• Посилання скопійовано

Суть справи

Закриття кордонів: наслідки для працівника і роботодавця
Одним із заходів боротьби з розповсюдженням коронавірусу стало скасування авіарейсів та припинення залізничного сполучення України з іншими країнами світу. Як бути, якщо в цей час працівник уже перебував за кордоном і тепер не має можливості повернутися?

Орендна плата під час карантину: зміни за Законом №553
Вже не вперше ми аналізуємо тему звільнення від сплати орендної плати на час карантину. Тому що законодавці знову уточнили обставини, за яких таке звільнення можливе. Водночас можливим є зменшення розміру орендної плати. Поговоримо про це докладно.

Зміни у порядку відкриття/закриття рахунків у банках
Новий Закон про фінмоніторинг (Закон №361), який набрав чинності 28.04.2020 р., вимагає змін і до підзаконних актів. Про те, які зміни Нацбанк пропонує внести до Інструкції №492, розкажемо у статті.

Новий фінмоніторинг: як це буде з 28 квітня?
Нагадаємо, що 28.04.2020 р. набрав чинності новий Закон про запобігання та протидію легалізації та відмиванню доходів (Закон №361). Він установлює нові правила фінансового моніторингу господарських та фінансових операцій. Що зміниться?

Підприємство переходить на загальну систему
Зміна системи оподаткування не означає зупинення діяльності. Тож підприємство продовжує визначати об'єкт оподаткування та платити податки. Проте «правила гри» вже будуть іншими. Тож усе за порядком...

Допомога по частковому безробіттю: аналіз порядку надання
Уряд нарешті оприлюднив постанову від 22 квітня 2020 р. №306, якою було затверджено порядок надання допомоги по частковому безробіттю під час карантину. Тож розгляньмо, що потрібно для того, щоб цю допомогу отримати.

Звітність під час карантину: все, що треба знати
Карантин вніс корективи щодо відповідальності за несвоєчасне подання податкової звітності (законодавці подбали про це у законах №533 та №540). А от із фінансовою та статистичною звітністю вийшло інакше...

Чи можна оштрафувати працівників магазину за порушення карантину?
Суд дійшов висновку: якщо працівник не є посадовою особою і не приймає рішення щодо припинення діяльності магазину, а також не здійснює продажу товарів у заборонений під час карантину спосіб, адмінштраф до нього не застосовується.

Компенсація комунальних послуг орендодавцю: чи нараховувати ПДВ?
У свіжій ІПК ДПСУ від 01.04.2020 р. №1343/6/99-00-07-03-02-06/ІПК (див. у рубриці «Документи для роботи» цього номера «ДК») податківці схиляються до того, що сума компенсації комунальних послуг включається до складу орендної плати й оподатковується орендодавцем ПДВ на загальних підставах. Навіть якщо вона сплачується за окремим договором (не оренди).

Індексація зарплати у травні 2020 року
Індексувати зарплату у травні 2020 року будемо на рівні квітня, крім тих роботодавців, які підвищили оклади у лютому 2019 року. На них чекає перша індексація на рівні 3,2%.

Повернення передоплати після припинення підприємницької діяльності ФОП
ДПСУ в ІПК від 07.04.2020 р. №1398/6/99-00-07-03-02-06/ІПК (див. у рубриці «Документи для роботи» цього номера «ДК») розглянула звернення щодо можливості повернення попередньої оплати, сплаченої платником податку на користь ФОП, у разі припинення підприємницької діяльності фізособою та щодо податкових наслідків з ПДВ та податку на прибуток у такого платника податку.

Якщо ставку єдиного податку зменшено: дії ФОП І — ІІ груп
Законом №540 місцевим радам дозволено зменшити ставки єдиного податку для І та ІІ груп у 2020 році. Але чи слід підприємцю щось додатково робити для того, щоб цим зменшенням податкового навантаження скористатися?

Фінзвітність мікровеликодохідника
Підприємство за результатами 2017 та 2018 рр. є мікропідприємством та подавало фінзвітність за формою №1-мс, №2-мс. За результатами 2019 р. воно вже є малим підприємством та має річний дохід понад 20 млн грн. Відповідно, у 2020 році воно вже має подавати декларацію з прибутку щокварталу. За якою формою та до яких органів слід подавати фінзвітність у 2020 році?

До змісту номеру