• Посилання скопійовано

Що нового

Оприлюднено один із законів про податкову реформу-2020

! Платникам податків

У зв'язку з офіційним опублікуванням у «Голосі України» 26.02.2020 р. з наступного дня набрав чинності (крім окремо визначених положень) Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» (колишній законопроєкт №1209-1). Закон вносить зміни до 16 інших законів.

Зокрема, змінами до Закону про ЄСВ:

— приведено у відповідність до чинного законодавства назви центральних органів виконавчої влади, що здійснюють адміністрування ЄСВ;

— уточнено порядок направлення вимоги про сплату недоїмки з ЄСВ;

— внесено зміни до розміру штрафних санкцій за порушення вимог, передбачених Законом.

Змінами до Закону «Про державну підтримку сільського господарства України» уточнено формулу розрахунку питомої ваги вартості реалізованих сільгосптоварів, при досягненні якої у сільгосптоваровиробника виникає право на отримання бюджетної дотації.

У Законі про судовий збір обмежено ставку судового збору за подання до адмінсуду апеляційної скарги — не більше 15 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, касаційної скарги — не більше 20 таких розмірів.

Відповідно до змін у Законі про бухоблік першим звітним періодом, за який підприємства, що зобов'язані застосовувати міжнародні стандарти, подають фінансову звітність на підставі таксономії за міжнародними стандартами в електронній формі, є 2020 рік.

Також Законом чіткіше визначено механізм адміністрування і механізм оскарження рішень щодо донарахування з ЄСВ.

Зміни до Закону №481 та Закону про захист прав споживачів щодо застосування програмних РРО та про електронний розрахунковий документ набирають чинності з 29.04.2020 р.

Зміни щодо направлення платникам ЄСВ вимоги про сплату недоїмки набирають чинності з 01.07.2020 р.

Зміни до Закону про Митний тариф набирають чинності з 01.01.2021 р.

Закон України від 16.01.2020 р. №465-IX чинний з 27.02.202 р.


Уточнено напрями використання коштів на підтримку сільгоспвиробників

! Сільгосптоваровиробникам

Кабмін вніс зміни до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для фінансової підтримки сільськогосподарських товаровиробників, затвердженого постановою КМУ від 08.02.2017 р. №77.

Зокрема, уточнено напрями використання відповідних бюджетних коштів.

Згідно зі змінами бюджетні кошти спрямовуються на:

— державну підтримку розвитку тваринництва та переробки сільськогосподарської продукції;

— фінансову підтримку розвитку фермерських господарств;

— часткову компенсацію вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва;

— фінансову підтримку заходів в агропромисловому комплексі шляхом здешевлення кредитів;

— фінансову підтримку розвитку садівництва, виноградарства та хмелярства;

— надання сімейним фермерським господарствам додаткової фінансової підтримки через механізм доплати на користь застрахованих осіб — членів/голови сімейного фермерського господарства єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Мінекономіки повинне у місячний строк подати КМУ проекти актів про затвердження порядків використання коштів, передбачених у державному бюджеті для фінансової підтримки сільгосптоваровиробників, за напрямами, визначеними цією постановою.

Постанова Кабінету Міністрів України від 19.02.2020 р. №109 чинна з 26.02.2020 р.


Мінекономіки ліцензуватиме посередництво у працевлаштуванні за кордоном

! Рекрутерам

Кабмін вніс зміну до пункту 18 переліку органів ліцензування, затвердженого постановою КМУ від 05.08.2015 р. №609, згідно з якою з 10.03.2020 р. функції щодо ліцензування діяльності з посередництва у працевлаштуванні за кордоном буде передано від Мінсоцполітики до Мінекономіки.

Тим часом до 10.03.2020 р. зупинено дію пп. 358 п. 4 Положення про Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, затвердженого постановою КМУ від 20.08.2014 р. №459, згідно з яким Мінекономіки здійснює ліцензування діяльності з посередництва у працевлаштуванні за кордоном та контроль за дотриманням суб'єктами господарювання відповідних ліцензійних умов.

Постанова Кабінету Міністрів України від 12.02.2020 р. №101 чинна з 20.02.2020 р.


Оновлено Порядок надання спецдозволів на користування надрами

! Надрокористувачам

Кабмін виклав у новій редакції Порядок надання спеціальних дозволів на користування надрами, затверджений постановою КМУ від 30.05.2011 р. №615.

Порядок регулює надання спеціальних дозволів на користування надрами у межах території України, її континентального шельфу та виключної (морської) економічної зони, а також визначає процедуру продовження строку дії, переоформлення, поновлення дії, зупинення дії чи анулювання дозволу та внесення до нього змін.

Дія Порядку поширюється на всі види користування надрами.

Користувачами надр можуть бути особи, визначені ст. 13 Кодексу про надра.

Видача (відмова у видачі, переоформлення, анулювання) дозволу здійснюється відповідно до Закону «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності».

Дозволи надаються Держгеонадрами переможцям аукціонів з їх продажу та без проведення аукціонів у випадках, передбачених п. 8 Порядку, крім корисних копалин місцевого значення на території АРК, дозволи на видобування яких надаються Радою міністрів АРК згідно з Порядком.

Пункти Порядку, що передбачають використання електронного кабінету надрокористувача, набирають чинності одночасно з Порядком функціонування електронного кабінету надрокористувача (наразі не прийнятий).

Постанова Кабінету Міністрів України від 19.02.2020 р. №124 чинна з 25.02.2020 р.


Визначено механізм ведення держреєстрів органічної продукції

! «Органічним» виробникам

Кабмін затвердив Порядок ведення Державного реєстру операторів, що здійснюють виробництво продукції відповідно до вимог законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції, Державного реєстру органів сертифікації у сфері органічного виробництва та обігу органічної продукції, Державного реєстру органічного насіння і садивного матеріалу.

Держателем зазначених реєстрів є Мінекономіки, яке забезпечує їх ведення в електронній формі.

Реєстри ведуться державною мовою (крім найменувань ботанічних таксонів, які зазначаються українською та латинською мовами), є електронними базами даних та розміщуються на офіційному вебсайті Мінекономіки.

Мінекономіки забезпечує вільний, цілодобовий і безоплатний доступ до відомостей, що містяться у зазначених реєстрах, на своєму офіційному вебсайті. Відомості, що містяться у таких реєстрах, можуть використовуватися будь-якими особами, органами державної влади та органами місцевого самоврядування.

Постанова Кабінету Міністрів України від 12.02.2020 р. №87 чинна з 26.02.2020 р.


Новий Порядок ведення реєстру операторів, провайдерів телекомунікацій

! Телекомпідприємствам

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації, відповідно до Закону від 18.09.2019 р. №102-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо скорочення переліку видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню» та Закону «Про телекомунікації» затвердила:

Порядок ведення реєстру операторів, провайдерів телекомунікацій;

форму повідомлення про початок здійснення діяльності у сфері телекомунікацій;

Орієнтовний перелік видів телекомунікаційних послуг, форми опису телекомунікаційних послуг.

Рішення НКРЗI від 17.12.2019 р. №610 чинне з 17.01.2020 р.


Визначено механізм формування тарифів на послугу з постачання теплоенергії

! Підприємствам ЖКГ

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, затвердила Порядок формування тарифів на послугу з постачання теплової енергії.

Порядок визначає механізм формування тарифів на послугу з постачання теплової енергії для суб'єктів господарювання, які є ліцензіатами НКРЕКП з постачання теплової енергії та надають або мають намір надавати послугу з постачання теплової енергії.

Порядок застосовується під час встановлення НКРЕКП тарифів на послугу з постачання теплової енергії для вищезгаданих суб'єктів господарювання у сфері теплопостачання та поширюється на таких суб'єктів під час розрахунку зазначених тарифів.

Встановлення тарифів на послугу з постачання теплової енергії проводиться одночасно з відповідним встановленням тарифів на теплову енергію.

Постанова НКРЕКП від 18.02.2020 р. №416 чинна з 20.02.2020 р.


Визначено порядок встановлення тарифів на послугу з постачання теплоенергії

! Підприємствам ЖКГ

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, затвердила Процедуру встановлення тарифів на послугу з постачання теплової енергії.

Ця Процедура застосовується НКРЕКП при встановленні тарифів на послугу з постачання теплової енергії і поширюється на суб'єктів господарювання, які є ліцензіатами НКРЕКП з постачання теплової енергії та виконавцями послуги з постачання теплової енергії відповідно до вимог Закону «Про житлово-комунальні послуги».

Постанови НКРЕКП про встановлення тарифів оприлюднюються на офіційному вебсайті НКРЕКП протягом 5 робочих днів з дня прийняття відповідного рішення.

Постанова НКРЕКП від 18.02.2020 р. №417 чинна з 20.02.2020 р.


Зміни в порядку державної реєстрації юросіб, ФОПів і ГФ

! СГ, громадським формуванням

Міністерство юстиції внесло зміни до Порядку державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, затвердженого наказом Мін'юсту від 09.02.2016 р. №359/5.

Зокрема, уточнено, що держреєстрація юросіб, громадських формувань, що не мають статусу юрособи, на підставі документів, поданих у паперовій формі, проводиться в межах АРК, області, міст Києва та Севастополя за місцезнаходженням юрособи чи громадського формування, що не має статусу юрособи.

Держреєстрація ФОПів на підставі документів, поданих у паперовій та електронній формі, а також держреєстрація юросіб, громадських формувань, що не мають статусу юрособи, на підставі документів, поданих в електронній формі, проводиться незалежно від їх місцезнаходження.

У випадках та порядку, визначених Законом про держреєстрацію, держреєстратор здійснює перевірку цивільної правоздатності та дієздатності фізичних та юридичних осіб, перевіряє повноваження представника.

Крім цього, внесено зміни ще до низки нормативно-правових актів Мін'юсту та форм заяв у сфері держреєстрації.

Наказ Мін'юсту від 09.01.2020 р. №72/5 чинний з 24.01.2020 р.


Антидемпінгові заходи щодо імпорту деяких тросів та канатів з РФ

! Iмпортерам

Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі повідомила про своє рішення застосувати остаточні антидемпінгові заходи щодо імпорту в Україну товару, що має такий опис:

сталеві дроти кручені, троси, канати, без покриття або з оцинкованим покриттям з найбільшим розміром поперечного перерізу понад 3 мм (за винятком кручених дротів, тросів, канатів з корозійностійкої (нержавіючої) сталі), що класифікуються згідно з УКТЗЕД за кодами: 7312 10 61 00, 7312 10 65 00, 7312 10 81 00, 7312 10 83 00, 7312 10 85 00, 7312 10 89 00, 7312 10 98 00 походженням з Російської Федерації.

Остаточні антидемпінгові заходи застосовуються строком на 5 років шляхом запровадження справляння остаточного антидемпінгового мита за ставкою 50,09%.

Рішення Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі від 21.02.2020 р. №АД-438/2020/4411-03 набирає чинності з 26.03.2020 р.


Внесено зміни до Положення про реєстрацію платників ПДВ

! Платникам ПДВ

Мінфін затвердив зміни до Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затвердженого наказом Мінфіну від 14.11.2014 р. №1130.

Зокрема, Положення доповнено нормами, якими визначено, що у день отримання контролюючим органом з ЄДР відомостей про держреєстрацію припинення юрособи (крім перетворення) або про держреєстрацію припинення підприємницької діяльності ФОПа або в день внесення до реєстру платників ЄП запису про застосування спрощеної системи оподаткування, що не передбачає сплати ПДВ, до Реєстру вноситься позначка «Реєстрація особи підлягає анулюванню».

Разом із такою позначкою до Реєстру вносяться підстава для анулювання реєстрації відповідно до п. 184.1 ст. 184 розд. V Податкового кодексу та дата виникнення такої підстави.

Iндивідуальний податковий номер платника ПДВ буде 12-значним і для фізосіб, де 10 знаків — реєстраційний номер облікової картки платника податків, а ще два знаки — контрольні розряди.

Наказ Мінфіну від 29.01.2020 р. №30
набирає чинності через 10 днів з дня офіційного опублікування,
станом на 26.02.2020 р. офіційно не опублікований


Заявка на внесення до Держреєстру органів «органічної» сертифікації

! Підприємствам, установам, організаціям

Мінекономіки затвердило форму заявки на внесення до Державного реєстру органів сертифікації у сфері органічного виробництва та обігу органічної продукції.

Підприємство, установа, організація чи їхній підрозділ, що претендує на внесення до Реєстру, разом із заявкою має подати до Мінекономіки:

— копію атестата про акредитацію;

— копію свідоцтва про реєстрацію підприємства, установи, організації чи їхнього підрозділу;

— копію статуту підприємства, установи, організації чи їхнього підрозділу;

— перелік співробітників та документи, що підтверджують рівень компетентності персоналу у сфері сертифікації органічного виробництва та/або обігу органічної продукції.

Рішення про внесення чи відмову у внесенні до Реєстру приймається Мінекономіки протягом 10 днів з дня отримання вищезгаданих документів.

Наказ Мінекономіки від 30.01.2020 р. №109
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 26.02.2020 р. офіційно не опублікований


Як затверджують програми протипожежних інструктажів

! Підприємствам, установам, організаціям

Міністерство внутрішніх справ затвердило Порядок затвердження програм навчання та інструктажів з питань пожежної безпеки, організації та контролю за їх виконанням.

Організація своєчасного проведення навчання, перевірки знань з питань пожежної безпеки та інструктажів на підприємстві, в установі та організації покладається на їх керівників, а в їхніх структурних підрозділах — на керівника відповідного підрозділу.

Керівники підприємств, установ та організацій складають і затверджують переліки посад, під час призначення на які особи повинні проходити навчання, перевірку знань з питань пожежної безпеки та інструктажі (із зазначенням періодичності їх проходження).

Допуск до роботи осіб, які не пройшли навчання, перевірку знань з питань пожежної безпеки та інструктажі, заборонено.

Особи, яких приймають на роботу, пов'язану з підвищеною пожежною небезпекою, повинні попередньо пройти спеціальне навчання (пожежно-технічний мінімум). Навчання здійснюють суб'єкти, які навчають, за програмами спеціального навчання (пожежно-технічний мінімум). Загальна тривалість навчання — не менше ніж 16 годин.

Наказ МВС від 05.12.2019 р. №1021 чинний з 14.02.2020 р.

Новини підготувала Анастасія ПОРИТКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру