• Посилання скопійовано

Суть справи

Закон-невидимка
На тлі Закону №466, який вніс до ПКУ багато змін, чинних з 01.07.2020 р., пройшов непоміченим ще один закон, який мав внести зміни до ПКУ тієї самої дати. Вніс чи ні? Тут думки в середовищі фахівців різняться.

Нові правила роботи з РРО з 1 серпня
З 1 серпня 2020 року запрацювали зміни не лише до Закону про РРО, а й до ПКУ. А ще — кілька нових наказів, що містять оновлені норми щодо роботи з РРО. Нагадаємо про найважливіші РРО-зміни, які діють з 1 серпня.

Чи потрібен РРО виробникові товару?
Однією з гарячих тем останнім часом є РРО та розрахунки в Iнтернеті. У цій статті зосередимося на торгівлі продукцією власного виробництва.

Продаж самовивезеннямта оформлення ТТН
ТОВ придбало пісок у постачальника в кар'єрі, завантаживши на власний самоскид. Отримано накладну і ТТН. На складі ТОВ пісок не відвантажується, а виписується ВН та ТТН на покупця. Придбання та продаж здійснюються в один день. Чи треба оформлювати господарську операцію та первинні документи, в т. ч. ТТН?

Облік придбання нового авто
Підприємство придбаває в юрособи новий легковий автомобіль. ПДФО і ВЗ при цьому не сплачуються. А що ще в обліку і звітності потрібно врахувати?

Як змінити ціну постачання
Як можна змінити ціну постачання? За рішенням ВС — не тільки змінами до договору. На його думку, підписані видаткові накладні, акти звірки, податкові накладні(!), а також часткова оплата товару за різними цінами (тобто різна ціна в рахунках на один і той самий товар у межах одного договору) є доказом узгодження зміни ціни.

Метод розподілу ТЗВ: один чи кілька?
Чи може підприємство в обліковій політиці передбачити одночасне застосування двох варіантів віднесення ТЗВ на первісну вартість запасів? Наприклад, ТЗВ придбаних запасів у нерезидентів прямо відносити на їх первісну вартість, а придбаних на території України — розподіляти середнім відсотком наприкінці місяця при їх вибутті?

Суд не може виключити учасника з ТОВ
Якщо учасник ТОВ перешкоджає його діяльності, інші учасники не можуть його виключити через суд. ВС вважає, що це виключна компетенція загальних зборів, яка до того ж має бути прописана у статуті.

Первинні документи у ФОПа: зміни з 1 серпня
З 01.08.2020 р. перелік ФОП, які мають відповідно до Закону про РРО вести товарний облік та зберігати первинні документи щодо походження товару, змінився.

МСБО та поліпшення ОЗ
Якщо підприємство веде облік ОЗ за МСБО, то у разі модернізації активу нарахування амортизації не припиняється. А от у податковому обліку розрахунок амортизації слід припинити.

ФОПи, відсутні в ЄДР, ЄСВ за себе не платять
Велика палата ВС розв'язала правову проблему «сплячих» ФОПів, які були створені ще до 01.07.2004 р., але нині відсутні в ЄДР. Податківці вважали, що з 01.01.2017 р. такі ФОП мають платити ЄСВ. ВС став на бік ФОПів: вони не є платниками ЄСВ!

Що змінилося у Порядку №408
До Порядку електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового знову внесли зміни. Які саме?

Як оформити скорочення діяльності
Встановлення карантину на всій території України у 2020 році відбулося вперше. Тож у роботодавців одразу виникли запитання, що робити в цей період із працівниками та як їх оформлювати. Порад щодо цього було чимало. I ось з'явилася ще одна, зовсім інша — від Мінекономіки.

Є вакансія у філії — скорочувати не можна
При звільненні працівників унаслідок реорганізації слід пропонувати всі наявні на підприємстві вакансії, включаючи структурні та відокремлені підрозділи, філії. Iнакше — поновлення та виплата за вимушений прогул.

До змісту номеру