження?

Як організувати заряджання електромобілів
ФОП придбав зарядну станцію для електромобілів та уклав договір оренди для паркування автомобілів. Яким чином він має право перепродавати електроенергію власникам таких автомобілів? Чи потрібна для цього ліцензія?

Податкові векселі при імпорті товарів
Підприємство імпортує товари і планує для сплати імпортного ПДВ використати податковий вексель. Як таку операцію відображати в обліку?

Як нерезидентові відмовитися від РНОКПП?
ВС розповів, як убезпечити право нерезидента-фізособи відмовитися від реєстраційного номера облікової картки платника податків (РНОКПП) в Україні через релігійні переконання.

Директор у відрядженні платить за двох
Директор у закордонному відрядженні оплатив за себе й іншого відрядженого працівника з власної картки авіаквитки, готель, найняв в оренду автомобіль. Після повернення з відрядження надано рахунок за готель, квитанцію за оренду автомобіля й електронні друковані авіаквитки. Як відшкодувати витрати?

Знову про нерозрахунок при звільненні
Коли порушення строків розрахунку зі звільненим працівником потребує сплати йому середнього заробітку? Чи доведеться платити середній заробіток, якщо дохід не було не тільки нараховано, а й не виплачено на дату звільнення? Усе залежить від виду доходу, а приклад цього — у коментованому рішенні Верховного Суду.

Звільнення від ПДВ у межах проєкту МТД
ТОВ постачає товари у межах проєкту міжнародної технічної допомоги та в межах затвердженого плану закупівлі товарів, робіт і послуг, що придбаваються виконавцем проєкту міжнародної технічної допомоги за кошти МТД. Які особливості звільнення від оподаткування ПДВ?

Офіс у квартирі: де податкова адреса?
ТОВ вирішило на період карантину відмовитися від оренди офісного приміщення. Адміністрування підприємства директор тимчасово проводитиме з дому, тобто за адресою проживання. Чи зміниться при цьому податкова адреса ТОВ? Податківці відповіли в IПК ДПСУ від 19.03.2021 р. №1074/IПК/99-00-04-03-03-06 (див. «ДК» №19/2021).

Перехід права власності на дату передоплати
Підприємство виробляє обладнання, строк виробництва якого триває від трьох до шести місяців. Покупці оплачують у кілька етапів і деколи наполягають записувати до договору постачання перехід права власності на обладнання за передоплатою. Чи це можливо і як відображати в обліку?

До змісту номеру