• Посилання скопійовано

Повернення авансу покупцем: що з ПДВ?

Чи коригувати ПЗ з ПДВ у разі повернення авансу покупцем — неплатником ПДВ? Як скласти РК до ПН на суму авансу, який повернувся? Що робити при зарахуванні авансу в рахунок оплати за товари за іншим договором? Чи можна скласти РК, якщо покупець на момент повернення авансу став новим платником ПДВ?

Повернення авансу покупцем — неплатником ПДВ

Якщо продавець — платник ПДВ на дату отримання авансової оплати від неплатника ПДВ визначив податкові зобов'язання з ПДВ та надалі сталися обставини, внаслідок яких неможливо виконати умови договору постачання товарів/послуг, а аванс повернуто, то продавець — платник ПДВ має право скласти РК до ПН та зменшити нараховану суму податкових зобов'язань з ПДВ.

У верхній лівій частині розрахунку коригування, який складається продавцем під час повернення авансу покупцю-неплатнику, у графі «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причини» ставиться «X» та уточнюється тип причини 02 — складена на постачання неплатнику податку.

У графі «Отримувач (покупець)» зазначають «Неплатник», а у рядку «Iндивідуальний податковий номер отримувача (покупця)» — умовний IПН «100000000000», рядок «Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта» не заповнюють.

Зарахування авансу за одним договором у рахунок оплати товарів/послуг за іншим договором за касовим методом

Податківці в IПК від 28.01.2020 р. №322/IПК/05-99-04-01 (див. «ДК» №09/2020) наголосили, що при зарахуванні попередньої оплати, отриманої за одним договором, на погашення заборгованості за поставлені товари за іншим договором постачальник (продавець) має скласти РК до ПН при отриманні коштів як попередньої оплати. Такий розрахунок коригування підлягає реєстрації в ЄРПН отримувачем (покупцем) товарів, попередня оплата за які зарахована в рахунок погашення заборгованості за товари, поставлені за іншим договором.

Постачальник (продавець) товарів/послуг має право зменшити суму податкових зобов'язань за таким розрахунком коригування після його реєстрації в ЄРПН отримувачем (покупцем).

Отримувач (покупець) товарів/послуг має право зменшити податковий кредит на дату отримання розрахунку коригування незалежно від того, чи зареєстрований розрахунок коригування в ЄРПН.

Зокрема, в IПК йдеться про касовий метод, і оскільки при постачанні товарів по договору, в рахунок заборгованості за яким зараховується попередня оплата, ПЗ з ПДВ не визначались та ПН не складалась та не реєструвалась в ЄРПН у зв'язку з застосуванням касового методу, постачальник на дату такого зарахування має скласти та зареєструвати в ЄРПН податку накладну на суму коштів, що були зараховані в рахунок погашення такої заборгованості.

Як складати РК до ПН на суму авансу, який повернули?

Часткове повернення

У разі повернення частини суми попередньої оплати (авансу)/поставлених товарів у зв'язку зі зміною кількості поставлених товарів/послуг без зміни їх ціни на дату такого повернення постачальник (продавець) складає розрахунок коригування до податкової накладної, яка була складена на дату отримання коштів/постачання товарів.

У першому рядку табличної частини (розділ Б) такого розрахунку коригування:

— у графі 1.1 зазначають номер за порядком;

— у графі 1.2 — порядковий номер рядка податкової накладної, який коригується;

— у графі 2.1 — код причини коригування 102 (зміна кількості);

— у графі 2.2 — «№ з/п групи коригування», у графі 2.1 — однаковий код причини коригування. Одночасно усім таким рядкам присвоюється один номер групи коригування;

— значення граф 3 — 6 відповідає значенню граф 2 — 5 рядка податкової накладної, що коригується;

— у графі 7 зі знаком «-» зазначається значення графи 6 рядка податкової накладної, що коригується;

— у графі 8 — значення графи 7 рядка податкової накладної, що коригується. При цьому знак «-» у цій графі не ставлять;

— графи 9, 10 не заповнюють;

— значення граф 11, 12, 15 відповідає значенню граф 8, 9, 12 рядка податкової накладної, що коригується;

— у графі 13 зі знаком «-» фіксують значення графи 10 рядка податкової накладної, що коригується;

— у графі 14 наводять суму ПДВ з графи 11 податкової накладної зі знаком «-». При складанні розрахунку коригування до податкової накладної, складеної та зареєстрованої в ЄРПН до 01.12.2018 р., графу 14 розділу Б розрахунку коригування «Сума ПДВ» не заповнюють у тих рядках, до яких відповідні показники податкової накладної переносяться зі знаком «-» (виводяться в «0»).

Одночасно заповнюють другий рядок табличної частини (розділ Б) такого розрахунку коригування, в якому:

— у графі 1.1 наводять номер за порядком;

— у графі 1.2 — новий черговий порядковий номер рядка, якого не було в податковій накладній, що коригується (наприклад, якщо в податковій накладній, що коригується, було 10 рядків, то у графі 1.2 зазначають номер 11);

— у графі 2.1 — код причини коригування 102 (зміна кількості);

— у графі 2.2 — «№ з/п групи коригування»;

— значення граф 3 — 6 відповідає значенню відповідно граф 2 — 5 рядка податкової накладної, що коригується;

— у графі 7 — нове (змінене, правильне) значення кількості товарів/послуг;

— у графі 8 — значення графи 7 рядка податкової накладної, що коригується;

— графи 9, 10 не заповнюють;

— значення граф 11, 12, 15 відповідає значенню граф 8, 9, 12 рядка податкової накладної, що коригується;

— у графі 13 наводять правильне значення обсягу постачання (без урахування ПДВ);

— у графі 14 — суму ПДВ (за наявності).

У разі повернення частини авансу у зв'язку зі зміною ціни товарів/послуг без зміни їх кількості на дату такого повернення постачальник (продавець) складає розрахунок коригування до податкової накладної, яка була складена на дату отримання коштів.

Такий розрахунок коригування заповнюють аналогічно до розрахунку коригування при зміні кількості товарів/послуг з такими відмінностями:

— в обох рядках у графі 2.1 проставляють код причини коригування 101 (зміна ціни);

— в обох рядках графи 7, 8 не заповнюють;

— у першому рядку у графі 9 зі знаком «-» наводять значення графи 7 рядка податкової накладної, що коригується;

— у другому рядку у графі 9 — нове (змінене, правильне) значення ціни товарів/послуг;

— в обох рядках у графі 10 — значення графи 6 рядка податкової накладної, що коригується.

Повне повернення

Якщо після складання податкової накладної відбувається повне повернення суми попередньої оплати (авансу)/поставлених товарів, постачальник (продавець) на дату такого повернення складає розрахунок коригування до податкової накладної, складеної на дату отримання коштів/постачання товарів.

У табличній частині такого розрахунку коригування, зокрема в розділі Б, зазначають:

— у графі 1.1 — номер за порядком;

— у графі 1.2 — порядковий номер рядка податкової накладної, який коригується;

— у графі 2.1 — код причини коригування 103 (повернення товару або авансових платежів);

— у графі 2.2 — «№ з/п групи коригування»;

— у графі 7 — зі знаком «-» значення графи 6 рядка податкової накладної, що коригується;

— у графі 8 — значення графи 7 рядка податкової накладної, що коригується. При цьому знак «-» у цій графі не зазначають;

— графи 9, 10 не заповнюють, залишають незаповненими;

— значення граф 3 — 6 відповідає значенню граф 2 — 5 рядка податкової накладної, що коригується;

— у графі 13 зі знаком «-» фіксують значення графи 10 рядка податкової накладної, що коригується;

— у графі 14 — суму ПДВ з графи 11 податкової накладної зі знаком «-». При складанні розрахунку коригування до податкової накладної, складеної та зареєстрованої в ЄРПН до 01.12.2018 р., графу 14 розділу Б розрахунку коригування «Сума ПДВ» не заповнюють.

Зарахування за касовим методом

У разі постачання товарів за договором при застосуванні касового методу з ПДВ, у рахунок заборгованості за яким зараховується попередня оплата, податкові зобов'язання не визначалися та податкова накладна не складалася та не реєструвалася в ЄРПН у зв'язку із застосуванням касового методу, постачальник на дату такого зарахування має скласти та зареєструвати в ЄРПН податкову накладну на суму коштів, що були зараховані в рахунок погашення такої заборгованості.

Якщо покупець на момент повернення авансу став новим платником ПДВ

У ЗIР, підкатегорія 101.15, податківці уточнили: якщо після здійснення операції з постачання товарів/послуг покупець таких товарів/послуг втрачає статус платника ПДВ, така особа втрачає право на коригування податкового кредиту, сформованого в період його реєстрації платником податку. А отже, немає підстав для складання розрахунку коригування на такого покупця та коригування податкових зобов'язань постачальником.

Повернення авансу при складанні зведеної ПН у місяці його отримання

Позаяк зведена податкова накладна складається не пізніше останнього дня місяця, в якому здійснено постачання, то, у разі якщо до моменту складання продавцем зведеної податкової накладної змінилися податкові зобов'язання продавця у зв'язку з поверненням покупцю коштів за непоставлені товари (послуги) або поверненням покупцем товарів, суми ПДВ у зведеній податковій накладній таким продавцем зазначаються загальною сумою, що відповідає фактичній сумі поставлених покупцю товарів (послуг). При цьому розрахунок коригування до такої податкової накладної не складається.

Відповідне роз'яснення міститься у ЗIР, підкатегорія 101.15.

Минуло 1095 к. д. з дня отримання авансу та прийнято рішення його повернути: що з ПЗ?

Якщо після закінчення 1095 днів відбувається повернення покупцю коштів з одночасним отриманням товару, платник-постачальник не має права відкоригувати податкові зобов'язання.

Така операція визнається для платника-покупця операцією з постачання, за якою мають бути визначені податкові зобов'язання.

Своєю чергою, платник-постачальник після складання податкової накладної постачальником-покупцем у момент повернення товарів та реєстрації цієї податкової накладної в ЄРПН має можливість сформувати податковий кредит (додатково див. IПК від 04.02.2020 р. №453/6/99-00-07-03-02-06/IПК та наш коментар в «ДК» №7/2020).

Постачальник склав РК та передав його на реєстрацію в ЄРПН покупцю, але той не зареєстрував його

У такому випадку постачальник залишається без зменшення раніше задекларованого податкового зобов'язання з ПДВ, бо постачальник може зменшити свої ПЗ тільки після реєстрації РК до ПН у ЄРПН. Такі правила прописані у ст. 192 ПКУ.

Постачальник не склав РК на зменшення у разі повернення авансу: які дії покупця?

У разі повернення покупцем — платником ПДВ товарів/послуг постачальнику або при поверненні постачальником покупцю суми попередньої оплати за товари/послуги придбання товарів/послуг фактично не відбувається, а тому такий покупець — платник ПДВ має відкоригувати суми податкового кредиту, сформованого при придбанні товарів/послуг, за результатами податкового періоду, в якому відбулося таке повернення. Коригується податковий кредит незалежно від факту отримання розрахунку коригування до податкової накладної.

Ганна РУСАНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру