• Посилання скопійовано

Що нового

Теплоелектроцентралі дістануть тимчасову підтримку

! Теплоелектроцентралям

Відповідно до п. 12 розд. XVII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону «Про ринок електричної енергії» Кабмін затвердив Порядок надання тимчасової підтримки виробникам, що здійснюють комбіноване виробництво електричної та теплової енергії на теплоелектроцентралях.

Цей Порядок визначає:

умови та процедуру прийняття Кабміном рішення щодо надання тимчасової підтримки виробникам, що здійснюють комбіноване виробництво електричної та теплової енергії на теплоелектроцентралях (далі — виробники), для проведення їх реконструкції та/або модернізації;

вимоги до виробників щодо виконання їхніх зобов'язань з проведення реконструкції та/або модернізації теплоелектроцентралей;

зобов'язання виробників з проведення реконструкції теплоелектроцентралей, умови придбання послуги з підвищення ефективності комбінованого виробництва електричної та теплової енергії;

орієнтовну вартість проведення реконструкції та/або модернізації відповідно до проектної документації стадії «ТЕО»;

умови перегляду Кабміном рішення про тимчасову підтримку виробника;

умови повернення коштів за надані послуги з підвищення ефективності комбінованого виробництва електричної та теплової енергії у разі недотримання виробниками своїх зобов'язань.

Дія Порядку не застосовується під час виконання зобов'язань з повернення інвестицій, залучених для фінансування проектів реконструкції та/або модернізації теплоелектроцентралей відповідно до міжнародних договорів України, або якщо процедура їх повернення визначена окремим рішенням Кабміну.

Тимчасова підтримка виробнику для реалізації проекту реконструкції теплоелектроцентралі надається шляхом запровадження державної регульованої ціни на електричну енергію, вироблену на такій теплоелектроцентралі, протягом строку реконструкції та/або модернізації та для повернення у разі залучення із зазначеною метою коштів, але не довше ніж до 1 липня 2024 року.

Постанова Кабінету Міністрів України від 18.04.2018 р. №324 чинна з 28.04.2018 р.


За порушення порядку в'їзду до зони АТО — штраф

! Усім

У зв'язку з офіційним опублікуванням в «Голосі України» від 29.04.2018 р. з наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення прикордонної безпеки держави».

Зокрема, КУпАП доповнено новою статтею 204-4 «Порушення порядку в'їзду до району проведення антитерористичної операції або виїзду з нього».

Відповідно до цієї статті, перетинання або спроба перетинання лінії зіткнення в районі проведення АТО або неконтрольованої ділянки держкордону в цьому районі в будь-який спосіб поза контрольними пунктами в'їзду-виїзду чи в контрольних пунктах в'їзду-виїзду без відповідних документів або з використанням підроблених документів чи таких, що містять недостовірні відомості про особу, або без дозволу відповідних органів влади — тягнуть за собою накладення штрафу від 30 до 50 н. м. д. г.

Ті самі дії, вчинені групою осіб або особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за порушення, що зазначені вище, — тягнуть за собою накладення штрафу від 50 до 70 н. м. д. г.

Положення Закону щодо доповнення КУпАП новою статтею 204-4 та статті 14 Закону «Про боротьбу з тероризмом» новою частиною шостою вводяться в дію через 3 місяці з дня набрання чинності цим Законом.

Закон України від 27.02.2018 р. №2293-VIII чинний з 29.04.2018 р.


Лібералізовано порядок видачі та використання індивідуальних валютних ліцензій

! Юридичним та фізичним особам

Нацбанк уніс зміни до Положення про порядок отримання резидентами кредитів, позик в іноземній валюті від нерезидентів і надання резидентами позик в іноземній валюті нерезидентам (постанова НБУ від 17.06.2004 р. №270), Положення про порядок видачі Національним банком України індивідуальних ліцензій на розміщення резидентами (юридичними та фізичними особами) валютних цінностей на рахунках за межами України (постанова НБУ від 14.10.2004 р. №485) та Положення про функціонування автоматизованої інформаційної системи Національного банку України «Реєстр індивідуальних ліцензій на здійснення фізичними особами валютних операцій» (постанова НБУ від 15.06.2017 р. №54).

Змінами спрощено порядок видачі електронних ліцензій на здійснення фізособами валютних операцій. З'явилася можливість подати на підтвердження джерел походження коштів документи, що стосуються результатів підприємницької діяльності або продажу рухомого та/або нерухомого майна (декларація про майновий стан і доходи, декларація платника ЄП, договір про продаж майна). Крім того, один із подружжя може на підтвердження походження коштів ураховувати доходи другого з подружжя, якщо ці доходи належать до їхньої спільної сумісної власності.

Банкам дозволено здійснювати операції з розміщення за кордоном валютних цінностей без індивідуальної ліцензії на будь-яких власних рахунках, а не лише на кореспондентських.

Установлено виняток із загального порядку контролю за дотриманням максимальної процентної ставки за зовнішніми кредитами/позиками в інвалюті. Виняток стосується коштів, які залучаються резидентами-позичальниками від нерезидентів для кредитних проектів, що реалізуються за участі (у формі гарантування, страхування, поручительства) іноземної держави, за аналогією з винятком, що вже застосовується для кредитних проектів за участі експортно-кредитних агентств.

Крім того, перелік документів для отримання індивідуальної ліцензії на розміщення юрособами чи фізособами-підприємцями коштів на рахунках за межами України доповнено документами, що містять інформацію про рахунки, відкриті резидентом в уповноважених банках, та про його структуру власності і кінцевих бенефіціарних власників.

Постанова Національного банку України від 26.04.2018 р. №45 чинна з 28.04.2018 р.


Визначено порядок функціонування Кредитного реєстру Нацбанку

! Банкам

Нацбанк затвердив Положення про Кредитний реєстр Національного банку України.

Кредитний реєстр — інформаційна система, що забезпечує збирання, накопичення, зберігання, зміну, використання та поширення (надання) інформації про кредитні операції банків та про стан виконання зобов'язань за такими операціями, аналіз і класифікацію кредитів.

Учасниками Кредитного реєстру є Нацбанк, банки України, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб або уповноважена особа Фонду в разі делегування їй повноважень стосовно банків, щодо яких Нацбанк прийняв рішення про віднесення до категорії неплатоспроможних або про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію.

Обмін інформацією щодо Кредитного реєстру між його учасниками здійснюється з використанням онлайн-сервісів, розміщених на зовнішніх веб-ресурсах НБУ.

Утратили чинність постанови НБУ від 27.06.2001 р. №245, від 04.12.2001 р. №495, від 15.05.2002 р. №183, від 23.12.2003 р. №573, від 11.11.2005 р. №426, від 08.10.2010 р. №455.

Постанова Національного банку України від 04.05.2018 р. №50 чинна з 06.05.2018 р.


Можливість використання інвалюти як засобу платежу розширено

! Резидентам

Нацбанк затвердив зміни до Положення про порядок видачі Національним банком України індивідуальних ліцензій на використання іноземної валюти на території України як засобу платежу, затвердженого постановою НБУ від 14.10.2004 р. №483.

Зокрема, змінами встановлено виняток із вимоги, згідно з якою валютна операція, на здійснення якої видана (отримана) ліцензія, не може проводитися за рахунок інвалюти, отриманої як кредит (позика) або купленої за гривні на МБВР, — зазначена вимога не поширюється на валютні операції резидентів, які здійснюються за рахунок кредитів (позик), що залучаються:

державою відповідно до міжнародних договорів, згода на обов'язковість яких надана ВРУ;

державою від міжнародних фінансових організацій на підставі міжнародних договорів України;

резидентами від міжнародних фінансових організацій під державні гарантії;

державою або під державні гарантії відповідно до міжнародних договорів, за якими Україна зобов'язалася забезпечувати правовий режим, який надається міжнародним фінансовим організаціям.

Також уточнено: перелік документів, необхідних для отримання ліцензії; перелік документів, необхідних для зміни умов раніше отриманої ліцензії; перелік підстав для відмови заявнику у видачі ліцензії, внесенні змін до неї.

Форму Заяви про видачу індивідуальної ліцензії на використання іноземної валюти на території України як засобу платежу викладено в новій редакції.

Постанова Національного банку України від 03.05.2018 р. №48 чинна з 05.05.2018 р.


Затверджено новий Порядок ведення Єдиного держреєстру судових рішень

! Усім

Вища рада правосуддя затвердила Порядок ведення Єдиного державного реєстру судових рішень.

Єдиний державний реєстр судових рішень — державна інформаційна система, що входить до складу Єдиної судової інформаційної системи і забезпечує збирання, облік (реєстрацію), накопичення, зберігання, захист, пошук та перегляд інформаційних ресурсів Реєстру та їх образів. Нагадаємо, за Законом «Про доступ до судових рішень» це — автоматизована система збирання, зберігання, захисту, обліку, пошуку та надання електронних копій судових рішень, а порядок ведення Реєстру має визначатися Положенням про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему, яке має бути затверджене Вищою радою правосуддя.

Порядок вводиться в дію з 1 жовтня 2018 року.

Попередній Порядок, затверджений постановою КМУ від 25.05.2006 р. №740, має втратити чинність з цієї самої дати на підставі окремої постанови Кабінету Міністрів України.

Рішення Вищої ради правосуддя від 19.04.2018 р. №1200/0/15-18 чинне з 19.04.2018 р.


Є форма акта про недопуск до перевірки дотримання умов приватизації

! Учасникам приватизації

Фонд державного майна відповідно до ч. 5 ст. 29 Закону «Про приватизацію державного і комунального майна» затвердив форму акта про недопуск до проведення перевірки дотримання умов договору купівлі-продажу державного (комунального) майна.

Таким актом, складеним у присутності відповідних правоохоронних органів та підписаним працівниками державних органів приватизації, підтверджується факт недопущення працівників органів приватизації до проведення ними перевірки дотримання умов договору купівлі-продажу державного або комунального майна, що надалі веде до штрафу у розмірі 1000 н. м. д. г.

Наказ ФДМУ від 06.04.2018 р. №487
чинний з дня офіційного опублікування,
станом на 08.05.2018 р. офіційно не опублікований


Визначено, хто займається гігієнічною регламентацією небезпечних факторів

! СГ

Міністерство охорони здоров'я відповідно до ст. 9 Закону «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» затвердило Перелік установ та організацій, які проводять роботи з гігієнічної регламентації небезпечних факторів.

Перелік складається з 15 пунктів.

Нагадаємо, що використання в народному господарстві та побуті будь-якого небезпечного фактора хімічної та біологічної природи допускається лише за наявності сертифіката, що засвідчує його держреєстрацію. Держреєстрація небезпечних факторів здійснюється відповідно до Положення, затвердженого постановою КМУ від 13.06.95 р. №420.

Наказ МОЗ від 09.02.2018 р. №224
чинний з дня офіційного опублікування,
станом на 08.05.2018 р. офіційно не опублікований


Урегульовано діяльність аукціонних комісій для продажу об'єктів приватизації

! Учасникам приватизації

Фонд державного майна відповідно до ч. 4 ст. 15 і ч. 6 ст. 19 Закону «Про приватизацію державного і комунального майна» затвердив:

Положення про діяльність аукціонної комісії для продажу об'єктів малої приватизації;

Положення про діяльність аукціонної комісії для продажу об'єктів великої приватизації.

Ці положення визначають порядок утворення аукціонної комісії для продажу об'єктів малої приватизації та аукціонної комісії для продажу об'єктів великої приватизації, їх повноваження, права та порядок роботи.

Наказ ФДМУ від 06.04.2018 р. №486
чинний з дня офіційного опублікування,
станом на 08.05.2018 р. офіційно не опублікований


Удосконалено взаємодію осіб під час розміщення інформації у базі даних НКЦПФР

! Учасникам ринку ЦП

НКЦПФР унесла зміни до Положення щодо порядку взаємодії осіб, що зобов'язані розкривати інформацію на фондовому ринку, з особою, уповноваженою Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку на розміщення інформації в загальнодоступній інформаційній базі даних Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку про ринок цінних паперів, затвердженого рішенням НКЦПФР від 12.03.2013 р. №311. Зокрема, у розділі I вилучено п. 6 (про необхідність засвідчення печатками за наявності), викладено у новій редакції пункти 1, 2 розділу II та додаток 1 «Iдентифікаційний бланк Суб'єкта розкриття Iнформації (для Суб'єктів розкриття — резидентів)».

Рішення НКЦПФР від 20.03.2018 р. №163
чинне з дня офіційного опублікування,
станом на 08.05.2018 р. офіційно не опубліковане


Як ДСНС і Держпродспоживслужба взаємодіють під час надзвичайних ситуацій

! Тваринникам

МВС та Мінагрополітики затвердили Iнструкцію з організації взаємодії між Державною службою України з надзвичайних ситуацій і Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів при виникненні надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру.

Ця Iнструкція визначає порядок взаємодії між Державною службою України з надзвичайних ситуацій і Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів під час виконання спільних завдань при їх функціонуванні в режимі повсякденної діяльності, підвищеної готовності та діяльності в надзвичайних ситуаціях (далі — НС) з питань ліквідації наслідків НС, при виникненні НС техногенного та природного характеру на об'єктах агропромислового комплексу та у приватному секторі.

Метою взаємодії ДСНС і Держпродспоживслужби при організації та виконанні заходів із запобігання або ліквідації наслідків НС, пов'язаних з інфекційними захворюваннями та отруєннями сільськогосподарських тварин, є запобігання зараженню населення збудниками інфекційних хвороб, спільних для тварин і людини, збереження поголів'я сільськогосподарських тварин та мінімізація економічних наслідків НС.

Водночас утрачає чинність наказ Мінчорнобиля і Держкомветмедицини від 27.10.2008 р. №763/234, яким затверджено аналогічну Iнструкцію.

Наказ МВС та Мінагрополітики від 23.03.2018 р. №227/153
чинний з дня офіційного опублікування,
станом на 08.05.2018 р. офіційно не опублікований


ДСНСники складають протоколи про порушення у сфері ринкового нагляду

! Продавцям нехарчової продукції

МВС затвердило зміни до Iнструкції з оформлення матеріалів про адміністративні правопорушення, затвердженої наказом МВС від 27.07.2016 р. №725.

Основною метою змін є приведення зазначеного нормативно-правового акта у відповідність до вимог чинного законодавства.

Зокрема, Iнструкцію доповнено нормами, згідно з якими уповноважені посадові особи ДСНС мають право складати протокол у разі порушення законодавства про ринковий нагляд і загальну безпечність продукції (ст. 188-37 КУпАП «Невиконання законних вимог посадових осіб органів ринкового нагляду та їх територіальних органів»).

При складанні протоколу про адміністративне правопорушення, передбачене ст. 188-37 КУпАП, зазначається, хто, коли та які саме законні вимоги посадових осіб ДСНС та її територіальних органів як органів ринкового нагляду не виконав, чи яку інформацію, передбачену законами «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції» та «Про загальну безпечність нехарчової продукції», не надано, чи яку недостовірну інформацію надано, чи які створено перешкоди для виконання покладених на них обов'язків.

Наказ МВС України від 15.03.2018 р. №204 чинний з 27.04.2018 р.

Новини підготував Андрій ПОРИТКО, головний редактор

До змісту номеру