• Посилання скопійовано

Якщо ставку єдиного податку зменшено: дії ФОП І — ІІ груп

Законом №540 місцевим радам дозволено зменшити ставки єдиного податку для І та ІІ груп у 2020 році. Але чи слід підприємцю щось додатково робити для того, щоб цим зменшенням податкового навантаження скористатися?

Законом від 30.03.2020 р. №540-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)» органам місцевого самоврядування надано право у 2020 році приймати рішення про внесення змін до раніше прийнятого рішення про встановлення місцевих податків та/або зборів на 2020 рік щодо зменшення ставок єдиного податку.

Нагадаємо ще раз, що це означає

1. Місцеві ради встановлюють розмір ставки єдиного податку виключно для І та ІІ груп платників цього податку. Отже, тільки щодо них може бути зменшено розмір фіксованої ставки єдиного податку у 2020 році. Зокрема, для ІІІ групи ставку податку (у відсотках) встановлює ПКУ, і її місцеві ради встановлювати за самостійним рішенням не можуть!

2. Місцевим радам надано право зменшувати такі ставки. Отже, у 2020 році вони можуть:

  • не переглядати ставок єдиного податку І та ІІ груп;
  • зменшити їх.

А от збільшити ці ставки вони не можуть.

3. У загальній нормі п. 295.1 ПКУ щодо строків сплати єдиного податку сказано, що у разі якщо сільська, селищна або міська рада приймає рішення щодо зміни раніше встановлених ставок єдиного податку, єдиний податок сплачується за такими ставками у порядку та строки, визначені пп. 12.3.4 ПКУ, не раніше початку бюджетного періоду — року. І в такому разі ця норма не діє.

Нагадаємо!

Фіксовані ставки єдиного податку встановлюються сільськими, селищними, міськими радами або радами об'єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, для фізичних осіб — підприємців, які здійснюють господарську діяльність, залежно від виду господарської діяльності, з розрахунку на календарний місяць:

— для першої групи платників єдиного податку — у межах до 10% розміру прожиткового мінімуму;

— для другої групи платників єдиного податку — у межах до 20% розміру мінімальної заробітної плати.

Пункт 293.2. ПКУ

Де можна дізнатися про зменшення ставки єдиного податку?

Звернувшись до місцевих рад за податковою адресою (тобто за місцем реєстрації). Тобто має бути офіційний документ — рішення, постанова, наказ тощо від місцевої ради. Часто його оприлюднюють на сайті місцевої ради. І, безумовно, цей документ треба уважно прочитати. І проконсультуватися з місцевою радою або з податківцями, якщо вам щось не зрозуміло.

Чи треба подавати заяву, щоб скористатися зменшеною ставкою?

Податківці Тернопільської області щодо цього роз'яснюють таке.

Нормами ПКУ для фізосіб-підприємців — платників єдиного податку передбачено подання заяви:

  • у разі самостійного переходу на сплату єдиного податку, встановленого для інших груп платників єдиного податку;
  • у разі зміни податкової адреси суб'єкта господарювання, місця провадження господарської діяльності, видів господарської діяльності (п. 298.5 ПКУ);
  • у випадках, передбачених п. 293.8 та пп. 298.2.3 ПКУ.

Таким чином, нормами ПКУ не передбачено подання заяви про застосування спрощеної системи оподаткування фізособами-підприємцями — платниками єдиного податку першої та другої груп у разі зміни розміру фіксованої ставки єдиного податку, яка відбувається на підставі рішення сільської, селищної або міської ради (додатково див. ЗІР, категорія 107.01.04).

Але так вважають не всі територіальні податкові органи. Наприклад, ДПС в Івано-Франківській області вирішила, що скористатись зазначеною пільгою можуть суб'єкти підприємницької діяльності, які до 01.07.2020 року подали заяву щодо застосування пільги із зазначенням виду діяльності, місця здійснення діяльності.

Увага!

Проте є два випадки, коли фізособам-підприємцям І — ІІ груп, які не мають найманих працівників, дозволяється один місяць єдиний податок не платити — і ось при цьому треба подавати заяву до податкової. Але ці випадки не мають жодного стосунку до рішень місцевої ради! Це випадки оформлення відпустки (див. статтю О. Водоп'янової «Коли і як ФОПу подати заяву на відпустку» в «ДК» №15-16/2020) або лікарняного (про це читайте у статті Г. Казначей «Лікарняний на ФОПа» в «ДК» №33-34/2019).

Ганна БИКОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру