• Посилання скопійовано

Суть справи

Середній заробіток мобілізованого на час ООС
Як відомо, 30 квітня антитерористична операція змінила свій офіційний статус, ставши операцією Об'єднаних сил. Підприємства, чиїх працівників було мобілізовано до Збройних сил України на час АТО, цікавить питання: чи повинні вони й далі виплачувати середній заробіток своїм мобілізованим працівникам? З'ясуймо, що з цього приводу кажуть нормативні документи.

Рентні платежі за воду з колодязя
На території підприємства є трубчастий колодязь, вода використовується для виробничих потреб (виробництво бетону). Є дозвіл на спецводокористування з певним лімітом забору води на рік, підприємство є платником рентної плати за видобуток корисних копалин. Крім того, завод використовує воду облводоканалу з певним річним лімітом. Які рентні платежі має сплачувати підприємство? Чи правильно, що підприємство стало платником рентної плати за користування надрами? Чи повинне воно складати фінзвітність за МСФЗ? Якщо підприємство буде вести облік за П(С)БО, чи визнає ДФС під час перевірки доходи, витрати, фінрезультат для визначення податку на прибуток?

Торгівля подарунковими сертифікатами
Підприємство роздрібної торгівлі здійснює продаж подарункових сертифікатів, які дають право їх пред'явникам отримати раніше оплачений товар на суму, що не перевищує номіналу сертифіката. Можливо також отримання товарів на суму, що перевищує номінал, з відповідною доплатою. Як вести облік та оподаткування таких операцій?

АТО все ще триває, але як ООС
За даними веб-сайта Президента України, П. Порошенко офіційно заявив: «АТО закінчено». I справді, Президентом України підписано низку документів, за якими з 14:00 30.04.2018 р. розпочато операцію Об'єднаних сил. Платників податків така заява дещо занепокоїла. Отже, що сталося та як це вплине на платників податків?

Оплата праці особи з інвалідністю
Продовжуючи тему роботи осіб з інвалідністю, розглянемо питання оплати праці таких осіб, а передусім — пов'язані з цим пільги.

Методрекомендації для ФГ — це рекомендації
Для фермерських господарств — юридичних осіб (ФГ) існують рекомендації з ведення бухгалтерського обліку — Методрекомендації №189 2001 року випуску. Питання щодо особливостей їх практичного застосування виникають постійно. Наскільки доречно їх застосування станом на сьогодні?

Відповідальність за борги банкрута
Відповідальність керівника за загальним правилом обмежується КЗпП та КУпАП. Цивільно-правова відповідальність на керівника як на посадову особу не покладається. Однак є виняток — банкрутство підприємства, якщо вину керівника у ньому доведено вироком суду.

Путівки працівникам від роботодавця
З початку 2018 року у порядку оподаткування путівок на оздоровлення від роботодавця відбулися зміни. Як відтепер обліковується і оподатковується путівка за кошти підприємства?

Недоплатили аванс — штраф
У листі від 16.03.2018 р. №118/0/22-18 (див. «ДК» №19/2018) Мінсоцполітики погрожує у разі недоплати авансу штрафом у розмірі трьох мінімальних зарплат, що діятимуть на момент виявлення порушення.

Облік виробничих витрат на рахунку 23
Підприємство планує виробляти металопродукцію. Сировина — метал, який підприємство самостійно транспортує, здійснює порізку та подання на виробниче обладнання. Якими документами оформити всі виробничі операції та як вести їх бухоблік?

Брак первинки на поставку в зону АТО та АРК
ТОВ станом на 01.01.2018 р. має дебіторську заборгованість, позовна давність за якою минула або мине протягом 2018 року (реалізація була в 2014 та 2015 роках). Частина покупців перереєструвалися на територію України, а інші досі перебувають на окупованих територіях (м. Луганськ та Крим). Планується списати цю безнадійну заборгованість. Але з документів є тільки МД на окремі поставки і немає оригіналів ТТН, видаткових накладних чи CMR. А при реалізації до Луганська оригіналів документів узагалі немає. Що сказати фіскалам під час перевірки — чи мають вони право вимагати ці документи?

Зведена податкова накладна на імпортний товар
За результатами інвентаризації було виявлено товари з дефектами. Комісія вирішила уцінити ці товари та нарахувати податкові зобов'язання відповідно до п. 198.5 ПКУ. Як скласти зведену податкову накладну, якщо товар було ввезено у митному режимі імпорту?

До змісту номеру