• Посилання скопійовано

Оплата праці особи з інвалідністю

Продовжуючи тему роботи осіб з інвалідністю, розглянемо питання оплати праці таких осіб, а передусім — пов'язані з цим пільги.

Оплата праці

У самій оплаті якихось відмінностей немає. Оплачується праця осіб з інвалідністю так само, як і працівників без інвалідності. Оскільки дискримінація за ознакою інвалідності прямо заборонена законом, то особа з інвалідністю не може отримувати за одну і ту саму роботу менше, ніж особа без інвалідності.

Так само нема відмінностей і в оподаткуванні. До заробітної плати осіб з інвалідністю застосовується загальна ставка ПДФО 18% та військового збору — 1,5%.

Податкова соціальна пільга

А отут починається специфіка. Але стосується вона не всіх осіб з інвалідністю, а лише тих, кому встановлено I або II групу інвалідності. Отже, оплата праці працівників з інвалідністю III групи ніяк не відрізняється від оплати праці працівників без інвалідності.

Нагадаємо, що граничний розмір доходу, до якого застосовується ПСП, у 2018 році становить 2470 грн, а розмір ПСП — 881 грн.

Підпунктом «ґ» пп. 169.1.3 ПКУ підвищену ПСП у розмірі 150% звичайної ПСП, тобто у 2018 році 1321,50 грн, встановлено особам, які мають інвалідність I або II групи, у тому числі з дитинства (крім тих, яким належиться ПСП у розмірі 200% за пп. «б» пп. 169.1.4 ПКУ).

А підпунктом «б» пп. 169.1.4 ПКУ підвищену ПСП у розмірі 200% звичайної ПСП, тобто у 2018 році 1762 грн, встановлено особам з інвалідністю I або II групи з числа учасників бойових дій під час Другої світової війни або працівників тилу, а також учасників бойових дій на території інших країн у період після Другої світової війни, на яких поширюється дія Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Підставою для застосування підвищеної ПСП такими особами є заява роботодавцеві про застосування до доходу ПСП і копія документа, який підтверджує інвалідність: пенсійного посвідчення або довідки МСЕК. Зазначені вище особи з інвалідністю, які є учасниками бойових дій, для застосування ПСП у подвійному розмірі додатково подають копію посвідчення учасника бойових дій. Держслужбовці відповідно до абз. 5 пп. 169.2.3 ПКУ такої заяви не подають — тільки копії підтвердних документів.

Якщо особа з інвалідністю працює за сумісництвом, подати заяву про застосування до доходу ПСП вона може тільки за одним місцем роботи.

Надання підвищеної ПСП у розмірі 150% за пп. «ґ» пп. 169.1.3 ПКУ зупиняється з податкового місяця, наступного за місяцем, в якому платник податку втрачає статус, передбачений цим підпунктом (абз. 2 пп. 169.3.3 ПКУ). Для нашого випадку це може бути перекваліфікація інвалідності II групи на інвалідність III групи або закінчення строку дії документа, який підтверджує інвалідність. Зупинення надання подвійної ПСП за пп. 169.1.4 ПКУ не передбачено Кодексом.

Звертаємо увагу, що позаяк максимальний розмір доходу, до якого застосовується ПСП, менший від МЗП, на практиці застосування ПСП можливе тільки в деяких особливих випадках: якщо працівник з мінімальною зарплатою працює неповний робочий час, скажімо, на 0,5 ставки, або половину місяця перебував у відпустці без збереження заробітної плати.

ЄСВ

Законом про ЄСВ встановлено знижену ставку ЄСВ для підприємств, установ і організацій, в яких працюють особи з інвалідністю. Відповідно до ч. 13 ст. 8, вона становить 8,41% бази нарахування. Зверніть увагу: ФОПів це не стосується. Особливі ставки ЄСВ встановлено частиною 14 ст. 8 Закону про ЄСВ:

для підприємств та організацій всеукраїнських громадських організацій осіб з інвалідністю, зокрема товариств УТОГ та УТОС, в яких кількість осіб з інвалідністю становить не менш як 50% загальної чисельності працюючих, і за умови, що фонд оплати праці таких осіб з інвалідністю становить не менш як 25% суми витрат на оплату праці — 5,3% для всіх працівників;

для підприємств та організацій громадських організацій осіб з інвалідністю, в яких кількість осіб з інвалідністю становить не менш як 50% загальної чисельності працюючих, і за умови, що фонд оплати праці таких осіб з інвалідністю становить не менш як 25% суми витрат на оплату праці — 5,5% для працюючих осіб з інвалідністю.

Відповідно до ч. 3 розділу III Iнструкції №449, нарахування ЄСВ за зниженою ставкою здійснюється з дати встановлення групи інвалідності, але не раніше одержання завіреної копії довідки до акта огляду в МСЕК, та закінчується датою припинення інвалідності. Під «завіреною копією» тут мається на увазі копія, завірена службовою особою працедавця.

ФОПи з інвалідністю звільнені від сплати ЄСВ за себе незалежно від обраної ними системи оподаткування, якщо вони отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу (ч. 4 ст. 4 Закону про ЄСВ). Зверніть увагу: положення Iнструкції №449 в цій частині не відповідають нормам Закону про ЄСВ: п. 4 розд. II Iнструкції №449 згадує про звільнення від ЄСВ за себе тільки ФОПів з інвалідністю, які є «спрощенцями».

Матеріальна допомога

I знову-таки принципових особливостей в отриманні особами з інвалідністю матдопомоги від роботодавця немає. Але є один вид допомоги, отримати яку можуть тільки такі особи, — це цільова благодійна допомога на реабілітацію, неоподаткування якої ПДФО передбачено абзацом 2 пп. «а» пп. 170.7.4 ПКУ. Проте є низка умов. По-перше, благодійник має бути резидентом України. По-друге, отримувачем такої допомоги не може бути сам працівник — вона надається протезно-ортопедичним підприємствам, реабілітаційним установам. По-третє, надаватися така неоподатковувана допомога має в розмірах, що не перекриваються виплатами з бюджетів і фонду загальнообов'язкового державного соціального медичного страхування. Обмеження розміру в 2470 грн у 2018 році, встановлене пп. 170.7.3 ПКУ, тут не застосовується.

Підставою для надання такої допомоги є заява працівника з інвалідністю. Крім того, варто документально підтвердити (хоча законодавчої такої вимоги нема) і вартість платних реабілітаційних послуг, технічних та інших засобів реабілітації і розмір виплат на них з бюджетів та з Фонду соцстраху або відсутність таких виплат. Iнакше є загроза, що податківці змусять оподаткувати такі суми ПДФО і військовим збором внаслідок невиконання умов абз. 2 пп. «а» пп. 170.7.4 ПКУ.

У формі №1ДФ неоподатковувану цільову благодійну допомогу на реабілітацію відображають з ознакою доходу «169».

Позаяк ідеться про дохід, який не включається до загального оподатковуваного доходу, військовим збором сума такої допомоги не оподатковується. Не нараховується і ЄСВ.

Крім того, за абз. 2 пп. 165.1.35 ПКУ звільняється від ПДФО вартість путівок на відпочинок, оздоровлення та лікування, у тому числі на реабілітацію інвалідів, на території України, які надаються роботодавцем — платником податку на прибуток підприємств безоплатно або зі знижкою (у розмірі такої знижки) один раз на календарний рік, за умови що вартість путівки (розмір знижки) не перевищує 5 розмірів МЗП (18615 грн у 2018 році)1.

1 Докладніше про путівки працівникам від роботодавця див. у статті Е. Забережної у «ДК» №20/2018.

Нормативна база

  • Закон про ЄСВ — Закон України від 08.07.2010 р. №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».
  • Iнструкція №449 — Iнструкція про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затверджена наказом Мінфіну від 20.04.2015 р. №449.
  • Порядок №1227 — Порядок подання документів для застосування податкової соціальної пільги, затверджений постановою КМУ від 29.12.2010 р. №1227.

Андрій ПОРИТКО, головний редактор

До змісту номеру