• Посилання скопійовано

Суть справи

Внесення відомостей про бенефіціарів до ЄДР
Мін'юст у листі від 29.07.2020 р. №179/8.4.4/32-20 (див. «ДК» №33-34/2020) надав детальні рекомендації щодо порядку, строків внесення інформації про кінцевого бенефіціарного власника, їх підтвердження та оплати цих дій адміністративним збором. Проаналізуймо висновки Мін'юсту.

Новий Закон про сільгоспкооперацію
Основним нормативним документом в Україні з питань сільгоспкооперації був Закон про сільгоспкооперацію. Але на заміну йому йде новий Закон, який 21.07.2020 р. прийнято ВРУ і 28.07.2020 р. скеровано на підпис Президенту. Набере чинності він з дня, наступного за днем його опублікування, та буде введений у дію через три місяці з дня набрання чинності. Як регулюватиме питання сільгоспкооперації новий Закон?

Що зміниться в розрахунку середньої зарплати
За проєктом змін до Порядку №100 коригувати відпусткові на коефіцієнт підвищення окладу вже не буде потрібно. Крім того, з'явиться чіткий та вичерпний перелік виплат, які не враховуватимуться до розрахунків. I нарешті буде поставлено крапку в проблемі першого робочого дня місяця, якщо це не перший календарний день.

Закон №786 і застарілі ПН/РК
Законом №786 зменшено розмір штрафів за нереєстрацію ПН та РК, датованих до 23 травня 2020 р. і складених на звільнені від ПДВ операції, на неплатника та для нарахування «компенсуючого» ПДВ.

Заміна лізингоодержувача
Підприємство на підставі договору фінлізингу з фінкомпанією отримало у користування легкове авто. Згодом підприємство планує передати авто та залишок власних зобов'язань за договором іншому підприємству, звичайно ж, за згодою лізингової компанії. Які особливості обліку та оподаткування при зміні лізингоодержувача будуть у всіх сторін?

Продаж РРО від одного ФОПа іншому
ФОП «А» закриває магазин, в якому є касовий апарат, зареєстрований і фіскалізований. На місці ФОПа «А» торгуватиме ФОП «Б». Чи може ФОП «А» за договором продати ФОПу «Б» свій касовий апарат (попередньо знявши з обліку в податковій)? Чи зможе ФОП «Б» поставити такий касовий апарат на облік у податковій?

Нові коди УКТ ЗЕД
З 3 липня 2020 року відповідно до нового Закону про Митний тариф суб'єкти господарювання, особливо платники ПДВ, застосовують нові коди УКТ ЗЕД.

Останній звіт директора перед звільненням
Фірма призупиняє діяльність до 01.07.2021 р. Директор звільняється 31.07.2020 р. Чи можна подати Звіт з ЄСВ за липень та форму №1ДФ за III квартал за підписом директора в його останній робочий день?

Продаж в одному періоді, монтаж — в іншому
Компанія — платник ПДВ і податку на прибуток (застосовує податкові різниці) отримала за імпортом електричне обладнання, монтаж якого виконує нерезидент. У контракті прописано вартість монтажу окремою сумою. Це обладнання та його монтаж були оплачені авансом нерезиденту. Отримано товар в одному податковому періоді і продано покупцю. Монтаж уже проданого обладнання здійснювався нерезидентом на території України в іншому податковому періоді. Чи виникають податкові зобов'язання з ПДВ щодо монтажу обладнання? За якою датою виникає податкове зобов'язання? Як в обліку відобразити монтаж обладнання постачальником-нерезидентом, яке було продано покупцю в одному періоді, а монтаж здійснено в іншому?

Як відмовитися від публічного договору
Договори з виконавцями послуг з вивезення сміття можуть бути оприлюднені у місцевій газеті або на сайті місцевої ради. I якщо вчасно не заперечити проти такого договору, суми за оплату послуг можуть бути стягнуті через суд.

Як зберігати КСЕФ і її резервні копії
Про те, як зберігати контрольну стрічку РРО в електронній формі (КСЕФ), суб'єкти господарювання вже переважно знають. А от чи можна знімати з неї резервні копії? Як їх зберігати? Чи матимуть такі копії доказову силу в разі перевірки? ДПСУ спробувала відповісти на ці запитання в IПК від 04.08.2020 р. №3180/IПК/99-00-07-05-01-06 (див. «ДК» №33-34/2020), та запитання залишилися.

Що отримає лізингодавець за нікчемним договором?
Якщо договір лізингу визнано нікчемним з моменту його укладення, лізингодавець може разом із предметом отримати і плату за весь час користування цим предметом1. Iнші спроби відшкодувати збитки не принесуть лізингодавцю бажаного результату.

Ще раз про ЄСВ за ставкою 8,41%
Податківці в IПК від 14.07.2020 №2862/10/26-15-33-18-12-IПК (див. «ДК» №33-34/2020) вкотре зазначили: якщо працівникові встановлено інвалідність і лікарняний за минулі періоди надано після встановлення інвалідності, то ЄСВ на такий дохід нараховують у розмірі 8,41% .

До змісту номеру