• Посилання скопійовано

Останній звіт директора перед звільненням

Фірма призупиняє діяльність до 01.07.2021 р. Директор звільняється 31.07.2020 р. Чи можна подати Звіт з ЄСВ за липень та форму №1ДФ за III квартал за підписом директора в його останній робочий день?

У зазначеній ситуації звільняється лише директор, а саме підприємство не ліквідується, а лише призупиняє діяльність. Директор при цьому є найманим працівником, який може звільнитися в будь-який момент, а фірма існуватиме й надалі.

Нагадаємо, що роботодавці, які використовують працю найманих працівників на умовах трудового договору (контракту), зобов'язані формувати і подавати Звіт з ЄСВ протягом 20 к. д., наступних за останнім днем звітного періоду (п. 1 розділу III Порядку №435). А форма №1ДФ подається окремо за кожний квартал (податковий період) протягом 40 к. д., наступних за останнім календарним днем звітного кварталу (п. 2.1 розділу II Порядку №4).

Крім того, виникне нестикування у разі подання таблиці 5 Звіту з ЄСВ та форми №1ДФ при відображенні інформації про звільнення директора, позаяк виникає проблема з їх підписанням, тобто підпис директора у цих звітах як керівника буде нелегітимний, адже трудові відносини буде припинено.

Отже, директор не має права підписувати звітність в останній робочий день — таке право переходить до власника фірми.

На час подання звітів власник може бути просто виконавцем функцій директора, що, своєю чергою, дасть можливість оптимізувати витрати свого бізнесу. Адже тоді не потрібно буде працевлаштовувати себе, сплачувати собі зарплату та відраховувати до бюджету ПДФО, ЄСВ та ВЗ. Відповідно, не треба подавати і звітність до податкової, бо заробітна плата не нараховуватиметься.

З цією метою виконання функцій директора має відображатися у статуті підприємства, де слід зазначити порядок управління підприємством власником (без оформлення з ним трудових відносин). Таке право власника оформляється рішенням загальних зборів (рішенням засновника), в якому треба передбачити пункт, що дозволяє виконувати управління підприємством одному з його учасників (покласти на себе управлінські функції підприємством).

Слід розуміти, що юридично власник виконує не обов'язки директора підприємства, а лише покладені на нього певні управлінські функції. I це головна його відмінність від директора — найманого працівника.

Власник при виконанні обов'язків директора відповідно до норм законодавства:

— може здійснювати свої права на управління підприємством безпосередньо або через уповноважені ним органи на основі статуту чи інших установчих документів (ч. 2 ст. 65 та ч. 4 ст. 128 ГКУ);

— вести бухоблік, а отже, підписувати фінансову, податкову та іншу звітність (ч. 3 та 4 ст. 8 Закону про бухоблік);

— особисто підписувати податкову декларацію (пп. 48.5.1 ПКУ).

Iз зазначеного вище випливає, що власник, поклавши на себе відповідним чином оформлені обов'язки, може підписувати будь-які документи, в т. ч. податкову, фінансову та іншу звітність.

Нормативна база

  • Закон про бухоблік — Закон України від 16.07.99 р. №996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».
  • Порядок №4 — Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, затверджений наказом Мінфіну від 13.01.2015 р. №4.
  • Порядок №435 — Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затверджений наказом Мінфіну від 14.04.2015 р. №435.

Світлана ЩЕРБИНА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру