• Посилання скопійовано

Виплати учаснику, який виходить із ТОВ

У складі засновників ТОВ є дві фізособи. Підприємство придбало нежитлове приміщення. Один із засновників має намір вийти з ТОВ. Які виплати йому належаться? Як вони оподатковуються?

Вихід учасника з ТОВ

Згідно з ч. 2 ст. 24 Закону про ТОВ/ТДВ учасник товариства, частка якого у статутному капіталі товариства становить 50 або більше відсотків, може вийти з товариства за згодою інших учасників.

Не пізніше 30 днів з дня, коли товариство дізналося чи мало дізнатися про вихід учасника, воно зобов'язане повідомити такому колишньому учаснику вартість його частки, надати обґрунтований розрахунок та копії документів, необхідних для розрахунку. Вартість частки учасника визначається станом на день, що передував дню подання учасником відповідної заяви у порядку, передбаченому Законом про держреєстрацію.

Вартість частки учасника визначається виходячи з ринкової вартості сукупності всіх часток учасників товариства пропорційно до розміру частки такого учасника. При цьому за погодженням учасника товариства, який вийшов, та товариства зобов'язання зі сплати коштів може бути замінено зобов'язанням із передачі іншого майна.

Водночас статутом товариства може бути передбачено інші строк, порядок, розмір та спосіб проведення розрахунків з учасником, що виходить з товариства, а також порядок вибору суб'єкта оціночної діяльності.

Тобто у разі виходу з ТОВ учасник має право не лише на повернення суми, внесеної до статутного капіталу підприємства, але й на виплату підприємством йому ринкової вартості його частки у такому підприємстві (якщо інше не передбачене статутними документами товариства).

Зокрема, вартість частки може бути визначено виходячи із вартості власного капіталу підприємства або вартості самого господарського товариства (враховуючи вартість його активів), помноженої на розмір частки учасника.

Оподаткування

Відповідно до пп. 164.2.9 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається інвестиційний прибуток від проведення платником податку операцій з цінними паперами, деривативами та корпоративними правами, випущеними в інших, ніж цінні папери, формах, крім доходу від операцій, зазначених у пп. 165.1.40 і 165.1.52 ПКУ.

При цьому порядок оподаткування такого доходу для підприємства має певні особливості. Згідно з пп. 170.2.1 ПКУ облік загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами ведеться платником податку самостійно, окремо від інших доходів і витрат.

Тож товариство, яке здійснює нарахування (виплату) доходу, виконує функції податкового агента лише в частині відображення доходу від операцій з інвестиційними активами у податковому розрахунку за формою №1ДФ.

У формі №1ДФ інвестиційний прибуток (дохід) від проведення платником податку операцій з цінними паперами, деривативами та корпоративними правами, випущеними в інших, ніж цінні папери, формах, визначено з ознакою доходу «112».

Аналогічне роз'яснення наводили і податківці у ЗIР (підкатегорія 103.25).

Дивіденди

Зверніть увагу, що у разі якщо перед виходом здійснюється розподіл прибутку і, відповідно, нарахування і виплата дивідендів, то їх сума підлягає оподаткуванню у звичайному порядку (5% ПДФО, якщо підприємство — платник податку на прибуток, 9% ПДФО, якщо підприємство сплачує ЄП, та 1,5% ВЗ — незалежно від системи оподаткування підприємства). I відображається такий дохід у розрахунку за формою №1ДФ з ознакою доходу «109».

Докладніше про дивіденди при виході засновника з ТОВ див. у «ДК» №4/2020.

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру