• Посилання скопійовано

Що нового

Підписано закон про відкриття ринку сільськогосподарських земель

! Усім

Президент України підписав Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення» (законопроєкт №2178-10).

Як стверджується в пояснювальній записці до проєкту, він розроблений з метою формування законодавчого поля для запровадження ринкового обігу земель сільськогосподарського призначення, забезпечення конституційних прав громадян України на вільне розпорядження своєю власністю, створення прозорих умов для набуття у власність земельних ділянок сільськогосподарського призначення громадянами та юридичними особами України.

Станом на 28.04.2020 р. остаточний текст закону ще не опублікований.

Закон України від 31.03.2020 р. №552-ІХ набирає чинності з 01.07.2021 р.


Оновлено порядок проведення судових засідань у режимі відеоконференцій

! Усім

Державна судова адміністрація затвердила Порядок роботи з технічними засобами відеоконференцзв'язку під час судового засідання в адміністративному, цивільному та господарському процесах за участі сторін поза межами приміщення суду у новій редакції.

Учасники судового процесу беруть участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі, у порядку, встановленому процесуальним законодавством.

Інформація про проведення судового засідання в режимі відеоконференції розміщується на офіційному вебпорталі судової влади України.

Для участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції учасник справи повинен попередньо зареєструватися з використанням власного електронного підпису в Системі відеоконференцзв'язку (далі — Система) та перевірити наявні у нього власні технічні засоби на відповідність технічним вимогам, визначеним для роботи з обраною для проведення відеоконференції Системою. У разі якщо учасник не має електронного підпису (або Система не дозволяє реєстрацію з використанням електронного підпису), то він повинен попередньо зареєструватися в Системі з використанням логіну та паролю чи за допомогою інших передбачених обраною Системою засобів реєстрації. При цьому в своїй заяві про участь у судовому засіданні учасник справи повинен вказати про наявність або відсутність у нього електронного підпису.

Рішення про можливість підтвердити особу учасника справи, що не має електронного підпису, а також рішення про обрання Системи, що буде використана для проведення судового засідання в режимі відеоконференції, приймається головуючим суддею, у провадженні якого перебуває справа.

Учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду, зразок якої наведено в додатку 2 до Порядку, не пізніше ніж за 5 днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається учасником, що подав заяву, іншим учасникам справи.

Водночас втратив чинність попередній Порядок, затверджений наказом ДСАУ від 08.04.2020 р. №169.

Наказ ДСАУ від 23.04.2020 р. №196 чинний з 23.04.2020 р.


До суду — тільки в захисній масці

! Усім

З метою вжиття додаткових заходів щодо запобігання поширенню коронавірусу COVID-19 Державна судова адміністрація та Служба судової охорони внесли зміни до Примірних правил пропуску осіб до будинків (приміщень) судів, органів та установ системи правосуддя та на їх територію транспортних засобів, затверджених наказом ДСАУ та ССО від 30.01.2020 р. №43/61.

Так, згідно з новим п. 2.8, адвокати пропускаються за пред'явленням документа, що посвідчує особу адвоката. Під час здійснення пропуску адвокатів забороняється проводити огляд документів, пов'язаних зі здійсненням адвокатської діяльності. У ході візуального огляду вмісту валіз, сумок, портфелів тощо в частині можливої наявності в них заборонених для пронесення предметів працівник Служби судової охорони може застосовувати освітлювальний ліхтарик, не допускаючи при цьому безпосереднього контакту з такими документами.

Відповідно до нового п. 4.4 тимчасово, у разі запровадження КМУ карантину, забороняється пропуск до будинків (приміщень) судів, інших органів та установ системи правосуддя осіб:

— з ознаками респіраторних захворювань та підвищеною температурою;

— без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіратора або захисної маски;

— які не є учасниками судових засідань.

Наказ ДСАУ і Служби судової охорони від 16.04.2020 р. №185/168 чинний з 16.04.2020 р.


Нацбанк подовжив строк рефінансування банків шляхом тендерів

! Банкам

З метою посилення стійкості банківського сектору до турбулентності на фінансових ринках Нацбанк вніс зміну до Положення про процентну політику Національного банку України, затвердженого постановою НБУ від 21.04.2016 р. №277.

Строк операцій з надання кредитів рефінансування шляхом проведення тендерів з підтримання ліквідності банків збільшено з 30 до 90 днів.

Постанова НБУ від 23.04.2020 р. №53 чинна з 27.04.2020 р.


Нові розміри та порядок оплати за подання скарги у сфері публічних закупівель

! Учасникам публічних закупівель

КМУ установив розміри плати за подання скарги до органу оскарження та затвердив Порядок здійснення плати за подання скарги до органу оскарження через електронну систему закупівель та її повернення суб'єкту оскарження.

Плата за скаргу здійснюється суб'єктом оскарження через електронну систему закупівель одним із таких способів:

— із застосуванням електронного платіжного засобу;

— шляхом безготівкового переказу коштів з банківського рахунку суб'єкта оскарження.

Установлено, що під час проведення процедур закупівель товарів, робіт і послуг, розпочатих до введення в дію Закону від 19.09.2019 р. №114-IX «Про внесення змін до Закону України «Про публічні закупівлі» та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення публічних закупівель», розмір плати за подання скарги суб'єктом оскарження в органі оскарження визначається відповідно до Постанови КМУ від 23.03.2016 р. №291 «Про встановлення розміру плати за подання скарги». Зазначена постанова КМУ від 23.03.2016 р. №291 втрачає чинність з 01.01.2021 р.

Постанова КМУ від 22.04.2020 р. №292 чинна з 24.04.2020 р.


Платників внесків на регулювання побільшало

! СГ сфери енергетики та комунпослуг

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, внесла зміни до Порядку розрахунку та встановлення ставки внесків на регулювання, затвердженого постановою НКРЕКП від 06.04.2017 р. №491.

Зокрема, до переліку СГ, які мають сплачувати внески на регулювання, включено СГ, що провадять діяльність з організації купівлі-продажу електричної енергії на ринку «на добу наперед» та внутрішньодобовому ринку, із забезпечення купівлі електричної енергії за «зеленим» тарифом, трейдерської діяльності.

Уточнено, що визначена НКРЕКП річна (планова) ставка внеску на регулювання не може перевищувати 0,15 відсотка (раніше було — 0,1 відсотка) чистого доходу платника внеску на регулювання від провадження діяльності, що регулюється НКРЕКП.

Постанова НКРЕКП від 01.04.2020 р. №750 чинна з 03.04.2020 р.


Визначено планову ставку внеску на регулювання на 2021 рік

! СГ сфери енергетики та комунпослуг

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, визначила планову ставку внеску на регулювання на 2021 рік у розмірі 0,088 відсотка.

Постанова НКРЕКП від 22.04.2020 р. №866 чинна з 22.04.2020 р.


Внесено зміни до Правил формування та ведення баз даних про вкладників

! Банкам, вкладникам

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб вніс зміни до Правил формування та ведення баз даних про вкладників, затверджених рішенням ФГВФО від 09.07.2012 р. №3.

Зокрема, визначено, що банк в окремих переліках формує також перелік записів про вклади (частини вкладів) «M» за структурою, визначеною додатком 5 до Правил, та Структурою інформаційного рядка файла «M» (додаток 6), розміщені на рахунках, фінансові операції за якими зупинено відповідно до Закону «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення».

Також відповідні зміни внесено до вищезгаданих додатків.

Учасники ФГВФО мають привести свою діяльність у відповідність до зазначених вимог протягом одного місяця з дня набрання чинності цим рішенням.

Рішення ФГВФО від 31.03.2020 р. №696
набирає чинності з 28.04.2020 р., але не раніше дня офіційного опублікування,
станом на 28.04.2020 р. офіційно не опубліковано


Нацбанк з 3 червня вводить 10-гривневі монети

! Усім

Нацбанк України з 03.06.2020 р. вводить в обіг монети номіналом 10 гривень, які поступово замінять відповідні банкноти.

Як повідомляється у прес-релізі НБУ, завдяки комплексним змінам номінальний ряд гривні зрештою скоротиться до оптимального розміру — 12 номіналів. Усього в ньому залишиться 6 номіналів монет (10 та 50 копійок, 1, 2, 5 та 10 гривень) і 6 номіналів банкнот (20, 50, 100, 200, 500 та 1000 гривень). Із урахуванням строку служби монет заміна банкнот низьких номіналів на відповідні номінали монет дасть змогу державі заощадити близько 1 млрд гривень.

З 03.06.2020 р. монети номіналом 10 гривень стануть дійсним платіжним засобом на території України, ними можна буде вільно розраховуватися в торговельній мережі або здійснювати операції в банках. На першому етапі НБУ планує ввести в обіг понад 5 млн 10-гривневих монет. До речі, станом на 01.04.2020 р. в обігу перебувало 179,3 млн банкнот номіналом 10 гривень.

Банкноти номіналом 10 гривень залишатимуться дійсним платіжним засобом необмежений період часу і будуть замінюватися в обігу монетами поступово, у результаті природного зношення.

Діаметр нової монети — 23,5 мм, вага — 6,4 г. На її реверсі зображено портрет українського гетьмана Івана Мазепи, на аверсі в центрі в обрамленні давньоруського орнаменту розміщено номінал монети.

Нагадаємо, 20.12.2019 р. НБУ ввів в обіг оновлені банкноти номіналом 50 гривень, а також монети номіналом 5 гривень.

Рішення НБУ від 16.04.2020 р. №276-рш чинне з 16.04.2020 р.


Положення про здійснення операцій із валютними цінностями зазнало змін

! Банкам і їхнім клієнтам

Нацбанк вніс зміни до Положення про здійснення операцій із валютними цінностями, затвердженого постановою НБУ від 02.01.2019 р. №2.

Зокрема, згідно з новим підпунктом 2-1 пункту 27 розділу IV дозволено здійснювати розрахунки в іноземній валюті на території України за операціями з розміщення, виплати доходу та погашення облігацій, казначейських зобов'язань України, номінованих в іноземній валюті, якщо це передбачено проспектом емісії ЦП або рішенням про емісію ЦП (для державних ЦП — умовами їх розміщення).

Крім цього, урегульовано можливість внесення нерезидентами готівкової іноземної валюти на рахунки, відкриті на ім'я митних органів в установах, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів, або в уповноваженому банку з метою надання індивідуальної гарантії у формі грошової застави під час переміщення товарів територією України прохідним транзитом (нова редакція підпункту 2 пункту 32 розділу IV).

Постанова НБУ від 24.04.2020 р. №55 чинна з 25.04.2020 р.


Експорт гречки заборонено до 1 липня

! Експортерам

Кабмін вніс зміни до додатка 1 до постанови КМУ від 24.12.2019 р. №1109, якими тимчасово, до 01.07.2020 р., запровадив режим ліцензування та квотування експорту гречки за кодом УКТЗЕД 1008 10 00 00 та зерна гречки лущеного (без плодової оболонки) за кодом УКТЗЕД 1104 29 17 00. Для зазначених товарів встановлено нульовий обсяг квоти.

Постанова від 02.04.2020 р. №260 чинна з 09.04.2020 р.


Розширено перелік прийнятної застави для залучення банками кредитів

! Банкам

З метою ефективного використання стандартних інструментів регулювання ліквідності банківської системи Нацбанк вніс зміни до Положення про застосування Національним банком України стандартних інструментів регулювання ліквідності банківської системи, затвердженого постановою НБУ від 17.09.2015 р. №615.

Відповідно до змін, до заставного пулу для залучення банками кредитів овернайт та кредитів рефінансування можуть бути включені облігації підприємств, розміщення яких здійснено під гарантію КМУ та підтверджено коштами в Державному бюджеті України, а також облігації місцевих позик. Ці ж папери можна буде використовувати для здійснення операцій репо з Нацбанком.

В обох випадках рішення щодо включення цих активів у заставний пул чи прийняття як предмета репо буде ухвалюватися окремим рішенням Правління НБУ за рекомендацією Кредитного комітету НБУ.

Постанова НБУ від 23.04.2020 р. №54 чинна з 27.04.2020 р.


Запроваджується експериментальний проєкт допомоги безробітним

! Громадянам

Кабмін прийняв рішення про реалізацію до 31.12.2020 р. експериментального проєкту щодо реєстрації, перереєстрації безробітних та призначення виплати допомоги по безробіттю в електронній формі і затвердив Порядок реєстрації, перереєстрації безробітних та призначення виплати допомоги по безробіттю в електронній формі.

Цей Порядок визначає процедуру реєстрації, перереєстрації безробітних та призначення виплати допомоги по безробіттю за заявами в електронній формі філією центру зайнятості АРК, обласного, Київського та Севастопольського міського центрів зайнятості, а також міським, районним, міськрайонним центрами зайнятості державної служби зайнятості.

Особа, яка шукає роботу, заповнює заяву про надання (поновлення) статусу безробітного та заяву про призначення (поновлення) виплати допомоги по безробіттю, які формуються, підписуються та подаються особою за допомогою програмних засобів Єдиного державного вебпорталу електронних послуг до центру зайнятості за формами, наведеними у додатках 1 і 2 до Порядку.

До заяви про надання (поновлення) статусу безробітного особа додає скановані копії (фотокопії) документів, передбачені пунктами 17 — 19 Порядку.

Постанова КМУ від 24.04.2020 р. №307 чинна з 28.04.2020 р.


Нацбанк оновив свої нормативні документи відповідно до Закону №361

! Банкам і їхнім клієнтам

Нацбанк привів свою нормативну базу у сфері валютного регулювання та нагляду у відповідність до Закону від 06.12.2019 р. №361-IX «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення».

Так, гранична сума валютних операцій, для яких встановлено спрощені вимоги щодо валютного нагляду, підвищена зі 150 тис. грн до 400 тис. грн (в еквіваленті).

Про вимоги до фінмоніторингу за Законом №361 читайте у статті «Новий фінмоніторинг: як це буде з 28 квітня?» в цьому номері «ДК».

Постанова НБУ від 27.04.2020 р. №57 чинна з 28.04.2020 р.


Агропродовольчі ринки мають протидіяти поширенню коронавірусу

! Усім

Міністерство охорони здоров'я установило вимоги щодо профілактичних заходів протидії поширенню коронавірусної хвороби COVID-19 при торгівлі харчовими продуктами на агропродовольчих ринках:

— наявність реєстрації ринку як оператора ринку харчових продуктів відповідно до Закону «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»;

— допуск працівників ринку, продавців і відвідувачів на територію ринку виключно за наявності вдягнутої медичної маски (у тому числі виготовленої самостійно) або респіратора та проходження безконтактного температурного скринінгу;

— наявність на кожному вході (в'їзді) на територію ринку диспенсерів з антисептиком;

— кількість відвідувачів, які одночасно перебувають на території ринку, не повинна перевищувати кількості з розрахунку один покупець на 10 м2 торговельної площі ринку;

— відстань між робочими місцями продавців становить не менше 3 м, місця торгівлі обладнані захисними екранами між продавцями і покупцями із плівки або пластику;

— проведення дезінфекції контактних поверхонь кожні 3 години, прибирання та дезінфекція всіх приміщень, включаючи стаціонарні торговельні місця, — наприкінці кожного робочого дня;

— відсутність неконтрольованої (стихійної) торгівлі на прилеглій до ринку території;

— забезпечення постійного інформування відвідувачів щодо встановлених обмежень, яких необхідно дотримуватись, та щодо профілактики коронавірусної хвороби COVID-19;

— забезпечення контролю за дотриманням вимог щодо профілактичних заходів протидії поширенню коронавірусної хвороби COVID-19 та оперативне усунення порушень.

Постанова МОЗ від 27.04.2020 р. №14 чинна з 29.04.2020 р.

Підготувала Анастасія ПОРИТКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру