• Посилання скопійовано

Гаджети для IТ-компаній: тимчасове ввезення

Засновники-нерезиденти створили IТ-компанію на території України та хочуть дати нам у користування доволі дорогі, але не нові гаджети, а саме: ноутбуки, телефони, навушники тощо (для облаштування робочого місця працівника). Чи підпадають такі товари під режим тимчасового ввезення (засновники не хочуть вносити їх до статутного капіталу)?

Засновники-нерезиденти та робочі місця

Згідно з чинним законодавством України, організація роботи, робочого місця працівника, який працевлаштовується за трудовим договором, покладається на роботодавця. Так, відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 29 КЗпП, до початку роботи за укладеним трудовим договором власник або уповноважений ним орган зобов'язаний визначити працівникові робоче місце, забезпечити його необхідними для роботи засобами.

Якщо ж з працівником IТ-компанії укладається цивільно-правовий договір як із виконавцем, то все залежатиме від замовника (того ж таки засновника-нерезидента), — умови зі створення місця виконання замовлення (робочого місця) та забезпечення всім необхідним, у т. ч. ноутбуком, телефоном, навушниками тощо може бути прописано в такому договорі як обов'язок саме замовника.

Отже, надання нерезидентом комп'ютерного обладнання для створеної нерезидентом IТ-компанії в Україні у більшості випадків є необхідністю. А це обумовлює пошук найменш затратних способів оформлення ввезення такого обладнання на територію України.

Застосування режиму тимчасового ввезення за МКУ

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 106 МКУ, у митний режим тимчасового ввезення з умовним частковим звільненням від оподаткування митними платежами відповідно до положень додатка Е до Конвенції про тимчасове ввезення (м. Стамбул, 1990 рік) можуть поміщуватися товари (за винятком підакцизних), не зазначені у статтях 105, 189 цього Кодексу, а також у додатках B.1 — B.9, C, D до Конвенції про тимчасове ввезення (м. Стамбул, 1990 рік), або такі, що не відповідають вимогам зазначених додатків.

У разі тимчасового ввезення товарів з умовним частковим звільненням від оподаткування митними платежами за кожен повний або неповний календарний місяць заявленого строку перебування на митній території України сплачується 3% суми митних платежів, яка підлягала би сплаті у разі випуску цих товарів у вільний обіг на митній території України, розрахованої на дату поміщення їх у митний режим тимчасового ввезення.

Товари, які можуть ввозитися на умовах тимчасового ввезення

Товари, які ввозяться у режимі «тимчасове ввезення», можуть бути поміщені у такий режим з умовним повним або умовним частковим звільненням від оподаткування митними платежами.

Під умовне повне звільнення підпадають, зокрема, товари, які зазначені у додатках B.1 — B.9, C, D до Конвенції про тимчасове ввезення, що регулює тимчасове ввезення таких товарів (ч. 1 ст. 105 МКУ), та ввозяться на умовах, визначених цими додатками. Усі інші товари, які не наведено у додатках В1 — В9, C і D до Конвенції про тимчасове ввезення, відповідно до ч. 1 ст. 106 МКУ можуть бути поміщені у режим тимчасового ввезення з умовним частковим звільненням від оподаткування.

Під умовне повне звільнення підпадають:

— товари, призначені для показу чи використання на виставках, ярмарках, зустрічах та подібних заходах (додаток B.1);

— професіональне устаткування (додаток B.2);

— контейнери, піддони, упаковки, зразки та інші товари, що ввозяться у межах торгової операції (додаток B.3);

— товари, які ввозяться у межах виробничої операції (додаток B.4);

— товари, які ввозяться з навчальною, науковою чи культурною метою (додаток B.5);

— особисті речі осіб, які подорожують, та товари, що ввозяться зі спортивною метою (додаток B.6);

— матеріали для пропаганди туризму (додаток B.7);

— товари, що ввозяться у межах прикордонного обігу (додаток B.8);

— товари, які ввозяться з гуманітарною метою (додаток B.9);

— транспортні засоби (додаток С);

— тварини (додаток D).

Отже, такі товари, як ноутбуки, телефони, навушники, підпадають під дію ч. 1, 2 ст. 106 МКУ та можуть бути поміщені у митний режим тимчасового ввезення з умовним частковим звільненням від оподаткування митними платежами відповідно до положень додатка Е до Конвенції про тимчасове ввезення.

При цьому потрібно дотримуватися вимог до тимчасового ввезення, передбачених для цього режиму ч. 1 ст. 103 МКУ, а саме:

1) товари не змінюють свій статус — вони ввозяться та залишаються власністю нерезидента (є іноземними товарами);

2) такі товари ввозяться для конкретних цілей на митну територію України;

3) товари ввозяться з умовним частковим звільненням від оподаткування митними платежами (зі сплатою щомісячних платежів згідно з ч. 2 ст. 106 МКУ);

4) товари підлягають реекспорту до завершення встановленого строку без будь-яких змін, за винятком звичайного зносу в результаті їх використання.

Зверніть увагу!

У разі випуску товарів, поміщених у митний режим тимчасового ввезення з умовним частковим звільненням від оподаткування митними платежами, у вільний обіг на митній території України або передачі таких товарів у користування іншій особі митні платежі сплачуються у повному обсязі за вирахуванням вже сплаченої суми.

Крім того, ч. 7 ст. 106 МКУ визначено, що за період, коли застосовувалося таке звільнення, підлягають сплаті проценти з сум податкових зобов'язань, що підлягали би сплаті у разі, якщо б щодо таких сум надавалося розстрочення податкових зобов'язань відповідно до розділу II ПКУ. Розмір процентів визначено на рівні 120 відсотків річних облікової ставки НБУ, що діє на день прийняття контролюючим органом рішення про розстрочення грошових зобов'язань* (п. 100.1 ПКУ).

* Див. також лист ДФСУ від 22.05.2017 р. №12767/7/99-99-19-01-01-17.

Причому під час митного оформлення таких товарів слід надати митному органу документальне підтвердження мети ввезення та строку їх використання — йдеться про документи, наведені у ст. 335 МКУ, залежно від виду транспорту, яким планується доставляти такі гаджети.

Отже, відповідь на поставлене запитання буде такою:

1) до таких товарів, як ноутбуки, телефони, навушники тощо (для облаштування робочого місця працівника), може бути застосований режим тимчасового ввезення з умовним частковим звільнення від оподаткування;

2) умовне часткове звільнення від оподаткування у заявленому митному режимі потребує дотримання жорстких вимог — ці пристрої мають використовуватися виключно такою IТ-компанією.

Укладення цивільно-правових договорів та передача ввезених пристроїв виконавцям можуть спричинити скасування митного режиму та сплату всіх платежів. Загальна сума митних платежів, що підлягає сплаті за час перебування товарів у митному режимі тимчасового ввезення, не повинна перевищувати суму, яка підлягала би сплаті під час випуску цих товарів у вільний обіг на митній території України або передачі у користування, розраховану на дату поміщення їх у митний режим тимчасового ввезення.

Тому перед обранням режиму тимчасового ввезення слід перевірити наявність усіх документів та проаналізувати договори, на підставі яких такі пристрої ввозитимуться. Проте тимчасово ввозити такі гаджети доцільно лише з погляду розстрочення платежів, що робить митний режим тимчасового ввезення доволі привабливим. Також він дає можливість з дозволу митного органу продовжити використання ввезених товарів на більший термін, ніж встановлено у ст. 108 МКУ, або повернути товар його власникові-нерезиденту після закінчення строку дії митного режиму.

Наталія КАНАРЬОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру