• Посилання скопійовано

ФОП купує автомобіль. Що з ПДВ?

ФОП (загальна система оподаткування, платник ПДВ) придбав у юрособи — платника ПДВ легковий автомобіль (не для госпдіяльності). Податкова накладна складена на ФОПа та зареєстрована в ЄРПН. Чи має право ФОП на податковий кредит? Чи потрібно нараховувати ПЗ? Як складається ПН у такому випадку?

Податковий кредит

Відповідно до пп. «б» п. 198.1 ПКУ до податкового кредиту відносять суми ПДВ, сплачені/нараховані у разі здійснення операцій з придбання необоротних активів.

Нараховується податковий кредит з ПДВ незалежно від того, чи такі необоротні активи почали використовуватися в оподатковуваних операціях у межах провадження господарської діяльності платника податку протягом звітного податкового періоду (п. 198.3 ПКУ). А згідно з п. 198.6 ПКУ не відносять до податкового кредиту суми податку, сплаченого (нарахованого) у зв'язку з придбанням, не підтверджені зареєстрованими в ЄРПН податковими накладними.

Таким чином, за наявності зареєстрованої податкової накладної ФОП при придбанні авто включає відповідні суми ПДВ до ПК. У декларації з ПДВ відповідні суми ПДВ відображає у рядку 10.1 із заповненням додатка 5, у якому зазначає дані постачальника, суму ПДВ та місяць виникнення податкового кредиту.

Податкові зобов'язання

Відповідно до п. «г» п. 198.5 ПКУ, платник податку зобов'язаний нарахувати ПЗ виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до пункту 189.1 ПКУ, та скласти не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду і зареєструвати в ЄРПН зведену податкову накладну у разі, якщо такі необоротні активи призначаються для їх використання або починають використовуватися в операціях, що не є господарською діяльністю платника податку. А згідно з п. 189.1 ПКУ, база оподаткування за необоротними активами визначається виходячи з балансової (залишкової) вартості (у разі відсутності обліку необоротних активів — виходячи зі звичайної ціни).

Позаяк підприємці бухгалтерського обліку не ведуть, то база оподаткування визначається відповідно до звичайної ціни. Що ж до змальованої в запитанні ситуації, то для визначення звичайної ціни доцільно скористатися саме вартістю придбання автомобіля у юридичної особи (документи про придбання автомобіля і будуть документами, що підтверджують таку звичайну ціну).

Зважаючи на те що автомобіль придбавається без мети використання його у господарській діяльності, то ПЗ нараховуються не пізніше останнього дня місяця, в якому відбулося набуття права приватної власності на такий автомобіль фізособою (громадянином).

У декларації з ПДВ такі суми податкових зобов'язань відображаються у рядку 4.1 та, відповідно, у додатку 5.

Податкова накладна

Відповідно до Порядку №13071, у графі «Зведена податкова накладна» робиться позначка «X». Тип причини у верхній лівій частині зазначається 13 — складена у зв'язку з використанням виробничих або невиробничих засобів, інших товарів/послуг не в господарській діяльності.

1 Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. №1307.

У графі «Отримувач (покупець)» платник податку зазначає власне найменування (П. I. Б.), у рядку «Iндивідуальний податковий номер отримувача (покупця)» проставляє умовний IПН «600000000000».

У графі 2 «номенклатура товарів/послуг» платник наводить дати складання та порядкові номери податкових накладних, складених на такого платника податку при постачанні йому товарів/послуг, необоротних активів, за якими він визначає податкові зобов'язання. У цьому випадку тут зазначатимуться дата та номер податкової накладної постачальника автомобіля.

Графи 3.1, 3.2, 3.3, 5 — 9, 11 не заповнюються.

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру