• Посилання скопійовано

Продаж самовивезеннямта оформлення ТТН

ТОВ придбало пісок у постачальника в кар'єрі, завантаживши на власний самоскид. Отримано накладну і ТТН. На складі ТОВ пісок не відвантажується, а виписується ВН та ТТН на покупця. Придбання та продаж здійснюються в один день. Чи треба оформлювати господарську операцію та первинні документи, в т. ч. ТТН?

Відповідно до ст. 655 ЦКУ, за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов'язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцю), а покупець приймає або зобов'язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

Згідно з ч. 1 ст. 664 ЦКУ, обов'язок продавця передати товар покупцеві вважається виконаним у момент:

— вручення товару покупцю, якщо договором встановлено обов'язок продавця доставити товар;

— надання товару в розпорядження покупця, якщо товар має бути передано покупцю за місцезнаходженням товару.

Якщо з договору купівлі-продажу не випливає обов'язку продавця доставити товар або передати товар за його місцезнаходженням, обов'язок продавця передати товар покупцю вважається виконаним у момент здачі товару перевізникові або організації зв'язку для доставки покупцю (ч. 2 п. 1 ст. 664 ЦКУ).

Питання доставки товару повинні узгоджуватися у договорі купівлі-продажу. Крім того, факт здійснення будь-якої госпоперації має бути підтверджено первинними документами.

Правилами №3631 визначено, що ТТН — це єдиний для всіх учасників транспортного процесу юридичний документ, призначений для списання товарно-матеріальних цінностей, обліку на шляху їх переміщення, оприбуткування, складського, оперативного та бухгалтерського обліку, а також для розрахунків за перевезення вантажу та обліку виконаної роботи.

Отже, якщо покупець здійснює самовивезення товару, право власності на який до нього вже перейшло (за договором), водію покупця під час перевезень необхідно мати документи, визначені п. 2 Переліку №2072 (у т. ч. накладну або інший документ, що підтверджує право власності на вантаж). А ось якщо товари доставляє продавець власним транспортом, продавцю ТТН виписується обов'язково.

1 Правила перевезень вантажів автомобільним транспортом в Україні, затверджені наказом Мінтрансу від 14.10.97 р. №363.

2 Перелік документів, необхідних для здійснення перевезення вантажу автомобільним транспортом у внутрішньому сполученні, затверджений постановою КМУ від 25.02.2009 р. №207.

Видаткова накладна також є первинним документом, яка фіксує факт отримання/передачі товарів або послуг і, по суті, завершує купівлю-продажу між продавцем та покупцем. Видаткова накладна може бути замінена актом здачі-приймання. Таку накладну виписують у двох примірниках: перший примірник передають на склад як підставу для відпуску ТМЦ, другий — їх одержувачу. Видаткову накладну складають на дату відпуску (відвантаження) товарів зі складу (а якщо товар відвантажується не зі складу продавця — то на дату відвантаження з такого іншого місця).

Слід пам'ятати: що для продавця видаткова накладна — первинний документ для відображення в обліку реалізації товарів (і їх списання). А для покупця вона служить для оприбуткування такого товару (у разі потреби при цьому складається і прибуткова накладна).

При продажу піску підприємство вже як продавець виписує на покупця за своєю ціною видаткову накладну на товар, на підставі якої і здійснюється відпуск товару зі складу, та виписує ТТН на доставку піску такому покупцю. Крім того, якщо купівля-продаж піску здійснюється в один день, то це, найімовірніше, відбувається на замовлення, тому розвантажувати та завантажувати самоскид не треба, бо на нього завантажено необхідну кількість піску для продажу. У разі продажу меншої кількості піску зайві кілограми треба вивантажити.

Світлана ЩЕРБИНА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру