• Посилання скопійовано

Суть справи

Результати перевірок — у податковій звітності
Мало яка податкова перевірка закінчується без донарахування податкових зобов'язань платнику податків. До того ж відбутися самою лише сплатою донарахованих податкових зобов'язань не вдасться. Результати перевірок потрібно ще й відобразити у податковій звітності. Розповімо, як саме це робиться.

Якщо РК з перерахунку ПДВ не зареєстровано
Багато платників ПДВ, що за підсумками 2017 року здійснили річний ПДВ-перерахунок, ще й досі не змогли зареєструвати РК. Чим це загрожує і якими будуть наслідки в СЕА ПДВ, — це предмети нашого сьогоднішнього дослідження.

Мораторій на перевірки — з 01.01.2018 р.?
Законом про Держбюджет-2018 був продовжений мораторій на перевірки, що плануються у 2018 році. Та от на які саме органи цей мораторій не поширюється, госпсуб'єкти дізналися від Кабміну щойно наприкінці лютого 2018 року.

Консолідована звітність підприємства та його філій
Підприємство має філії на окремих балансах, які воно консолідує у власній фінзвітності. У консолідованому балансі внутрішньогосподарські розрахунки між підприємством та філіями відображені у рівних частинах як в активі, так і в пасиві балансу. Аудитор зауважив, що таке відображення розрахунків у консолідованому балансі є некоректним. Як це слід було зробити?

Безоплатне отримання послуг: морока з невідомими
Перевізник не вклався в договірні терміни перевезення вантажу. Замовник написав лист з попередженням про розірвання договору, якщо таке повториться, бо в самому договорі відповідальність сторін чітко прописана не була. Перевізник як компенсацію надав послугу перевезення безкоштовно. Які податкові наслідки будуть у покупця?

Підтвердження собівартості продукції
Багатьох виробників продукції, робіт та послуг турбує питання, як документально підтвердити правильність розрахунку собівартості продукції, робіт, послуг, адже вона впливає на фінансовий результат. Як довести податківцям правильність продажної ціни? Поговоримо про формування та документальне підтвердження показника собівартості в обліку на прикладі виробництва меблів.

Обмеження укладати угоди — у статуті
У статуті ТОВ прописано, що директор не має права підписувати договори на суму понад 300 тис. грн. Якими будуть наслідки, якщо договір підписано? Чи можна виправити ситуацію вже після підписання договору та його часткового виконання? Чи може такий договір бути визнаний недійсним та ким?

Розподіл податкового кредиту з ПДВ
Підприємство з лютого 2018 р. стало платником ПДВ, має як оподатковувані, так і не оподатковувані ПДВ операції. Як розподіляти вхідний ПДВ з метою нарахування податкового кредиту? Як відобразити такий розподіл у бухобліку?

Гаджети для IТ-компаній: тимчасове ввезення
Засновники-нерезиденти створили IТ-компанію на території України та хочуть дати нам у користування доволі дорогі, але не нові гаджети, а саме: ноутбуки, телефони, навушники тощо (для облаштування робочого місця працівника). Чи підпадають такі товари під режим тимчасового ввезення (засновники не хочуть вносити їх до статутного капіталу)?

Податкова знижка на навчання за 2017 рік
Є особи, які зобов'язані декларувати свої доходи, але є й ті, хто може це зробити за бажанням. Хто захоче йти до податкової добровільно? Насправді в Україні є категорія людей, які за допомогою декларації про майнове становище можуть повернути собі частину сплаченого податку на доходи фізичних осіб, тобто скористатися правом на податкову знижку.

Гуртожиток для працівників: облікові нюанси
Підприємство планує будувати гуртожиток для залучення більшої кількості працівників. Він вважатиметься виробничим приміщенням. Наразі замовили проект гуртожитку, після чого приймемо остаточне рішення щодо його будівництва. На якому рахунку витрат слід обліковувати витрати на підготовку проекту? Чи можна їх віднести до складу адміністративних витрат? Якщо буде прийнято рішення про будівництво, які витрати накопичуватимуться на рах. 15? Чи буде проживання у такому гуртожитку для працівників додатковим благом і як такі витрати оподатковуються?

До змісту номеру