• Посилання скопійовано

Путівки працівникам від роботодавця

З початку 2018 року у порядку оподаткування путівок на оздоровлення від роботодавця відбулися зміни. Як відтепер обліковується і оподатковується путівка за кошти підприємства?

Бухгалтерський облік

Почнемо з того, що не змінилося. Вартість отриманих підприємством від постачальників путівок відображають на субрахунку 331 «Грошові документи в національній валюті». За дебетом цього субрахунку показують придбання путівок, а за кредитом — їх видачу. Так, надходження путівок відображають у бухгалтерському обліку проведенням: Д-т 331 К-т 685.

Вартість виданої працівникові путівки списують на витрати залежно від того, в якому відділі, підрозділі (на якій дільниці) працює такий працівник. Тобто відображають за дебетом рахунків 23, 91, 92, 93 або субрахунку 949.

ПДВ

Якщо путівку передають працівникові без оплати, то безкоштовна передача такої путівки для мети ПДВ вважається її постачанням (пп. 14.1.191 ПКУ). Тож на дату передачі путівки працівникові роботодавець — платник ПДВ повинен нарахувати податкові зобов'язання з цього податку. Оскільки у разі безкоштовної передачі договірна вартість дорівнює нулю, податкові зобов'язання слід нараховувати виходячи з мінімальної бази, що дорівнює ціні придбання путівки (п. 188.1 ПКУ). Тож у звітному періоді (коли передаємо путівку працівникові) відображаємо податкові зобов'язання з ПДВ.

При цьому складаємо дві податкові накладні:

1) на фактичну суму постачання путівки працівникові, яка дорівнює нулю;

2) за ціною придбання путівки.

А от якщо працівник придбає путівку самостійно, а підприємство лише компенсує йому вартість путівки грошима, об'єкт оподаткування ПДВ не виникає.

Також нагадуємо, що за пп. 197.1.6 ПКУ від оподаткування ПДВ звільнено постачання путівок на санаторно-курортне лікування, оздоровлення та відпочинок на території України фізичних осіб віком до 18 років, інвалідів, дітей-інвалідів.

Податок на прибуток

Тепер про зміни. Так, підпункт 140.5.10 ПКУ доповнено абзацом другим, відповідно до якого фінансовий результат податкового (звітного) періоду збільшується «на суму повної або часткової компенсації один раз на календарний рік вартості путівок на відпочинок, оздоровлення та лікування на території України платника податку та/або його дітей віком до 18 років роботодавцем, який є платником податку на прибуток, якщо така компенсація відповідно до цього Кодексу не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу фізичної особи — платника податку на доходи фізичних осіб».

Зверніть увагу!

Коригування фінрезультату у бік збільшення здійснюється лише в тому разі, коли компенсація путівки не включається до оподатковуваного доходу фізособи (не оподатковується ПДФО).

Тобто роботодавець, який надає пільгову путівку на оздоровлення або лікування працівника або члена його сім'ї, спочатку включає відповідну суму до витрат (про що йшлося вище), а потім шляхом коригування збільшує фінрезультат, унаслідок чого операція з надання такої путівки не впливає на фінрезультат з метою оподаткування. Звісно, обов'язок такого збільшення стосується лише підприємств, які зобов'язані проводити коригування фінрезультату відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ.

ПДФО та військовий збір

Починаючи з 1 січня 2018 року до оподатковуваного доходу платника податку не включається вартість путівок на відпочинок, оздоровлення та лікування, у т. ч. на реабілітацію інвалідів, на території України платника податку та/або членів його сім'ї першого ступеня споріднення, які надаються його роботодавцем — платником податку на прибуток підприємств безоплатно або зі знижкою (у розмірі такої знижки) один раз на календарний рік, за умови, що вартість путівки (розмір знижки) не перевищує 5 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня податкового (звітного) року (у 2018 р. така вартість путівки становить 18615 грн) (пп. 165.1.35 ПКУ).

Члени сім'ї першого ступеня споріднення

Членами сім'ї фізичної особи першого ступеня споріднення для мети розділу IV цього Кодексу вважаються її батьки, її чоловік або дружина, діти такої фізичної особи, у тому числі усиновлені.

Підпункт 14.1.263 ПКУ

Водночас від оподаткування військовим збором звільняються доходи, що не включаються до загального оподатковуваного доходу фізосіб (не підлягають оподаткуванню, оподатковуються за нульовою ставкою), крім доходів, зазначених у підпунктах 165.1.2, 165.1.18, 165.1.25, 165.1.52 ПКУ.

Отже, з 1 січня 2018 року звільняється від ПДФО і ВЗ безоплатна або зі знижкою (у розмірі такої знижки) путівка на відпочинок, оздоровлення та лікування, яка надається (за одночасного виконання всіх наведених нижче умов):

— роботодавцем — платником податку на прибуток підприємств;

— платнику податку — працівнику та/або членам його сім'ї першого ступеня споріднення;

— відпочинок, оздоровлення та лікування мають відбуватися на території України;

— один раз на календарний рік;

— вартість путівки (розмір знижки) не перевищує 5 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня податкового (звітного) року (у 2018 р. такий розмір становить 18615 грн).

Щодо відображення наданої роботодавцем путівки у ф. №1ДФ, то спеціального коду для цього немає. Податківці роз'яснюють, що вартість наданих згідно з пп. 165.1.35 ПКУ путівок, незалежно від їх розміру і способу оподаткування, відображається за ознакою доходу «156»1. Хоча згідно з Довідником ознак доходів, затвердженим наказом Мінфіну від 13.01.2015 р. №4, доходи, зазначені за ознакою доходу «156», передбачають: «Вартість путівок на відпочинок, оздоровлення та лікування, у тому числі на реабілітацію інвалідів, на території України платника податку та/або його дітей віком до 18 років, які надаються йому безоплатно або зі знижкою (у розмірі такої знижки) професійною спілкою, до якої зараховуються профспілкові внески платника податку — члена такої професійної спілки, створеної відповідно до законодавства України, або за рахунок коштів відповідного фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування (пп. 165.1.35 п. 165.1 ст. 165 розділу IV Кодексу)».

1 Додатково див. IПК ДФСУ від 12.03.2018 р. №931/6/99-99-13-01-01-15/IПК (див. «ДК» №20/2018) та роз'яснення у підкатегорії 103.25 ЗIР, відповідь на запитання: «За якою ознакою доходу відображається у податковому розрахунку за ф. №1ДФ вартість путівки на відпочинок, оздоровлення, що надається роботодавцем — платником податку на прибуток підприємств безоплатно платнику податку або члену його сім'ї першого ступеня споріднення, розмір якої перевищує 5 розмірів мінімальної заробітної плати?».

Тобто у цьому Довіднику назву коду «156» наведено ще за старою редакцією пп. 135.1.35 ПКУ, яка складалася з одного абзацу, — просто Мінфін ще не спромігся внести відповідні зміни і до Довідника. Тож обирати, чи дотримуватися порад ДФС, чи зазначати іншу ознаку доходу, таку як «126» або ж «127», доведеться на власний розсуд. Також можна звернутися до податківців за наданням індивідуальної податкової консультації відповідно до ст. 52 ПКУ.

Також в IПК ДФСУ від 12.03.2018 р. №931/6/99-99-13-01-01-15/IПК (див. «ДК» №20/2018) зазначено, що у разі проведення компенсації за придбану працівником путівку суб'єкт господарювання під час нарахування (виплати) такого доходу зобов'язаний утримати за рахунок фізособи ПДФО та військовий збір і відобразити суми такого нарахованого (виплаченого) доходу в податковому розрахунку за ф. №1ДФ з ознакою доходу «126» (див. приклад 2).

Хоча це лише IПК, все ж радимо враховувати думку ДФС щодо оподаткування вартості путівок, які надають роботодавці.

ЄСВ

Частиною 7 ст. 7 Закону про ЄСВ передбачено, що перелік видів виплат, на які не нараховується єдиний внесок, затверджується Кабміном.

До Переліку видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок, затвердженого постановою Кабміну від 22.12.2010 р. №1170, не включено вартість вищезазначених путівок1. Тобто вартість путівок, наданих роботодавцем своїм працівникам та членам їхніх сімей першого ступеня споріднення, є базою нарахування ЄСВ.

1 Додатково див. роз'яснення із підкатегорії 301.03 ЗIР, відповідь на запитання: «Чи є базою нарахування ЄВ вартість санаторних путівок, що надаються підприємством безкоштовно своїм працівникам?».

Приклад 1 Роботодавець надає працівникові путівку до санаторію у м. Трускавці. Вартість такої путівки — 16000 грн.

Вартість путівки (16000 грн) не перевищує неоподатковуваний показник 2018 року (18615 грн). У цьому календарному році працівникові не надавалися інші путівки від роботодавця. Тобто у такому випадку виконуються всі вимоги, зазначені вище. Отже, вартість путівки не потрапляє до оподатковуваного доходу працівника.

Зверніть увагу!

На думку податківців (див. IПК ДФСУ від 12.03.2018 р. №931/6/99-99-13-01-01-15/IПК, див. «ДК» №20/2018), якщо вартість путівки перевищує 5 розмірів МЗП, то під оподаткування ПДФО потрапляє вся вартість путівки, а не лише сума перевищення. Тобто в разі коли вартість путівки у 2018 р. більша ніж 18615 грн, вона у повній сумі увійде до складу оподатковуваного доходу працівника.

Крім того, у тій самій IПК податківці наполягають, що оскільки у такому випадку путівка надається працівникові у негрошовій формі, то до бази оподаткування вона потрапляє із застосуванням «натурального» коефіцієнта (п. 164.5 ПКУ). Так, у разі ставки ПДФО 18% його величина становить 1,219512.

Приклад 2 На підставі умов колективного договору роботодавець компенсує працівникові вартість путівки на оздоровлення. Сума такої компенсації становить 15000 грн. Уся вартість путівки до санаторію у м. Трускавці також 15000 грн.

Нагадаємо, що за абзацом другим пп. 165.1.35 ПКУ не оподатковується вартість путівок, що надаються роботодавцем у разі виконання перелічених вище вимог. Тож у разі компенсації вартості путівки суму такої компенсації (15000 грн) відносимо до складу оподатковуваного доходу працівника як додаткове благо.

Тому з суми компенсації утримуємо ПДФО: 2700 грн (15000 грн х 18%), а також військовий збір у сумі 225 грн (15000 грн х 1,5%). На руки працівник отримає не всю суму компенсації, а за мінусом ПДФО та військового збору.

Приклад 3 Роботодавець надає працівникові сімейну путівку на відпочинок до пансіонату у м. Одесі. Путівка надається працівникові та його дружині. Вартість такої путівки — 28400 грн.

Визначаємо базу оподаткування: 28400 х 1,219512 = 34634,15 (грн).

Визначаємо суму ПДФО: 34634,15 х 18% = 6234,15 (грн).

Визначаємо суму військового збору: 28400 х 1,5% = 426 (грн).

Приклад 4 Роботодавець надає путівку для дитини працівника до дитячого оздоровчого закладу «Каштан» у м. Козині (Конча-Заспа). Вартість путівки — 12000 грн. У цьому календарному році працівникові не надавалися інші путівки від роботодавця.

У цьому випадку теж виконуються усі вимоги, зазначені вище. Вартість путівки (12000 грн) не перевищує неоподатковуваний показник 2018 року (18615 грн). Отже, дитяча путівка не потрапляє до оподатковуваного доходу працівника.

Висновки

Роботодавець — платник податку на прибуток (який враховує різниці при визначенні об'єкта оподаткування з податку на прибуток), визнає витрати в сумі вартості путівки, а потім здійснює коригування фінрезультату у бік збільшення, і це виключно у випадку, коли компенсація путівки не включається до оподатковуваного доходу фізособи.

При цьому працівник, якщо вартість путівки у 2018 р. не перевищує 18615 грн, не сплачує ані ПДФО, ані військового збору.

До того ж роботодавець нараховує на вартість путівки ЄСВ.

Емма ЗАБЕРЕЖНА, експерт-консультант з питань оподаткування

До змісту номеру