• Посилання скопійовано

Оновлення інформації про власників

28 квітня 2020 року набере чинності новий Закон про запобігання та протидію легалізації та відмиванню доходів (Закон №361). I хоча це буде аж через два місяці, юрособам слід ретельно підготуватися. Позаяк потім вони матимуть ще три місяці на оновлення власної інформації в ЄДР.

У 2020 році слід оновити інформацію про бенефіціарів в ЄДР

Почнімо зі вже знайомого — подання держреєстратору інформації про дійсних власників підприємств. Кілька років тому ця тема була дуже актуальною (особливо враховуючи розмір штрафу за порушення), але потім про неї трохи забули. Проте обов'язок залишився, і тепер його дещо підновили.

Держреєстраторам ми подаємо інформацію про «кінцевого бенефіціарного власника», яким є:

— будь-яка фізична особа, яка здійснює вирішальний вплив (контроль) на діяльність клієнта та/або фізособу, від імені якої проводиться фінансова операція;

— для юросіб — будь-яка фізична особа, яка здійснює вирішальний вплив на діяльність юридичної особи (у т. ч. через ланцюг контролю/володіння);

— для трастів, утворених відповідно до законодавства країни їхнього утворення, — засновник, довірчий власник, захисник (за наявності), вигодоодержувач (вигодонабувач) або група вигодоодержувачів (вигодонабувачів), а також будь-яка інша фізособа, яка здійснює вирішальний вплив на діяльність трасту (у т. ч. через ланцюг контролю/володіння);

— для інших подібних правових утворень — особа, яка має статус, еквівалентний або аналогічний особам, зазначеним для трастів.

Ознакою здійснення прямого вирішального впливу на діяльність є безпосереднє володіння фізособою часткою у розмірі не менше 25% статутного (складеного) капіталу або прав голосу юридичної особи.

«Але ж ми вже подавали схожу інформацію раніше!», — скажуть представники бізнесу. Це так, але у 2020 році цю інформацію слід доповнити згідно з новими вимогами.

За приписами ч. 4 Перехідних та прикінцевих положень нового Закону №361, юридичні особи, зареєстровані до набрання чинності цим Законом, подають державному реєстратору інформацію про кінцевого бенефіціарного власника в обсязі, визначеному цим Законом, та структуру власності протягом трьох місяців з дня набрання чинності нормативно-правовим актом, яким буде затверджено форму та зміст структури власності.

Таким чином, в ЄДР повинні міститися відомості про юридичну особу щодо її кінцевого бенефіціарного власника, в тому числі кінцевого бенефіціарного власника її засновника, якщо засновник — юрособа. Тобто ланцюг інформації щодо усіх юросіб повинен привести до певної людини (чи групи людей), які цією юрособою прямо чи опосередковано володіють.

При цьому, крім прізвища, імені та по батькові, дати народження, реєстраційного номера облікової картки платника податків, даних паспорта таких фізичних осіб — бенефіціарів, в ЄДР зазначатимуться також характер та міра (рівень, ступінь, частка) бенефіціарного володіння (вигоди, інтересу, впливу).

А в ситуації, коли юрособа не має кінцевого бенефіціарного власника — фізособи (у т. ч. кінцевого бенефіціарного власника її засновника, якщо засновник — юридична особа), в ЄДР зазначається обґрунтована причина його відсутності.

Протягом трьох місяців з дня набрання чинності наказом Держфінмоніторингу про затвердження форми та змісту структури власності всі юрособи мають подати/уточнити/оновити інформацію про кінцевих бенефіціарних власників.

Тож держава має внести зміни до форм документів, які подаються держреєстратору, в частині уточнення даних щодо кінцевих бенефіціарних власників. Після цього юридичним особам доведеться скласти і надати ці нові форми.

Якщо нові форми будуть готові на момент набрання чинності новим Законом, то оновлення інформації треба буде зробити протягом короткого періоду: з 28.04.2020 р. до 28.07.2020 р. Тож юрособам уже тепер слід підготуватися — зібрати інформацію, якої вимагає закон.

Увага!

Подати таку інформацію (враховуючи доволі короткий строк — три місяці) можна трьома способами (ст. 14 Закону про держреєстрацію):

1) у паперовій формі особисто (через центри надання адміністративних послуг або суб'єкта держреєстрації) або через представника/підписанта за ЄДР;

2) у паперовій формі поштовим відправленням (справжність підпису заявника на реєстраційній заяві засвідчується нотаріально);

3) в електронній формі (через онлайн Будинок юстиції).

I це ще не все. Адже, крім оновлення (а по суті, додавання до вже наявної інформації нової), Закон №361 вимагає щорічного підтвердження такої інформації.

Знову щорічне підтвердження інформації про бенефіціарів!

За Законом №263 юридичні особи щороку протягом 14 календарних днів з дати державної реєстрації подаватимуть державному реєстратору такі документи (ст. 17-1 Закону про держреєстрацію):

1) заяву про підтвердження відомостей про кінцевого бенефіціарного власника;

2) структуру власності за формою та змістом, визначеними відповідно до законодавства. Форму та зміст структури власності на сьогодні власники визначають самостійно. А ось з 28.04.2020 р. це має робитися у порядку, затвердженому Держфінмоніторингом за погодженням з Мін'юстом;

3) витяг, виписку чи інший документ з торговельного, банківського, судового реєстру тощо, що підтверджує реєстрацію юрособи-нерезидента у країні її місцеперебування (у разі якщо засновником юридичної особи є юридична особа — нерезидент);

4) нотаріально засвідчену копію документа, що посвідчує особу, яка є кінцевим бенефіціарним власником юрособи, для фізособи-нерезидента та, якщо такий документ оформлений без застосування засобів Єдиного державного демографічного реєстру, для фізособи-резидента.

Коли обов'язок підтвердження почне діяти?

Сподіваємося, що у 2021 році, адже у 2020 році юридичні особи мають оновити інформацію про кінцевих бенефіціарних власників. Тобто немає жодного сенсу підтверджувати цю інформацію знову у 2020 році.

Проте практика застосування цієї норми від Держфінмоніторингу та Мін'юсту може бути цілком іншою. Тому варто стежити за офіційними роз'ясненнями.

Відповідно ускладнюються реєстрація нової юридичної особи та вчинення інших реєстраційних дій.

Так, під час реєстрації юрособи в ЄДР, крім статуту, рішення про створення юрособи, заяви про обрання системи оподаткування та/або реєстрацію платником ПДВ та/або заяви про включення до Реєстру неприбуткових установ, потрібно буде додатково надавати наведені вище документи (крім заяви про підтвердження відомостей про кінцевого бенефіціара, п. 1 з переліку вище).

Наведений перелік документів, крім заяви про підтвердження відомостей про кінцевого бенефіціара, треба буде обов'язково додавати і в разі:

— включення до ЄДР відомостей про юридичну особу, яка зареєстрована до 01.07.2004 р. та якої немає в ЄДР;

— внесення змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в ЄДР, у т. ч. змін до установчих документів, до відомостей про розмір статутного капіталу, розміри часток у статутному капіталі чи склад учасників;

— переходу на модельний статут та на власну редакцію статуту (для ТОВ/ТДВ);

— припинення юридичної особи внаслідок її реорганізації;

— створення відокремленого підрозділу юридичної особи, змін відомостей про нього та у разі припинення такого підрозділу;

— акредитації відокремленого підрозділу іноземної неурядової організації, представництва, філії іноземної благодійної організації та змін відомостей про них в ЄДР.

А ще обов'язок повідомляти про зміни в інформації про бенефіціара!

На юридичну особу покладається обов'язок не лише мати інформацію про кінцевого бенефіціарного власника, підтримувати її в актуальному стані, але й повідомляти державного реєстратора про всі зміни, які в ній відбулися, протягом 30 роб. днів з дня їх виникнення.

Те саме стосується і виявлення неточностей чи помилок. Юридична особа повинна подати виправлену інформацію про бенефіціара протягом трьох робочих днів з дня виявлення такої неточності або помилки.

Чи є такі юрособи, щодо яких оновлення і підтвердження інформації не робитимуть?

Загальний обов'язок із оновлення не стосується:

— юросіб, створених після 28.04.2020 р. (адже від них при реєстрації і так вимагатимуть цю інформацію);

— політичних партій;

— професійних спілок;

— організацій профспілок;

— творчих спілок, місцевих осередків творчих спілок;

— організацій роботодавців, їхніх об'єднань;

— адвокатських об'єднань (очевидно, адвокатські бюро до винятків не належать. — Авт.);

— торгово-промислових палат;

— ОСББ;

— релігійних організацій;

— державних органів, органів місцевого самоврядування, їхніх асоціацій;

— державних та комунальних підприємств, установ, організацій.

Щодо відсутності обов'язку щорічного підтвердження інформації про бенефіціарів список майже той самий — за винятком юридичних осіб, створених після 28.04.2020 р.

Що буде іншим, якщо таку інформацію не подати?

Неподання або несвоєчасне подання державному реєстратору інформації про кінцевого бенефіціарного власника юрособи або про його відсутність чи документів для підтвердження відомостей про кінцевого бенефіціарного власника юрособи тягне за собою накладення штрафу на керівника юридичної особи або особу, уповноважену діяти від імені юридичної особи (виконавчого органу), від 17000 грн до 51000 грн (ч. 6 ст. 166-11 КУпАП).

Штрафи застосовуватиме Мін'юст, його територіальні управління в межах повноважень (п. 1 ч.1 ст. 255 КУпАП).

Якщо бенефіціар — фізична особа

Насамкінець нагадаємо, що відповідно до п. 9 ч. 2 ст. 9 Закону про держреєстрацію на сьогодні в ЄДР міститься інформація про кінцевого бенефіціарного власника (контролера) юрособи, у тому числі кінцевого бенефіціарного власника (контролера) її засновника, якщо засновник — юрособа: П. I. Б., дата народження, країна громадянства, серія та номер паспорта громадянина України або паспортного документа іноземця, місце проживання, IПН(за наявності), дата народження, а також повне найменування та ідентифікаційний код (для резидента) засновника юрособи, в якому ця особа є кінцевим бенефіціарним власником (контролером).

Увага! У разі якщо засновниками юридичної особи є виключно фізичні особи, які є бенефіціарними власниками (контролерами) юридичної особи, інформація про кінцевого бенефіціарного власника (контролера) юридичної особи не подається. Цю норму вилучено Законом №361.

З 28.04.2020 р. у разі якщо кінцевим бенефіціаром є лише фізособа (єдиний засновник юрособи) чи кілька фізосіб, інформацію про них має бути подано в обов'язковому порядку.

Нормативна база

  • КУпАП — Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. №8073-X.
  • Закон №361 — Закон України від 06.12.2019 р. №361-IX «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення».
  • Закон про держреєстрацію — Закон України від 15.05.2003 р. №755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань».

Наталія КАНАРЬОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру