• Посилання скопійовано

Суть справи

Виправлення помилок у декларації з прибутку
Виправити помилки в декларації можна трьома шляхами, але якщо строк подання декларації вже минув, кількість доступних способів зменшується. Сподіваємося, наші поради стануть вам у пригоді. I бажаємо не помилятися!

Облік придбання виробничих запасів
Які активи можна віднести до запасів? Які джерела їх придбання наразі є? За якою вартістю їх зараховувати на баланс?

Спадок з-за кордону: що з податками?
Резидент України отримав у спадок із-за кордону кошти, нерухомість. Надалі успадковану нерухомість він планує продати. Як оподатковуються ці операції в Україні?

Програмні РРО — що чекати з 19 квітня
СГ, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, зокрема з використанням Iнтернету), зобов'язані використовувати РРО. З 19 квітня 2020 року це може бути програмний РРО.

Оновлення інформації про власників
28 квітня 2020 року набере чинності новий Закон про запобігання та протидію легалізації та відмиванню доходів (Закон №361). I хоча це буде аж через два місяці, юрособам слід ретельно підготуватися. Позаяк потім вони матимуть ще три місяці на оновлення власної інформації в ЄДР.

ПФД від «єдинника» IV групи
Юрособа (IV група ЄП) отримує від іншої юрособи (загальна система оподаткування) поворотну фіндопомогу. На який максимальний термін можна укласти договір? Як та коли (після закінчення календарного року чи після закінчення договору) оподатковується ця допомога, якщо вона не буде повернута в повному розмірі?

Повернення авансу покупцем: що з ПДВ?
Чи коригувати ПЗ з ПДВ у разі повернення авансу покупцем — неплатником ПДВ? Як скласти РК до ПН на суму авансу, який повернувся? Що робити при зарахуванні авансу в рахунок оплати за товари за іншим договором? Чи можна скласти РК, якщо покупець на момент повернення авансу став новим платником ПДВ?

Виплати учаснику, який виходить із ТОВ
У складі засновників ТОВ є дві фізособи. Підприємство придбало нежитлове приміщення. Один із засновників має намір вийти з ТОВ. Які виплати йому належаться? Як вони оподатковуються?

Оскаржуємо включення до плану-графіка
Єдиною підставою для проведення планової документальної виїзної перевірки є включення платника податків до відповідного плану-графіка перевірок. У разі порушення процедури включення рішення податкового органу має бути скасоване, а платника може бути вилучено із плану-графіка.

Використання майна працівника
Як обліковується та документально оформлюється використання підприємством майна працівника (ноутбук, принтер, телефон, інше майно, МШП, матеріали)?

Рейдерська атака і реєстрація ПН
В IПК від 11.02.2020 р. №533/6/99-00-04-01-03-06/IПК (див. «ДК» №09/2020) ДПС дійшла висновку, що законодавством не передбачено вилучення з ЄРПН зареєстрованої ПН за зверненням платника податку, навіть якщо такі ПН реєструвалися внаслідок злочинних дій.

Фіндопомога: а коли є різниці?
В IПК від 19.02.2020 р. №664/6/99-00-07-02-02-06/IПК (див. «ДК» №09/2020) розглядається оподаткування податком на прибуток операцій з надання фінансової допомоги на поворотній та безповоротній основі, а також випадок прощення заборгованості за поворотною фіндопомогою.

Зарахувати вимоги у різних валютах не можна
Здавалося, хіба можуть виникнути питання щодо зарахування зустрічних вимог, коли йдеться про гроші? Чи має значення назва валюти, її курс тощо? Велика палата ВС вважає, що так. Важливою умовою однорідності є валюта виконання зобов'язання.

До змісту номеру