• Посилання скопійовано

Як зберігати КСЕФ і її резервні копії

Про те, як зберігати контрольну стрічку РРО в електронній формі (КСЕФ), суб'єкти господарювання вже переважно знають. А от чи можна знімати з неї резервні копії? Як їх зберігати? Чи матимуть такі копії доказову силу в разі перевірки? ДПСУ спробувала відповісти на ці запитання в IПК від 04.08.2020 р. №3180/IПК/99-00-07-05-01-06 (див. «ДК» №33-34/2020), та запитання залишилися.

Чи КСЕФ — електронний документ?

Відповідь на це запитання дозволить нам з'ясувати, чи поширюються на КСЕФ положення Закону про електронні документи. Адже ДПСУ в коментованій IПК цей закон чомусь цілковито ігнорує.

Частина 1 ст. 6 Закону про електронні документи говорить, що для ідентифікації автора електронного документа може використовуватися електронний підпис. З цього можна зробити висновок, що електронний підпис не є неодмінним атрибутом електронного документа. А положення частини 2 ст. 6 Закону про електронні документи (що накладанням електронного підпису завершується створення електронного документа) можна трактувати як вказівку на те, на якому етапі накладається електронний підпис, а не на обов'язковість цієї операції.

Однак податківці так не вважають і в численних роз'ясненнях зазначають, що електронний підпис є обов'язковим реквізитом електронного документа. I в цьому з ними варто погодитись, адже електронний документ без електронного підпису — не документ, а так, анонімка якась невідомого походження.

КСЕФ і електронний підпис

Вимоги №1057, на які посилаються податківці в коментованій IПК, нічого не говорять про електронний підпис.

По суті, єдиний нормативний документ у сфері застосування РРО, де прямо сказано і про електронні підписи, і про дотримання норм Закону про електронні документи, — це Вимоги щодо забезпечення виконання фіскальних функцій програмними реєстраторами розрахункових операцій для різних сфер застосування, затверджені постановою КМУ від 18.02.2002 р. №199. Апаратних РРО цей документ не стосується.

То як же зберігати КСЕФ?

Природно, на носії КСЕФ. А носій КСЕФ є функціональною частиною РРО.

Контрольна стрічка й електронний документ

Контрольна стрічка — копії розрахункових документів, послідовно сформованих реєстратором розрахункових операцій, що надруковані або створені в електронній формі таким реєстратором, а також копії фіскальних звітних чеків у разі створення контрольної стрічки в електронній формі.

Абзац 31 ст. 2 Закону про РРО

Контрольна стрічка в електронній формі (далі — КСЕФ) — копії розрахункових документів, а також копії фіскальних звітних чеків, послідовно сформованих РРО, що створені в електронній формі таким реєстратором, які зберігаються на носії контрольної стрічки у формі пакетів даних.

Носій контрольної стрічки в електронній формі — функціональна частина РРО з контрольною стрічкою в електронній формі, яка призначена для зберігання створених цим РРО пакетів даних.

Пункт 1.2 розділу I Вимог №1057

Електронний документ — документ, інформація в якому зафіксована у вигляді електронних даних, включаючи обов'язкові реквізити документа.

Склад та порядок розміщення обов'язкових реквізитів електронних документів визначається законодавством.

Частини 1, 2 статті 5 Закону про електронні документи

Це питання дуже хвилювало суб'єктів господарювання, адже якщо контрольну стрічку не надруковано або не створено в електронній формі, до СГ застосовуються фінансові санкції за п. 5 ст. 17 Закону про РРО у розмірі 30 н. м. д. г. (510 грн). Можливо, хтось пам'ятає втричі меншу цифру, але так було до внесення змін до Закону про РРО Законом від 20.09.2019 р. №128-IХ.

Добра новина тут полягає в тому, що РРО, які створюють КСЕФ, самі її і зберігають.

Однак зберігати її треба не менше трьох років: так вимагає п. 10 ст. 3 Закону про РРО. А що як РРО з носієм КСЕФ вийде з ладу? Доведеться платити 510 гривень штрафу?

Ні, не доведеться, і про це казали самі ж податківці в IПК ДФСУ від 12.12.2017 р. №2962/6/99-99-14-05-01-15/IПК: «...відповідальності за невідновлення електронної контрольної стрічки... не передбачено».

Але чужа IПК трирічної давності не гріє душу, тож автор запиту на коментовану IПК поцікавився, чи можна створювати резервні копії КСЕФ, які б розміщувалися не на носії — функціональній частині РРО, та чи можуть такі копії надаватися під час перевірок.

I відповідь ДПСУ виявилася дуже лояльною: так, можна.

«У не заборонений законом спосіб»

I отут постає запитання. «Не заборонений законом» — це який?

Свій варіант відповіді на це запитання відразу ж дають автори коментованої IПК: «Вимог до носіїв для зберігання зазначеної інформації [Закон про РРО та Вимоги №1057] не містять».

Ну, скажімо, Вимоги №1057 — це не закон. Крім того, теза про «не заборонений законом спосіб» у цій IПК — це трохи самодіяльність податківців, адже в нормативних актах про це не йдеться. I все-таки це твердження небезпідставне, адже суб'єкт господарювання у своїй діяльності керується принципом диспозитивності — дозволено все, що не заборонено законом.

А Закон про РРО прямих заборон на форму зберігання копій КСЕФ не встановлює.

Ура, пишемо КСЕФ на флешку!

Не поспішайте. Так, ця IПК лояльна, але вона надана конкретному підприємству — небанківській фінустанові, яка приймає готівку для подальшого переказу. Невідомо, чи в іншій ситуації податківці будуть такими самими лояльними.

I це ще не все.

Ваш РРО справді дозволяє скидати копію КСЕФ на флешку? Якщо так, — дивно, конструкція РРО не мала би цього передбачати. А самостійно вносити до конструкції РРО зміну, яка б таке дозволяла, — оце вже якраз законом заборонено.

Але гаразд, уявімо, що ви маєте флешку чи інший окремий від РРО носій із копією КСЕФ. Як ви будете доводити, що файл на флешці — це і є точна копія КСЕФ? Ось тут податківці й згадають про Закон про електронні документи та вимоги до їх зберігання, встановлені його статтею 13. Де, серед іншого, сказано, що в разі неможливості виконати ці вимоги електронні документи повинні зберігатися у вигляді копії документа на папері.

Ще є можливість передавати копію КСЕФ у хмарний сервіс, — але й тут відновити інформацію без звертання до ЦСО не вдасться.

I, до речі, щоденна передача Z-звітів на фіскальний сервер не є їх зберіганням — про це податківці казали в IПК ДФСУ від 05.08.2019 р. №3643/6/99-99-14-05-01-15/IПК.

Отож, по суті, єдиний на сьогодні реальний спосіб зберігати копії контрольної стрічки або відновити її в разі втрати оригіналу — це роздрукувати копію звітного фіскального чека та підклеїти її до відповідного розділу КОРО, про що чесно говорять податківці у відповіді на останнє запитання в коментованій IПК.

Нормативна база

  • Закон про електронні документи — Закон України від 22.05.2003 р. №851-IV «Про електронні документи та електронний документообіг».
  • Закон про РРО — Закон України від 06.07.95 р. №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».
  • Вимоги №1057 — Вимоги щодо створення контрольної стрічки в електронній формі у реєстраторах розрахункових операцій та модемів для передачі даних, затверджені наказом Мінфіну від 08.10.2012 р. №1057.
  • Порядок №547 — Порядок реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), затверджений наказом Мінфіну від 14.06.2016 р. №547.

Андрій ПОРИТКО, головний редактор

До змісту номеру