• Посилання скопійовано

Що нового

Внесено зміни до Положення про ДПС

! Платникам податків

Кабмін вніс зміни до Положення про Державну податкову службу України, затвердженого постановою КМУ від 06.03.2019 р. №227.

Положення про ДПС приводиться у відповідність до останніх законодавчих змін, зокрема у Законі №481.

Крім того, передбачено розширення прав ДПС. Зокрема, згідно зі змінами ДПС для виконання покладених на неї завдань має право:

аналізувати фінансове становище платника податків, що має податковий борг, та стан забезпечення такого боргу податковою заставою;

користуватися у службових справах засобами зв'язку, що належать платникам податків, з їх дозволу або з дозволу посадових осіб таких платників;

залучати у разі потреби фахівців, експертів та перекладачів, застосовувати під час здійснення податковим керуючим повноважень, визначених ПКУ, фотозйомку та відеозапис;

приймати рішення про зміну основного та неосновного місця обліку великих платників податків, зняття їх з обліку та переведення до територіального органу ДПС, що здійснює податкове супроводження великих платників податків (його структурних підрозділів), та інших територіальних органів ДПС;

під час проведення перевірки та розгляду результатів перевірки отримувати письмові пояснення від посадових (службових) осіб з питань, що стосуються предмета перевірки, та їх документальне підтвердження, зокрема щодо провадження особою господарської діяльності без державної реєстрації;

одержувати пояснення від роботодавців та/або їх працівників, та/або осіб, праця яких використовується без документального оформлення, під час проведення перевірок стану дотримання роботодавцем законодавства щодо укладення трудового договору, оформлення трудових відносин з працівниками (найманими особами), дотримання податковим агентом податкового законодавства щодо оподаткування виплаченої (нарахованої) найманим особам (зокрема, без документального оформлення) заробітної плати, пасивних доходів, додаткових благ, інших виплат та відшкодувань, що підлягають оподаткуванню, зокрема внаслідок неукладення платником податків трудових договорів з найманими особами згідно із законом;

здійснювати інші права, передбачені законом.

Окремі зміни до Положення про ДПСУ набирають чинності з 01.01.2021 р.

Постанова Кабінету Міністрів України від 27.07.2020 р. №643 чинна з 29.07.2020 р.


Відкориговано порядок встановлення та зміни цільового призначення земель

! Власникам і користувачам земель

У газеті «Голос України» 24.07.2020 р. було офіційно опубліковано Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо планування використання земель». Набрання чинності Законом відбудеться через рік від цієї дати.

Законом передбачено внесення змін до ЗКУ, якими визначається новий порядок встановлення та зміни цільового призначення земельних ділянок.

Також Законом врегульовуються питання встановлення меж громад, формування електронної картографічної основи для планування територій.

Крім того, Закон України «Про регулювання містобудівної діяльності» доповнено нормою щодо комплексного плану просторового розвитку територіальної громади, який розробляється на всю територію територіальної громади та є одночасно містобудівною документацією на місцевому рівні та документацією із землеустрою.

З дня опублікування Закону набрала чинності норма, що у випадках, визначених ч. 4 ст. 34 Закону «Про регулювання містобудівної діяльності» та ч. 1 ст. 12-1 Закону України «Про правовий режим території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи», кадастровий номер земельної ділянки зазначається у заяві за його наявності, а копія документа, що посвідчує право власності чи користування земельною ділянкою, або копія договору суперфіцію додається до заяви за наявності.

Закон України від 17.06.2020 р. №711-IX набирає чинності 24.07.2021 р.


Розмір аудиторського внеску в 2020 році зменшено вдвічі

! Суб'єктам аудиторської діяльності

Кабмін вніс зміни до Постанови КМУ від 10.04.2019 р. №313 «Про розмір внеску, що сплачується суб'єктами аудиторської діяльності на користь Органу суспільного нагляду за аудиторською діяльністю».

Установлено, що у 2020 році розмір зазначеного внеску становить 0,5% суми винагороди за договором з надання аудиторських послуг з обов'язкового аудиту підприємствам, що становлять суспільний інтерес. Надміру сплачені у 2020 році суми внесків зараховуються у рахунок майбутніх платежів.

Постанова Кабінету Міністрів України від 29.07.2020 р. №655 чинна з 04.08.2020 р.


Визначено, як скаржитись щодо аукціонів про оренду держмайна

! Орендарям державного та комунального майна, у т. ч. потенційним

Кабмін затвердив Порядок подання, розгляду скарг та пропозицій стосовно організації та проведення аукціонів щодо передачі в оренду державного та комунального майна.

Порядок визначає процедуру подання, розгляду скарг та пропозицій стосовно організації та проведення аукціонів щодо передачі в оренду державного та комунального майна, процедура проведення яких не завершена та за результатами яких не укладено договору оренди, у тому числі електронних аукціонів (відкритих торгів (аукціонів), формування, функціонування та повноваження комісії з розгляду скарг та підготовки пропозицій.

Форма скарги та форма пропозиції є додатками 1 та 2 до Порядку.

Постанова Кабінету Міністрів України від 15.07.2020 р. №647 чинна з 29.07.2020 р.


Кабмін наказав берегти полезахисні лісові смуги

! Аграріям

Кабмін затвердив Правила утримання та збереження полезахисних лісових смуг, розташованих на землях сільськогосподарського призначення.

Правила визначають основні вимоги щодо утримання та збереження полезахисних лісових смуг, розташованих на землях сільськогосподарського призначення, проведення комплексу заходів з метою забезпечення виконання функцій з агролісотехнічної меліорації.

Правила є обов'язковими для виконання всіма власниками, орендарями та користувачами земельних ділянок, на яких розташовано полезахисні лісові смуги.

Крім цього, внесено зміни до Типового договору оренди землі, які стосуються оренди земельної ділянки (земельних ділянок) під полезахисними лісовими смугами, що обмежують масив земель сільськогосподарського призначення.

Постанова Кабінету Міністрів України від 22.07.2020 р. №650 чинна з 30.07.2020 р.


Визначено процедуру проходження стажування кандидатами в аудитори

! Кандидатам в аудитори

Відповідно до ч. 10 ст. 19 Закону «Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність» Міністерство фінансів затвердило Порядок проходження стажування.

Порядок визначає процедуру, обсяг, тривалість та організацію проходження стажування кандидатами в аудитори та набуття практичного досвіду шляхом працевлаштування у суб'єкта аудиторської діяльності.

Наказ Мінфіну від 06.07.2020 р. №398 чинний з 04.08.2020 р.


Новий порядок оформлення матеріалів про адмінпорушення у фінмоніторингу

! Посадовим особам, ФО-СПД

Міністерство фінансів затвердило Iнструкцію з оформлення матеріалів про адміністративні правопорушення посадовими особами Державної служби фінансового моніторингу України.

Iнструкція установлює порядок складання уповноваженими на те посадовими особами Держфінмоніторингу та подання органам, уповноваженим розглядати справи про адміністративні правопорушення, протоколів та матеріалів про адміністративні правопорушення, передбачені ч. 2 ст. 166-9 КУпАП.

Протоколи про адмінпорушення, передбачені ч. 2 ст. 166-9 КУпАП, складають уповноважені на те Держфінмоніторингом посадові особи, якщо ці порушення за своїм характером не тягнуть за собою відповідно до закону кримінальної відповідальності.

Якщо правопорушення вчинено кількома особами, протокол складається на кожну особу окремо. У разі вчинення однією особою кількох окремих адміністративних правопорушень протоколи складаються щодо кожного з вчинених правопорушень.

Протоколи про адміністративні правопорушення складаються стосовно посадових осіб підприємств, установ, організацій, громадян — СПД, які не є суб'єктами первинного фінмоніторингу.

Наказ Мінфіну від 06.07.2020 р. №402 чинний з 04.08.2020 р.


Затверджено Порядок інформаційної взаємодії органів ДПС та банків

! Банкам

Міністерство фінансів затвердило Порядок інформаційної взаємодії органів Державної податкової служби України та банків у процесі передачі інкасових доручень (розпоряджень) в електронній формі.

Порядок визначає послідовність дій ДПСУ, Казначейства та банків під час передачі, перевірки інкасових доручень (розпоряджень) в електронній формі в процесі виконання контролюючими органами функцій з погашення податкового боргу.

Обмін електронними документами між органами ДПС та банками здійснюється з використанням телекомунікаційних мереж.

Наказ Мінфіну від 18.05.2020 р. №217 набирає чинності 31.01.2021 р.


Встановлено вимоги до кваліфікованих надавачів електронних довірчих послуг

! Кваліфікованим надавачів електронних довірчих послуг

Адміністрація Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України затвердила Вимоги з безпеки та захисту інформації до кваліфікованих надавачів електронних довірчих послуг та їхніх відокремлених пунктів реєстрації. Вимоги є обов'язковими для кваліфікованих надавачів електронних довірчих послуг під час надання ними послуг користувачам електронних довірчих послуг, а також для відокремлених пунктів реєстрації під час реєстрації користувачів.

Забезпечення безпеки інформації надавача або ВПР здійснюється шляхом комплексного застосування необхідного набору взаємодоповнюючих заходів щодо захисту інформації в IТС надавача або ВПР, організаційних (адміністративних) заходів, відповідності приміщень, сховищ, програмно-технічного комплексу та електронних засобів технічним вимогам.

Наказ Адміністрації Держспецзв'язку від 14.05.2020 р. №269 чинний з 31.07.2020 р.


Положення про валютний нагляд удосконалено

! Небанківським фінустановам, операторам поштового зв'язку

Нацбанк вніс зміни до Положення про валютний нагляд, затвердженого постановою НБУ від 03.01.2019 р. №13.

Зокрема, розділ I Положення доповнено новим п. 9-1, за яким НБУ згідно з ч. 10 ст. 11 Закону про валюту має право вимагати від установи дотримання вимог валютного законодавства України, включаючи вимоги НПА НБУ з питань ліцензування валютних операцій. Письмова вимога складається на бланку НБУ, у ній вказується на вчинені установою порушення та за потреби зазначається про необхідність вжити у визначені Нацбанком строки конкретних заходів із метою усунення та/або недопущення порушень. Підписує вимогу заступник голови НБУ.

Постанова Національного банку України від 30.07.2020 р. №111 чинна з 01.08.2020 р.


Нові максимально допустимі рівні забруднюючих речовин у харчових продуктах

! Харчовикам

Міністерство охорони здоров'я виклало в новій редакції Державні гігієнічні правила і норми «Регламент максимальних рівнів окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах». Тепер це Державні санітарні правила і норми «Максимально допустимі рівні окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах».

Ці ДСанПіН застосовуються для всіх операторів ринку харчових продуктів, які здійснюють первинне виробництво, виробництво, реалізацію та/або обіг зазначених у них харчових продуктів.

Харчові продукти та (або) інгредієнти не можуть перебувати в обігу, якщо вони містять забруднюючі речовини в кількості, що перевищує максимально допустимі рівні, наведені в додатку.

Пункт 2 розд. IV та розд. VIII додатка до цих ДСанПіН набирають чинності через 3 роки після набрання чинності наказом.

Установлено, що харчові продукти, які відповідають вимогам, що діяли до набрання чинності цим наказом, проте не відповідають вимогам цього наказу, можуть перебувати в обігу на ринку України до закінчення строку їх придатності.

Наказ МОЗ від 22.05.2020 р. №1238 набирає чинності 04.02.2021 р.


Викладено в новій редакції Перелік виконавчих дій

! Виконавцям

Міністерство юстиції внесло зміни до Положення про автоматизовану систему виконавчого провадження, затвердженого наказом Мін'юсту від 05.08.2016 р. №2432/5. У цій системі з'явилися дві нові категорії виконавчих дій:

— спеціальна конфіскація;

— стягнення активів у дохід держави в кримінальному провадженні.

Крім того, викладено в новій редакції Перелік виконавчих дій (додаток 2 до Положення).

Наказ Мін'юсту від 21.07.2020 р. №2487/5 чинний з 04.08.2020 р.


Нацбанк полегшив життя позичальникам, які постраждали від карантину

! Банкам, позичальникам

Нацбанк вніс зміни до Постанови НБУ від 26.03.2020 р. №39 «Про особливості застосування вимог Положення про визначення банками України розміру кредитного ризику за активними банківськими операціями у зв'язку із запровадженням обмежувальних заходів».

Змінами продовжено до 30.11.2020 р. дію спрощених правил оцінки кредитного ризику при реструктуризації кредитів, що здійснюються банками у відповідь на економічні проблеми позичальників, зумовлені пандемією коронавірусної хвороби COVID-19.

Також з групової оцінки кредитного ризику не будуть вилучатися кредити, умовами реструктуризації за якими передбачено здійснення платежів з періодичністю рідшою, ніж або в обсязі меншому, ніж передбачені вимогами Положення про визначення банками України розміру кредитного ризику за активними банківськими операціями.

Крім того, банкам дозволено до 04.01.2022 р. під час визначення класу боржника — бюджетної установи не застосовувати інформацію щодо фактичного виконання дохідної частини бюджету від планового впродовж 2020 року.

Постанова Національного банку України від 24.07.2020 р. №105 чинна з 25.07.2020 р.


Затверджено Порядок ведення Переліку органів іноземної сертифікації

! Експортерам та імпортерам органічної продукції

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України затвердило Порядок ведення Переліку органів іноземної сертифікації.

Порядок визначає процедуру внесення, відмови у внесенні органів іноземної сертифікації до Переліку органів іноземної сертифікації та внесення змін до нього.

Ведення Переліку здійснює Держпродспоживслужба в електронному вигляді з використанням власної матеріально-технічної бази шляхом його оприлюднення на офіційному вебсайті Держпродспоживслужби.

Наказ Мінекономіки від 26.05.2020 р. №985 чинний з 26.06.2020 р.

Новини підготувала Анастасія ПОРИТКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру