• Посилання скопійовано

Що нового

Змінено Порядок подання фінзвітності

! Бухгалтерам

Кабмін уніс зміни до Порядку подання фінансової звітності, затвердженого постановою КМУ від 28.02.2000 р. №419, якими Порядок приведено у відповідність до Закону №2164-VIII.

Зокрема, доповнено перелік підприємств, які складають фінзвітність за МСФЗ; передбачено подання фінзвітності, складеної за МСФЗ, на основі таксономії в єдиному електронному форматі; подання консолідованої фінзвітності тощо.

Докладніше про зміни до Порядку читайте в наступному номері «Дебету-Кредиту».

Положення про подання фінзвітності в єдиному електронному форматі до центру збору фінзвітності (абз. 8 п. 1 змін) набирає чинності з 1 січня 2019 року.

Постанова Кабінету Міністрів України від 11.07.2018 р. №547 чинна з 14.07.2018 р.


Визначено процедуру утворення АТ та перетворення держпідприємств на АТ

! Учасникам приватизації

Кабмін затвердив Порядок утворення акціонерних товариств у процесі приватизації та перетворення державних підприємств, здійснення емісії акцій таких товариств.

Цей Порядок визначає процедуру утворення акціонерних товариств та перетворення державних підприємств на акціонерні товариства у процесі приватизації.

Засновниками акціонерних товариств у процесі приватизації є Фонд державного майна, його регіональні відділення та представництва у районах і містах, органи приватизації в Автономній Республіці Крим (далі — державні органи приватизації), які діють у межах повноважень, передбачених законодавством.

Рішення про перетворення державних підприємств на акціонерні товариства у процесі приватизації приймають державні органи приватизації за поданням суб'єктів управління об'єктами державної власності згідно з пропозиціями таких органів щодо включення державних підприємств до переліків об'єктів приватизації, що підлягають приватизації, та/або у разі надання згоди на приватизацію об'єкта державної власності.

Перетворення державних підприємств, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, на акціонерні товариства у процесі приватизації здійснюється за погодженням із Кабміном.

Засновниками акціонерних товариств у процесі приватизації є Фонд державного майна, його регіональні відділення та представництва у районах і містах, органи приватизації в Автономній Республіці Крим, які діють у межах повноважень, передбачених законодавством.

Постанова КМУ від 11.07.2018 р. №552
чинна з дня офіційного опублікування,
станом на 18.07.2018 р. офіційно не опублікована


Національний банк підвищив облікову ставку до 17,5% річних

! Усім

Правління Національного банку України прийняло рішення підвищити облікову ставку до 17,5% річних з 13 липня 2018 року, щоб повернути інфляцію у межі цільового діапазону у 2019 році.

Як зазначають експерти, підвищення облікової ставки на тлі зниження базової інфляції є рухом на випередження і водночас сигналом для уряду про загрозу для зниження інфляції в II півріччі 2018 року і виконання бюджетних показників. На думку НБУ, зниження інфляції до цілі може опинитися під загрозою через дію низки чинників: подальше пожвавлення внутрішнього попиту, активна трудова міграція, посилення ризиків щодо отримання чергового траншу МВФ та іншого пов'язаного фінансування, зависокі інфляційні очікування, зниження інтересу інвесторів до активів країн, що розвиваються. Вплив проінфляційних чинників надалі посилиться, проте НБУ сподівається, що жорстка монетарна політика компенсує їх ефект і забезпечить зниження інфляції та її повернення в межі цільового діапазону у 2019 році.

Рішення Правління НБУ від 12.07.2018 р. №443-рш чинне з 13.07.2018 р.


Новий коефіцієнт функціонального використання земельної ділянки

! Власникам землі

Мінагрополітики внесло зміну до примітки 1 до додатка 1 до Порядку нормативної грошової оцінки земель населених пунктів, затвердженого наказом Мінагрополітики від 25.11.2016 р. №489. Відповідно до зміни, для земельних ділянок, інформація про які не внесена до відомостей Державного земельного кадастру, коефіцієнт, який характеризує функціональне використання земельної ділянки (Кф), застосовується зі значенням 3,0.

Докладніше див. «ДК» №30/2018.

Наказ Мінагрополітики від 27.03.2018 р. №162 чинний з 17.07.2018 р.


Копії документів для підписання декларації з лікарем більше не потрібні

! Громадянам

Міністерство охорони здоров'я внесло зміни до Порядку вибору лікаря, який надає первинну медичну допомогу, затвердженого наказом МОЗ від 19.03.2018 р. №503, і виклало в новій редакції затверджену цим самим наказом декларацію про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу.

Зокрема, скорочено перелік інформації, що вноситься до декларації. Відтепер декларація буде на одному аркуші. У ній тепер не потрібно зазначати зареєстроване місце проживання пацієнта.

Уточнено положення декларації щодо ознайомлення пацієнта з його правами як суб'єкта персональних даних: пацієнт своїм підписом підтверджує добровільний вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу, і достовірність наданих даних, а також засвідчує, що йому відомі його права відповідно до Закону «Про захист персональних даних» та мета збирання та обробки персональних даних, зазначених у декларації.

Дію декларацій про вибір лікаря, підписаних до 23.03.2018 р., подовжено до 01.01.2020 р.

У разі перетворення закладу охорони здоров'я на комунальне некомерційне підприємство, при поділі, виділі, приєднанні юросіб — надавачів медичних послуг раніше подані декларації залишаються чинними і вважаються поданими юрособі-правонаступнику за умови, що обраний пацієнтом лікар продовжує працювати у закладі.

Наказ МОЗ України від 29.05.2018 р. №1023 чинний з 03.07.2018 р.


Працюючим пенсіонерам автоматично перерахують пенсії

! Працюючим пенсіонерам

Пенсійний фонд затвердив Порядок проведення перерахунку пенсії без додаткового звернення особи відповідно до частини четвертої статті 42 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».

Перерахунок пенсії проводиться пенсіонерові, який:

— після призначення пенсії продовжував працювати та має не менш як 24 місяці страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії незалежно від перерв у роботі. Перерахунок проводиться із заробітної плати (доходу), з якої призначено або попередньо перераховано пенсію, або із зарплати за певні періоди страхового стажу за даними реєстру застрахованих осіб із застосуванням показника середньої заробітної плати (доходу), який враховувався під час призначення (попереднього перерахунку) пенсії;

— продовжував працювати і має менш як 24 місяці страхового стажу. У такому разі перерахунок здійснюється не раніше ніж через два роки з дня звернення за таким призначенням (попереднім перерахунком) пенсії.

До 11 жовтня 2019 року пенсіонери можуть подати заяву про перерахунок пенсії на інших умовах обчислення страхового стажу.

Автоматичний перерахунок не проводиться медпрацівникам, педагогам, льотчикам тощо, які не досягли пенсійного віку й оформили пенсію за вислугою років.

Постанова Пенсійного фонду України від 18.05.2018 р. №10-1 чинна з 13.07.2018 р.


Зміни в пенсійній документації

! Громадянам

Правління Пенсійного фонду України внесло зміни до деяких своїх документів:

— Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», затвердженого постановою ПФУ від 25.11.2005 р. №22-1;

— Порядку організації та проведення особистого прийому громадян у центральному апараті Пенсійного фонду України, затвердженого постановою ПФУ від 17.06.2011 р. №17-1;

— форми довідки про складові заробітної плати для призначення пенсії державного службовця (за будь-які 60 календарних місяців роботи підряд перед зверненням за пенсією), затвердженої постановою ПФУ від 17.01.2017 р. №1-3.

Відповідно до змін, період перебування у відпустці у зв'язку з вагітністю та пологами у період з 01.01.2004 р. до 30.06.2013 р. включно підтверджується свідоцтвом про народження дитини, наказом про надання відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, довідкою з реєстру застрахованих осіб.

Якщо жінка не зверталася за відпусткою для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (у тому числі у разі смерті дитини до закінчення відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами або мертвонародження, про що додатково надається свідоцтво про смерть дитини), надається свідоцтво про народження дитини.

Період перебування у відпустці без збереження заробітної плати для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку з 01.01.2004 р. до 31.12.2004 р. підтверджується свідоцтвом про народження дитини та наказом про надання такої відпустки.

Порядок №22-1 доповнено такими документами:

— довідка про проходження військової служби, нараховані суми грошового забезпечення та сплачені страхові внески;

— заява про призначення/перерахунок пенсії;

— розписка-повідомлення.

Постанова Правління ПФУ від 23.05.2018 р. №11-1 чинна з 17.07.2018 р.


Оновлено Порядок визнання емісії цінних паперів недобросовісною та недійсною

! Емітентам ЦП

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку виклала у новій редакції Порядок визнання емісії цінних паперів недобросовісною та недійсною, затверджений рішенням НКЦПФР від 06.08.2013 р. №1416.

Порядок визначає механізм визнання НКЦПФР емісії ЦП недобросовісною, зупинення розміщення ЦП та поновлення розміщення ЦП, а також порядок визнання емісії ЦП недійсною.

Дія Порядку поширюється на емісійні ЦП, реєстрацію випуску яких здійснює НКЦПФР, крім ЦП інститутів спільного інвестування.

Зокрема, підставами для визнання емісії ЦП недобросовісною є:

порушення емітентом вимог Закону про ЦП та фондовий ринок, невідповідність поданих емітентом документів вимогам законодавства та/або неповнота інформації у поданих документах;

порушення встановленого законодавством порядку прийняття рішення про емісію ЦП;

внесення недостовірних, із розбіжностями між різними положеннями та/або неповних відомостей до документів, що подаються для реєстрації випуску ЦП, випуску ЦП та затвердження проспекту ЦП, звіту про результати емісії ЦП;

неодноразове грубе порушення емітентом прав інвесторів під час емісії ЦП.

Рішення НКЦПФР від 30.05.2018 р. №357 чинне з 18.07.2018 р.


Оновлено статзвітність з лісівництва

! Лісівникам

Держстат затвердив форму державного статистичного спостереження №3-лг (річна) «Звіт про виробництво та реалізацію продукції лісового господарства, відтворення та захист лісів», яка вводиться в дію зі звіту за 2018 рік.

Водночас з 01.01.2019 р. утрачає чинність наказ Держстату від 19.08.2014 р. №243 у частині форми №3-лг «Лісогосподарська діяльність за 20__ рік».

Наказ Держстату від 06.07.2018 р. №118 чинний з 06.07.2018 р.


Оновлено звіт про забруднення повітря

! Юрособам, які мають стаціонарні джерела викидів

Держстат затвердив форму державного статистичного спостереження №2-ТП (повітря) (річна) «Звіт про викиди забруднюючих речовин і парникових газів у атмосферне повітря від стаціонарних джерел викидів», яка вводиться в дію зі звіту за 2018 рік.

З 01.01.2019 р. утрачає чинність Наказ Держстату від 27.11.2015 р. №345 «Про затвердження форми державного статистичного спостереження №2-ТП (повітря) (річна) «Звіт про охорону атмосферного повітря».

Наказ Держстату від 06.07.2018 р. №124 чинний з 06.07.2018 р.


Оновлено форму квартального Звіту з праці

! Роботодавцям-юрособам

Державна служба статистики затвердила форму державного статистичного спостереження №1-ПВ (квартальна) «Звіт із праці».

Нова форма вводиться в дію зі звіту за I квартал 2019 року.

З 01.02.2019 р. утрачає чинність наказ Держстату від 10.06.2016 р. №90 у частині форми №1-ПВ (квартальна) «Звіт із праці».

Наказ Держстату від 06.07.2018 р. №134 чинний з 06.07.2018 р.


Оновлено статзвітність про IT

! Підприємствам

Держстат затвердив форму державного статистичного спостереження №1-IКТ (річна) «Використання інформаційно-комунікаційних технологій на підприємствах у 20 ___ році», яка вводиться в дію зі звіту за 2018 рік.

З 01.01.2019 р. утрачає чинність наказ Держстату від 25.11.2016 р. №226, яким затверджено форму №1-IКТ (річна) «Використання інформаційно-комунікаційних технологій на підприємствах у 20 ___ році».

Наказ Держстату від 06.07.2018 р. №117 чинний з 06.07.2018 р.


Оновлено форму статзвітності №1-зерно (місячна)

! Переробникам зернових, зернобобових, олійних культур

Держстат затвердив форму державного статистичного спостереження №1-зерно (місячна) «Звіт про надходження культур зернових і зернобобових та олійних на перероблення та зберігання», яка вводиться в дію зі звіту за січень 2019 року.

З 01.02.2019 р. утрачає чинність наказ Держстату від 25.09.2015 р. №219 у частині форми №1-зерно (місячна) «Звіт про надходження зернових та олійних культур на перероблення та зберігання».

Наказ Держстату від 06.07.2018 р. №125 чинний з 06.07.2018 р.


Оновлено статзвітність рибогосподарств

! Рибникам

Держстат затвердив форму державного статистичного спостереження №1-риба (річна) «Звіт про добування водних біоресурсів». Звіт вводиться в дію зі звіту за 2018 рік.

З 01.01.2019 р. утрачає чинність наказ Держстату від 25.09.2015 р. №219 у частині форми №1-риба (річна) «Звіт про добування водних біоресурсів».

Наказ Держстату від 06.07.2018 р. №132 чинний з 06.07.2018 р.


Оновлено статзвітність з рослинництва

! Рослинникам

Держстат затвердив нові форми державного статистичного спостереження щодо площ, валових зборів і врожайності сільськогосподарських культур:

починаючи зі звіту станом на 01.12.2018 р. — форму №29-сг (річна) «Звіт про площі та валові збори сільськогосподарських культур, плодів, ягід і винограду»;

з 01.01.2019 р. — форму №4-сг (річна) «Звіт про посівні площі сільськогосподарських культур».

Водночас утрачають чинність попередні форми, затверджені наказами Держстату від 17.07.2017 р. №170 та від 24.06.2016 р. №103 відповідно.

Наказ Держстату від 06.07.2018 р. №133 чинний з 06.07.2018 р.


Оновлено статзвітність з тваринництва

! Тваринникам

Держстат затвердив нові форми державного статистичного спостереження щодо виробництва продукції тваринництва, кількості сільськогосподарських тварин і забезпеченості їх кормами №24 (річна) «Звіт про виробництво продукції тваринництва, кількість сільськогосподарських тварин і забезпеченість їх кормами», яка вводиться в дію зі звіту за 2018 рік, та №24-сг (місячна) «Звіт про виробництво продукції тваринництва та кількість сільськогосподарських тварин», яка вводиться в дію зі звіту за січень 2019 року.

Водночас з 01.01.2019 р. та 01.02.2019 р. відповідно втрачають чинність попередні форми, затверджені наказом Держстату від 01.08.2016 р. №136.

Наказ Держстату від 06.07.2018 р. №135 чинний з 06.07.2018 р.

Новини підготував Андрій ПОРИТКО, головний редактор

До змісту номеру