• Посилання скопійовано

Що нового

Фінансування лікарняних та декретних після 30 червня триватиме

! Застрахованим у системі соцстрахування

У газеті «Голос України» 30.04.2021 р. офіційно опубліковано Закон «Про внесення зміни до статті 22 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування» щодо соціального захисту у разі настання тимчасової непрацездатності».

Необхідність прийняття цього закону виникла через те, що Законом від 03.12.2020 р. №1053-IX «Про реабілітацію у сфері охорони здоров'я», який вводиться в дію 01.07.2021 р., було внесено зміни до ст. 22 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування», якими передбачалося надання допомоги по тимчасовій непрацездатності на період реабілітаційного лікування, тимчасом як звичайні захворювання та травми були виключені з підстав для надання допомоги за лікарняними.

I ось цю помилку виправлено, тож у порядку фінансування лікарняних та декретних після 30 червня нічого не зміниться.

Закон України від 13.04.2021 р. №1380-IX набирає чинності 01.07.2021 р.


Карантин не зупинить новий виток великої приватизації

! Приватизаторам

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 30.04.2021 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення зміни до розділу V «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про приватизацію державного і комунального майна» щодо відновлення проведення аукціонів з продажу об'єктів великої приватизації».

Зазначеною в назві закону зміною уточнено, що тимчасово, на період встановлення Кабміном карантину та обмежувальних заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), не проводяться:

аукціони зі зниженням стартової ціни;

аукціони за методом вивчення цінових пропозицій;

приватизація шляхом викупу об'єктів великої приватизації.

До цих змін п. 7-2 розділу V Закону про приватизацію передбачав, що тимчасово, на період встановлення Кабміном карантину та обмежувальних заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), аукціони з продажу об'єктів великої приватизації не проводяться.

Закон від 30.03.2021 р. №1365-IX чинний з 01.05.2021 р.


Спрощено процедури банкрутства для валютних позичальників

! Фізособам і фінустановам

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 22.04.2021 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реструктуризації зобов'язань за кредитами в іноземній валюті та адаптації процедур неплатоспроможності фізичних осіб».

Зокрема, п. 5 розділу «Прикінцеві та перехідні положення» Кодексу з процедур банкрутства доповнено положеннями, згідно з якими, у разі якщо єдиним кредитором у процедурі неплатоспроможності фізособи є забезпечений кредитор, а боржник володіє на праві власності одним об'єктом нерухомості, що є єдиним місцем проживання сім'ї боржника і перебуває в іпотеці забезпеченого кредитора, такий боржник має право подати заяву про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність відповідно до ст. 116 КзПБ, але без визначення особи арбітражного керуючого та без надання доказів авансування винагороди керуючому реструктуризацією, передбачених п. 12 ч. 3 ст. 116 КзПБ, до якої додається проект плану реструктуризації, що відповідає умовам реструктуризації, визначеним цим пунктом.

У разі недостатності доходів боржника для виконання умов реструктуризації, за умови проживання боржника в квартирі, обтяженій іпотекою, загальна площа якої не перевищує 60 кв. м або житлова площа якої не перевищує 13,65 кв. м на кожного члена сім'ї боржника, або проживання боржника в житловому будинку, обтяженому іпотекою, загальна площа якого не перевищує 120 кв. м, за рішенням госпсуду може бути встановлена мінімальна сума щомісячного виконання плану реструктуризації, яка не може бути меншою за 0,5 МЗП на день ухвалення такого рішення. Зобов'язання з доведення недостатності доходів покладається на боржника. Ринкова вартість майна, що перебуває у власності або у спільній сумісній власності боржника та не є забезпеченням за кредитом, що підлягає реструктуризації, на яке може бути звернено стягнення, для цілей цього пункту вважається доходом боржника.

У разі якщо боржник не має фінансових можливостей погашати вимоги забезпеченого кредитора на умовах, передбачених цим пунктом, госпсуд за клопотанням боржника відмовляє у затвердженні плану реструктуризації, встановлює мінімальну суму щомісячного виконання плану реструктуризації, яка не може бути меншою за 0,5 МЗП на день ухвалення такого рішення, до моменту повного погашення реструктуризованого зобов'язання або переходить до наступної процедури та закриває провадження у справі про неплатоспроможність.

Закон України від 13.04.2021 р. №1382-IX чинний з 23.04.2021 р.


Діє Закон щодо реструктуризації валютних споживчих кредитів

! Фізособам і фінустановам

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 22.04.2021 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо споживчих кредитів, наданих в іноземній валюті».

Закон покликаний захистити позичальників, які отримали споживчі кредити в інвалюті, але не змогли своєчасно здійснювати платежі за цими кредитами, зокрема через збройну агресію проти України. Але умовами реструктуризації за цим законом зможуть скористатися лише ті позичальники, які не мали простроченої заборгованості станом на 1 січня 2014 року або погасили її до дня реструктуризації: валютні зобов'язання конвертуються за середнім значенням між офіційним курсом гривні до інвалюти на день проведення реструктуризації та офіційним курсом гривні до такої інвалюти на дату надання кредиту.

Зміни вносяться, зокрема, до Закону «Про споживче кредитування» в частині проведення реструктуризації боргів за кредитами в іноземній валюті, перерахування усіх грошових зобов'язань у гривневий еквівалент та списання неустойки за цими кредитними угодами.

Закон передбачає, що раніше сплачена неустойка зараховується на погашення тіла та процентів за кредитом; відсотки, нараховані до дня реструктуризації, перераховуються за ставками депозитів у відповідній валюті.

Після реструктуризації кредит має бути погашений протягом 10 років, проценти за таким реструктуризованим кредитом сплачуються за ринковою ставкою в національній валюті — український індекс депозитних ставок у гривні за 12-місячними депозитами плюс 1%. Кредит можна погасити достроково у будь-який момент.

Закон України від 13.04.2021 р. №1381-IX чинний з 23.04.2021 р.


Діють зміни до ПКУ щодо реструктуризації зобов'язань за валютними кредитами

! Фізособам і фінустановам

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 22.04.2021 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо реструктуризації зобов'язань за кредитами в іноземній валюті та адаптації процедур неплатоспроможності фізичних осіб».

До переліку видів безнадійної заборгованості за пп. 14.1.11 ПКУ додалася заборгованість фізособи, яка залишилася непогашеною перед іпотекодержателем після здійснення згідно зі ст. 36 Закону «Про іпотеку» звернення стягнення на предмет іпотеки шляхом позасудового врегулювання на підставі договору, якщо законом або договором передбачено, що після завершення такого позасудового врегулювання будь-які наступні вимоги іпотекодержателя щодо виконання боржником-фізособою основного зобов'язання є недійсними.

Змінено також визначення одного з видів додаткового блага за пп. «д» і «е» пп. 164.2.17 ПКУ: не є додатковим благом сума прощеного (анульованого) основного боргу платника податку за іпотечним кредитом в іноземній валюті, забезпеченим іпотекою житлової нерухомості, а також сума знижки звичайної ціни (вартості) при продажу (відчуженні) на користь платника податків житлової нерухомості, набутої у власність унаслідок звернення стягнення на таке майно за договорами іпотеки, що забезпечує кредит, наданий в іноземній валюті.

Підпункт 165.1.55 ПКУ доповнено новим абзацом, за яким до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається основна сума боргу (кредиту) платника податку за іпотечним кредитом в іноземній валюті, забезпеченим іпотекою житлової нерухомості, прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов'язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності.

Закон України від 13.04.2021 р. №1383-IX чинний з 23.04.2021 р.


Спецобов'язки на ринку газу подовжено на 20 днів

! Учасникам ринку природного газу

Кабмін до 20.05.2021 р. продовжив дію своєї Постанови від 19.10.2018 р. №867 «Про затвердження Положення про покладення спеціальних обов'язків на суб'єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу», яка мала діяти до 01.05.2021 р.

Однак, оскільки постанова про подовження дії Постанови №867 була прийнята в останній момент і не була офіційно опублікована вчасно, Постанова №867 встигла втратити чинність, після чого знову набрала чинності «заднім числом».

У п. 23 Порядку розподілу коштів, що надходять на поточні рахунки зі спеціальним режимом використання для проведення розрахунків з постачальником природного газу, на якого покладено спеціальні обов'язки, затвердженого постановою КМУ від 18.06.2014 р. №217, усунуто часове обмеження (до 01.05.2021 р.) розрахунку нормативу перерахування коштів з урахуванням граничного нормативу перерахування коштів на поточний рахунок теплопостачальної або теплогенеруючої організації.

Постанова КМУ від 30.04.2021 р. №444
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 05.05.2021 р. офіційно не опублікована.


Стати ФОПом можна онлайн за кілька кліків

! Претендентам у ФОПи

Кабмін схвалив реалізацію експериментального проєкту щодо державної реєстрації фізичної особи підприємцем в автоматичному режимі з використанням даних, що обробляються в ЄДР та на порталі «Дія».

Реалізація експериментального проєкту відбуватиметься протягом 2 років.

Порядок реалізації зазначеного експериментального проєкту, затверджений цією ж постановою, визначає процедуру державної реєстрації фізичної особи підприємцем, обміну інформацією між ЄДР і порталом «Дія», які застосовуються з метою держреєстрації фізособи підприємцем в автоматичному режимі без участі держреєстратора.

Постанова Кабінету Міністрів Українивід 28.04.2021 р. №418 чинна з 30.04.2021 р.


Спецобов'язки на ринку електроенергії подовжено на два місяці

! Учасникам ринку електроенергії

Кабмін до 30.06.2021 р. продовжив дію своєї Постанови від 05.06.2019 р. №483 «Про затвердження Положення про покладення спеціальних обов'язків на учасників ринку електричної енергії для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку електричної енергії», яка мала діяти до 01.05.2021 р.

Також викладено у новій редакції Положення про покладення спеціальних обов'язків на учасників ринку електричної енергії для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку електричної енергії.

Нова редакція Положення набирає чинності з 1 червня 2021 року.

Постанова Кабінету Міністрів Українивід 28.04.2021 р. №439 чинна з 30.04.2021 р.


Визначено розмір держдивідендів за 2020 рік

! Підприємствам з держчасткою

Кабмін затвердив базовий норматив відрахування частки прибутку, що спрямовується на виплату дивідендів за результатами фінансово-господарської діяльності у 2020 році господарських товариств, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави, а також господарських товариств, 50 і більше відсотків акцій (часток) яких належать господарським товариствам, частка держави в яких становить 100 відсотків, у тому числі дочірніх підприємств.

Зазначений базовий норматив становить 50%, з трьома винятками:

для «Ощадбанку» — 30%;

для «ПриватБанку» — 80%;

для «Нафтогазу України» — 95%.

Суб'єкти управління корпоративними правами держави у разі невиплати до 1 липня 2021 року суб'єктом господарювання дивідендів до державного бюджету за результатами його фінансово-господарської діяльності у 2020 році мають вжити заходів щодо розірвання контракту з керівником такого СГ.

Постанова Кабінету Міністрів Українивід 28.04.2021 р. №415 чинна з 29.04.2021 р.


Карантин продовжено до 30 червня

! Усім

Кабмін вніс зміни до своєї Постанови від 09.12.2020 р. №1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», продовживши дію карантинних заходів до 30.06.2021 р. До цієї ж дати для єдиної державної системи цивільного захисту продовжено режим надзвичайної ситуації.

Постанова Кабінету Міністрів України від 21.04.2021 р. №405 чинна з 24.04.2021 р.


Зміни в Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних

! Платникам ПДВ

Кабмін вніс зміни до Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних, затвердженого постановою КМУ від 29.12.2010 р. №1246.

Зміни стосуються:

— запровадження узагальненого порядку реєстрації ПН/РК у вихідний або святковий день;

— уточнення порядку внесення даних до ЄРПН на підставі судового рішення;

— заміни поняття ЕЦП на КЕП.

Докладніше див. «ДК» №19/2021.

Постанова Кабінету Міністрів України від 21.04.2021 р. №378 чинна з 23.04.2021 р.


Діють зміни до Ліцензійних умов діяльності на ринку природного газу

! Учасникам ринку природного газу

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, затвердила зміни до:

1) Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з транспортування природного газу;

2) Ліцензійних умов провадження господарської діяльності із зберігання (закачування, відбору) природного газу;

3) Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з розподілу природного газу;

4) Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з постачання природного газу.

Зокрема, визначено, що ліцензіат має право звернутися до НКРЕКП із заявою про зупинення дії ліцензії. Для відновлення дії ліцензії, що була зупинена на підставі заяви ліцензіата або з інших підстав, визначених законодавством, ліцензіат подає до НКРЕКП заяву про відновлення дії ліцензії. Якщо дія ліцензії була зупинена не за заявою ліцензіата, до заяви про відновлення дії ліцензії ліцензіат додає відомості разом із підтвердними документами про усунення підстав, що стали причиною для зупинення дії ліцензії.

Крім цього, змінами до останніх двох Ліцензійних умов встановлено обов'язок ліцензіатів забезпечити необхідні умови доступності для людей з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до будівель та приміщень, у яких здійснюється прийом та обслуговування споживачів та/або отримуються звернення чи скарги від споживачів, відповідно до державних будівельних норм, правил і стандартів (для ліцензіата з постачання природного газу — у разі наявності споживачів-фізосіб).

До переліку документів, що додаються до заяви про отримання ліцензії, додалися:

— інформація про підтвердження відсутності здійснення контролю за діяльністю СГ резидентами держав-агресорів;

— відомості про доступність будівель та приміщень для прийому та обслуговування споживачів для людей з інвалідністю та інших маломобільних груп населення (для ліцензії на провадження госпдіяльності з постачання природного газу — лише у разі наміру здійснення постачання природного газу для населення).

Зміни щодо умов доступності для людей з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до будівель та приміщень набирають чинності з 01.01.2022 р.

Ліцензіати, які провадять госпдіяльність на ринку природного газу, мають привести свою господарську діяльність у відповідність до вимог цієї постанови та протягом 3 місяців подати до НКРЕКП документи, якими доповнено перелік документів, що додаються до заяви про отримання ліцензії.

Постанова НКРЕКП від 28.04.2021 р. №716 чинна з 29.04.2021 р.

Новини підготувала Анастасія ПОРИТКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру