• Посилання скопійовано

Програмні РРО — що чекати з 19 квітня

СГ, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, зокрема з використанням Iнтернету1), зобов'язані використовувати РРО. З 19 квітня 2020 року це може бути програмний РРО.

Традиційні та програмні РРО

РРО забезпечує одноразове занесення і зберігання у фіскальній пам'яті РРО підсумкової інформації про обсяг розрахункових операцій, виконаних у готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо). Аналогічні фіскальні функції виконує програмний РРО, який здійснюватиме реєстрацію розрахункових документів на фіскальному сервері органу ДПС.

Суб'єкт господарювання може замість традиційних РРО використовувати новітню модель — програмні РРО. Як роз'яснюють самі податківці, це не заміна традиційним РРО, а лише альтернатива. I традиційні РРО, що їх мають СГ та які зареєстровані в органах ДПС, залишаються та можуть використовуватися й надалі.

Якщо у суб'єкта господарювання виникає бажання змінити традиційний РРО (строк служби якого не закінчився) на програмний, треба скасувати реєстрацію РРО відповідно до Порядку №547 (п. 10 розділу II Закону про РРО). Щоправда, таке право виникне лише з 19 квітня 2020 р. Заяву за формою №4-РРО можна буде подати в електронному вигляді, додавши до заяви файли у форматі PDF: реєстраційне посвідчення РРО та довідку ЦСО про розпломбування РРО.

Від себе підкреслимо переваги новітніх РРО:

— Z-звіти утворюються автоматично, програма автоматично генерує звіт, а отже, виходить, що штрафів за нероздрукування Z-звіту не буде;

— не треба вести Книгу обліку розрахункових операцій (КОРО) і розрахункові книжки (РК).

Просимо не плутати КОРО/РК з касовою книгою! Оприбуткуванням готівки згідно з Положенням про ведення касових операцій так і залишається проведення суб'єктом господарювання обліку готівки в касі на повну суму її фактичних надходжень у касовій книзі.

Програмне забезпечення

Програмне рішення для використання суб'єктом господарювання новітнього РРО податківці забезпечують безкоштовно. Безкоштовною повинна бути не тільки програма, а й її підтримка. Програма встановлюється на будь-який гаджет: смартфон, планшет, ноутбук, комп'ютер, — слід лише мати безперервний доступ до Iнтернету. Як наслідок, такий пристрій стає реєстратором розрахункових операцій у розумінні Закону про РРО.

Зверніть увагу!

До 19 квітня 2020 р. передбачено тестовий період для того, щоб усі суб'єкти господарювання отримали безкоштовне повноцінне програмне рішення для промислової експлуатації. Докладніша інформація — за посиланням https://prrosto.kmu.gov.ua/.

Програмне рішення для смартфонів та планшетів з операційними системами Android та iOS вже готове. За інформацією ДПС, незабаром застосунок буде доступний для завантаження з Google Playmarket та App Store без додаткових запитів.

Великі компанії можуть розробити своє програмне забезпечення для себе і прив'язати його до своїх внутрішніх систем обліку2. Тож є можливість:

— скористатися безкоштовною програмою від податківців;

— написати власне програмне забезпечення;

— придбати програмне забезпечення, яке більше подобається суб'єкту господарювання та пропонується комерційними структурами на ринку.

1 Додатково див «ДК» №6/2020.

2 https://officevp.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/401235.html.

Реєстрація програмного РРО

Після того як суб'єкт господарювання стягне зі сайта ДПС або придбає незалежну програму та встановить на свій пристрій, йому необхідно буде зареєструвати створений програмний РРО.

Наразі готуються зміни до Порядку №547.

Форми документів для програмних РРО

— Заява про реєстрацію програмного РРО (ф. №1-ПРРО);

— Повідомлення про виявлення несправностей програмного РРО (ф. №2-ПРРО);

— Повідомлення про відкриття/закриття зміни програмним РРО (ф. №3-ПРРО);

— Повідомлення про проведення розрахункових операцій у період відсутності зв'язку між програмним РРО та фіскальним сервером (ф. №4-ПРРО).

Реєстрація програмного РРО буде здійснюватися платником податків через Електронний кабінет. Саме через Електронний кабінет буде повідомлятись інформація про користувача цього програмного РРО, буде присвоєно фіскальний номер програмному РРО та включено його до відповідної бази даних.

При реєстрації на кожний програмний РРО сервером ДПС буде надано набір фіскальних номерів, які потім присвоюватимуться кожному чеку за фактом видачі їх в режимі офлайн (про що далі).

Видача розрахункових документів

Як видаватимуться розрахункові документи на суму проведеної операції, додатково роз'яснюється в IПК від 31.01.2020 р. №420/6/99-00-05-04-01-06/IПК (див. «ДК» №09/2020). Підтвердженням здійснення розрахункової операції є створення розрахункового документа у паперовій або електронній формі. Якщо операція проводиться через програмний РРО, це може бути:

— у т. ч., але не виключно, відтворювання відповідного QR-коду на дисплеї РРО чи дисплеї пристрою, на якому встановлений програмний РРО. Цей код дозволяє особі (покупцю) здійснювати його зчитування та ідентифікацію із розрахунковим документом за структурою даних, що в ньому міститься. Сервер податкової видає номер фіскального чека з QR-кодом. Просканувавши QR-код, покупець відкриє свій чек на сайті податкової;

— та/або надсиланням електронного розрахункового документа на наданий такою особою абонентський номер або адресу електронної пошти.

Режим офлайн

На період відсутності зв'язку між програмним РРО та сервером ДПС розрахункові операції здійснюються в режимі офлайн, що може тривати не більше 36 годин, зі створенням електронних розрахункових документів, яким присвоюються фіскальні номери з діапазону фіскальних номерів, сформованих (та виданих на такий випадок) сервером ДПС. Увага: ст. 5 Закону про РРО висуває умову, що фіскальні номери можна використовувати не більше 168 годин протягом календарного місяця.

У таких розрахункових документах має бути зазначено, що розрахункова операція проведена у режимі офлайн і такі документи мають зберігатися програмним РРО до моменту отримання від ДПС підтвердження про доставку розрахункових документів.

Протягом години після встановлення зв'язку із сервером ДПС копії створених програмним РРО розрахункових документів із присвоєними їм у режимі офлайн фіскальними номерами передаються на сервер ДПС. Такі розрахункові документи мають бути передані до моменту передачі електронного фіскального звіту, електронного фіскального звітного чека за день, коли були сформовані такі розрахункові документи.

Пам'ятайте: на період виходу з ладу програмного РРО розрахункові операції не проводяться до моменту усунення несправностей (ст. 5 Закону про РРО). Альтернатива — це застосування резервного РРО.

Нормативна база

  • Закон про РРО — Закон України від 06.07.95 р. №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».
  • Порядок №547 — Порядок реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), затверджений наказом Мінфіну від 14.06.2016 р. №547.
  • Положення про ведення касових операцій — Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 29.12.2017 р. №148.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру