• Посилання скопійовано

ФОПи, відсутні в ЄДР, ЄСВ за себе не платять

Велика палата ВС розв'язала1 правову проблему «сплячих» ФОПів, які були створені ще до 01.07.2004 р., але нині відсутні в ЄДР. Податківці вважали, що з 01.01.2017 р. такі ФОП мають платити ЄСВ. ВС став на бік ФОПів: вони не є платниками ЄСВ!

Як не дивно, але термін «сплячі ФОПи» в Україні отримав подвійне тлумачення.

З одного боку, йдеться про ФОПів, які зареєстровані в ЄДР, перебувають на обліку в органах ДПС, але не здійснюють діяльності та не мають доходу.

З іншого — у нас існують ФОПи (та сама ситуація і з юрособами), зареєстровані до 01.07.2004 р. (до набрання чинності Законом про держреєстрацію), проте інформація щодо яких не була внесена до ЄДР повторно.

При цьому останніх доволі багато. Законотворці неодноразово намагалися внести їх до ЄДР, зокрема:

— протягом 2004 — 2005 років була вимога подання реєстраційної картки та заміни раніше виданих свідоцтв про державну реєстрацію на свідоцтва про державну реєстрацію єдиного зразка;

— протягом 2011 — 2012 років знову відбувалося включення до ЄДР ФОПів, зареєстрованих до 01.07.2004 р. Фактично цей процес тривав з 03.03.2011 р. до 03.03.2012 р. У ці 12 місяців ЮО та ФОПи, створені та зареєстровані до 01.07.2004 р., повинні були подати держреєстратору реєстраційну картку для включення відомостей про них до ЄДР (пункти 2 — 4 Прикінцевих та перехідних положень Закону №2390).

Але цього разу за порушення цих вимог було прописано суворе покарання: свідоцтво про реєстрацію ФОП, яке було видано до 2004 році, з 4 березня 2012 року вважалося недійсним.

Деяким ФОП це було лише на руку: вони вирішили в такий нестандартний спосіб позбавитися підприємницького статусу. Але податківці вирішили інакше. На їхню думку, скасування свідоцтва про реєстрацію і навіть відсутність інформації про ФОПа в ЄДР в цьому разі не означає, що ФОПа не існує і що його треба зняти з податкового обліку. Адже процедуру ліквідації ФОП не пройшов. Тому такі ФОПи, часто вже давно «сплячі», продовжували перебувати на обліку в податкових органах, а з 2017 року їм справно нараховували зобов'язання зі сплати ЄСВ (навіть за відсутності задекларованих доходів).

Судова практика на користь ФОПів

Кілька місяців тому ми згадували про цю проблему на порталі «ДК». Тоді ми цілком підтримали позицію суду2, хоча і йшлося про суд першої інстанції.

1 Постанова Великої Палати ВС від 01.07.2020 р. у справі №260/81/19.

2 Рішення Кіровоградського окружного адмінсуду від 26.02.2020 р. у справі №340/2478/19.

Проте визнати, що скасування свідоцтва означає, що ФОПа не існує, замало.

Основна проблема — сплата ЄСВ, адже механізм списання боргів «сплячим ФОПам» за 2017 — 2019 роки на сьогодні потребує ліквідації ФОПа, що неможливо без попереднього внесення його до ЄДР.

I ось маємо свіже рішення щодо цього — вже від Верховного Суду і саме щодо ЄСВ. I воно на користь ФОПів!

ФОП — істота доволі цікава: то вона є, то раптом немає

На перший погляд, можна зробити простий висновок: ФОПи, які відсутні в ЄДР та не отримали нового свідоцтва про реєстрацію, вже з 04.03.2012 р. не вважаються підприємцями. I питання тут не в недійсності їх свідоцтв зразка до 2004 р., а у відсутності їх в ЄДР як підприємців.

Проте насправді щодо цього й досі виникають судові спори.

У коментованій нами справі Велика палата ВС вказує на те, що з 03.03.2012 р. уповноважені органи у місячний строк мали провести остаточне звіряння даних відомчих реєстрів (баз даних реєстрів, журналів реєстрації, обліку тощо).

За результатами такого звіряння вони мали підготувати/готують аналітичну інформацію для передачі її тимчасовим міжвідомчим спеціальним комісіям, утвореним із метою проведення в АР Крим та відповідних областях інвентаризації юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців, зареєстрованих до 01.07.2004 р., відомості про яких не включені до ЄДР.

А ось уже далі, за результатами проведеної роботи, відомості про ЮО та ФОПів, зареєстрованих до 01.07.2004 р., але які не подали відповідну реєстраційну заяву, включаються до ЄДР з позначкою про те, що свідоцтва про їх державну реєстрацію, оформлені з використанням бланків старого зразка та видані до 01.07.2004 р., вважаються недійсними.

Отже, інформація в ЄДР про таких ФОПів все ж таки має бути, хоча і з позначкою про недійсність їхніх реєстраційних свідоцтв. Тож чому її там немає або, якщо вона є, чому неможливо побачити її у відкритому доступі на вебсайті Мін'юсту, незрозуміло.

Можливо, тому податківці боролися до останнього і стверджували: ФОПи, зареєстровані до 01.07.2004 р., стосовно яких не проводилося державної реєстрації припинення підприємницької діяльності (в тому числі до створення Єдиного державного реєстру), не втратили статусу ФОП.

Якщо знову стати ФОПом, а потім швидко ліквідуватися

У коментованій справі «сплячий» ФОП вирішив дослухатися до податківців: спочатку внести себе до ЄДР, а відтак — подати заяву про припинення підприємницької діяльності. Та, нагадавши про себе таким чином, «розбудив» і місцевих податківців — вони нарахували йому ЄСВ до сплати починаючи з 01.01.2017 р.

Справа дійшла аж до Великої палати ВС. А та зробила висновок: відсутність офіційного підтвердження статусу ФОПа шляхом проходження реєстраційних процедур із включення ФОПа до ЄДР унеможливлює не тільки здійснення підприємницької діяльності та отримання відповідних доходів, а й формальної та фактичної участі такого «сплячого» ФОПа у системі обліку ЄСВ як підприємця.

Отже, на думку ВС, у цій ситуації жодного нарахування ЄСВ з 2017 р. для таких ФОПів не може бути.

Кілька слів від редакції

Наразі Велика палата поставила крапку у спорі ФОПів та органів ДПС щодо «сплячих» ФОПів, які не виявили бажання поновлювати свій статус після 01.07.2004 р.

У ситуації, в яку потрапив ФОП у коментованій справі, в ЄДР він з'явився лише у тому місяці, коли подав реєстраційну заяву. Втрата підприємницького статусу теж відбулася досить швидко. Тож максимум, на який можуть у такій ситуації розраховувати податківці, — це сплата мінімального ЄСВ за місяць такої реєстрації/ліквідації.

Але щодо ФОП-«загальників» це триватиме до 01.01.2021 р. — дати, починаючи з якої відсутність у ФОПа доходу означатиме відсутність обов'язку платити за себе ЄСВ (набере чинності Закон від 13.05.2020 р. №592-IХ).

Iнші «сплячі» ФОПи можуть спати спокійно і далі: якщо ви самостійно не вирішили та не включили себе до ЄДР з 01.07.2004 р., робити цього вже не треба, навіть заради списання боргів з ЄСВ. Якщо Велика палата ВС вважає, що ви не є підприємцями, бо самі цього не побажали та не додали інформацію про себе в ЄДР, жодних обов'язків щодо сплати ЄСВ з 2017 року у вас не могло виникнути. Той факт, що інформація про вас мала залишатися в ЄДР із позначкою «недійсне свідоцтво» (є вона там чи її немає), на ситуацію з ЄСВ ніяк не впливає.

Нормативна база

  • Закон про держреєстрацію — Закон України від 15.05.2003 р. №755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань».
  • Закон №2390 — Закон України від 01.07.2010 р. №2390-VI «Про внесення змін до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» щодо спрощення механізму державної реєстрації припинення суб'єктів господарювання».

Наталія КАНАРЬОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру