• Посилання скопійовано

Що нового

Підписано Закон про деокупацію Донбасу

! Усім

21 лютого Президент підписав Закон «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях».

Зокрема, установлено, що тимчасово окупованими територіями у Донецькій та Луганській областях на день ухвалення цього Закону визнаються частини території України, в межах яких збройні формування Російської Федерації та окупаційна адміністрація Російської Федерації встановили та здійснюють загальний контроль, а саме:

сухопутна територія та її внутрішні води у межах окремих районів, міст, селищ і сіл Донецької та Луганської областей;

внутрішні морські води, прилеглі до сухопутної території, зазначеної вище;

надра під вищезгаданими територіями та повітряний простір над цими територіями.

Межі та перелік районів, міст, селищ і сіл, частин їх територій, тимчасово окупованих у Донецькій та Луганській областях, визначаються Президентом України за поданням Міністерства оборони України, підготовленим на основі пропозицій Генштабу ЗСУ.

За фізичними особами незалежно від перебування їх на обліку як внутрішньо переміщених осіб чи від набуття ними спеціального правового статусу та за юридичними особами зберігається право власності, інші речові права на майно, у тому числі на нерухоме майно, включаючи земельні ділянки, що знаходиться на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях, якщо таке майно набуте відповідно до законів України.

В'їзд осіб, переміщення товарів на тимчасово окуповані території у Донецькій та Луганській областях і виїзд осіб, переміщення товарів із таких територій здійснюються через контрольні пункти в'їзду-виїзду.

Порядок в'їзду осіб, переміщення товарів на тимчасово окуповані території у Донецькій та Луганській областях і виїзду осіб, переміщення товарів із таких територій визначаються КМУ.

Звільняються від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях:

заявники — у справах за заявами про встановлення фактів, що мають юридичне значення, поданих у зв'язку зі збройною агресією, збройним конфліктом, тимчасовою окупацією території України, надзвичайними ситуаціями природного чи техногенного характеру, що призвели до вимушеного переселення з тимчасово окупованих територій України, загибелі, поранення, перебування в полоні, незаконного позбавлення волі або викрадення, а також порушення права власності на рухоме та/або нерухоме майно;

позивачі — у справах за позовами до держави-агресора Російської Федерації про відшкодування завданої майнової та/або моральної шкоди у зв'язку з тимчасовою окупацією території України, збройною агресією, збройним конфліктом, що призвели до вимушеного переселення з тимчасово окупованих територій України, загибелі, поранення, перебування в полоні, незаконного позбавлення волі або викрадення, а також порушення права власності на рухоме та/або нерухоме майно.

Закон України від 18.01.2018 р. №2268-VIII
набирає чинності з дня, наступного за днем опублікування,
станом на 27.02.2018 р. офіційно не опублікований


Як надають розстрочення сплати ПДВ під час імпорту обладнання

! Iмпортерам обладнання

Кабмін затвердив Порядок надання розстрочення сплати податку на додану вартість та застосування забезпечення виконання зобов'язань під час ввезення на митну територію України обладнання для власного виробництва на території України.

Порядок визначає процедуру надання розстрочення сплати ПДВ та застосування забезпечення виконання зобов'язань під час ввезення на митну територію України з поміщенням у митний режим імпорту обладнання, що класифікується за товарними підкатегоріями згідно з УКТЗЕД, визначеними п. 65 підрозд. 2 розд. XX ПКУ, та ввозиться платником податку для власного виробництва на території України.

Для отримання розстрочення сплати ПДВ платник податку подає до митниці заяву за формою згідно з додатком 1 до Порядку.

До заяви, крім документів, передбачених ст. 335 МКУ, додаються:

— бізнес-проект, бізнес-план або інший документ, у якому зазначено технологічний процес з економічними розрахунками та очікувані результати діяльності;

— наявні висновки держорганів, експертних установ, організацій, держстандарти і стандарти підприємства, технічні умови, техдокументація, документи, що підтверджують наявність виробничих потужностей, приміщень.

Рішення про надання розстрочення сплати ПДВ приймається митницею за рекомендацією комісії, що утворюється за рішенням керівника такої митниці.

Рішення приймається протягом 10 робочих днів з дати надходження заяви.

Якщо на дату надходження заяви до митниці сума ПДВ, заявлена до розстрочення, становить понад 1 млн гривень, рішення приймається за погодженням з головою ДФС протягом 25 робочих днів з дати надходження заяви.

Рішення оформлюється згідно з додатком 2 до Порядку та надається платнику податку безоплатно.

Постанова Кабінету Міністрів України від 07.02.2018 р. №85 чинна з 21.02.2018 р.


Зміни в порядку бюджетної компенсації вартості сільгосптехніки

! Сільгосптоваровиробникам

Кабмін уніс зміни до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для часткової компенсації вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва, затвердженого постановою КМУ від 01.03.2017 р. №130.

Зокрема, уточнено, що часткова компенсація надається сільгосптоваровиробникам на безповоротній основі за придбані техніку та обладнання, вартість яких зазначена в актах приймання-передачі та інших документах, що підтверджують оплату через державний банк або банк, у статутному капіталі якого 75 і більше відсотків акцій належить державі, у таких розмірах:

— 20% вартості (без урахування ПДВ) — за придбані техніку та обладнання у грудні 2017 р.;

— 25% вартості (без урахування ПДВ) — за придбані техніку та обладнання починаючи з 1 січня 2018 року.

Постанова Кабінету Міністрів України від 07.02.2018 р. №86 чинна з 24.02.2018 р.


Кабмін схвалив зміни в ліцензуванні медичної практики

! Медичним закладам

Кабмін виклав у новій редакції додаток 2 «Відомості суб'єкта господарювання про стан матеріально-технічної бази, наявність персоналу із зазначенням його освітнього і кваліфікаційного рівня» до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з медичної практики, затверджених постановою КМУ від 02.03.2016 р. №285.

«Відомості» входять до переліку документів, що додаються до заяви про отримання ліцензії на провадження господарської діяльності з медичної практики.

Постанова Кабінету Міністрів України від 27.12.2017 р. №1105
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 27.02.2018 р. офіційно не опублікована


Зміни в Порядку визначення меж історичних ареалів населених місць

! Будівельникам

Кабмін уніс зміни до Порядку визначення меж та режимів використання історичних ареалів населених місць, обмеження господарської діяльності на території історичних ареалів населених місць, затвердженого постановою КМУ від 13.03.2002 р. №318, виклавши пункти 8 і 9 у новій редакції.

Так, проектна документація на нове будівництво, реконструкцію та капітальний ремонт (крім реконструкції та капітального ремонту квартир чи окремих приміщень, які здійснюються без зміни об'ємно-просторових характеристик) у межах історичних ареалів населених місць розробляється з урахуванням вимог затвердженого в установленому законом порядку історико-архітектурного опорного плану. Вимоги, встановлені цим пунктом, застосовуються до 1 січня 2019 року.

У разі незатвердження історико-архітектурного опорного плану населеного місця, що внесене до Списку історичних населених місць України, проектна документація на нове будівництво, реконструкцію та капітальний ремонт (крім реконструкції та капітального ремонту квартир чи окремих приміщень, які здійснюються без зміни об'ємно-просторових характеристик) у межах історичного ареалу розробляється з урахуванням вимог історико-містобудівного обґрунтування, порядок розроблення якого визначається наказом Мінкультури та Мінрегіону.

Постанова Кабінету Міністрів України від 21.02.2018 р. №92
чинна з дня офіційного опублікування,
станом на 27.02.2018 р. офіційно не опублікована


Розширено перелік промислової вибухівки, виробництво якої ліцензується

! Виробникам вибухівки

Кабмін уніс зміну до переліку вибухових матеріалів промислового призначення, виробництво яких підлягає ліцензуванню, затвердженого постановою КМУ від 23.12.2015 р. №1137.

Розділ II Переліку («Вибухові речовини, що виготовляються на стаціонарних і пересувних пунктах») доповнено новою позицією — «Грануліт ВМ».

Постанова Кабінету Міністрів України від 21.02.2018 р. №97 чинна з 23.02.2018 р.


Затверджено Положення про Державну інспекцію енергетичного нагляду

! Суб'єктам електроенергетики та теплопостачання

Кабмін затвердив Положення про Державну інспекцію енергетичного нагляду України.

Державна інспекція енергетичного нагляду України (Держенергонагляд) є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабміном через міністра енергетики та вугільної промисловості та який реалізує державну політику у сфері нагляду (контролю) у галузях електроенергетики та теплопостачання.

Основними завданнями Держенергонагляду є:

— реалізація державної політики у сфері нагляду (контролю) у галузях електроенергетики та теплопостачання;

— внесення на розгляд міністра енергетики та вугільної промисловості пропозицій щодо забезпечення формування державної політики у сфері нагляду (контролю) у галузях електроенергетики та теплопостачання;

— організація та здійснення державної політики у сфері нагляду (контролю) у галузях електроенергетики та теплопостачання.

Постанова Кабінету Міністрів України від 14.02.2018 р. №77 чинна з 22.02.2018 р.


Удосконалено Положення про аналіз банками документів про фіноперації

! Банкам і їхнім клієнтам

Нацбанк уніс зміни до Положення про порядок здійснення банками аналізу та перевірки документів (інформації) про фінансові операції та їх учасників, затвердженого постановою НБУ від 15.08.2016 р. №369.

Уточнено, зокрема, що вимоги Положення не поширюються на фіноперації, що здійснюються, зокрема, на виконання договорів, укладених резидентами з юрособами-нерезидентами, якщо будь-яка зі сторін договору та/або відповідної фіноперації включена до списку Forbes Global 2000 або є їх дочірньою чи афілійованою компанією, крім випадків, якщо учасником операції або кінцевим бенефіціарним власником (контролером) учасника операції, або особою, на користь чи в інтересах якої проводиться ця операція, є юридична або фізична особа, яка має місцезнаходження (зареєстрована/постійно проживає) у країні, що визнана Верховною Радою України державою-агресором/державою-окупантом.

Постанова Національного банку України від 22.02.2018 р. №16 чинна з 24.02.2018 р.


Затверджено новий Держреєстр РРО

! СГ, що застосовують РРО

ДФС затвердила новий Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій.

У новому Держреєстрі міститься 89 РРО, дозволених до первинної реєстрації, та 71 РРО, первинна реєстрація яких заборонена.

Також наведено перелік із 5 РРО, виключених із Держреєстру в 2016 — 2017 роках, експлуатація яких не дозволяється.

Наказ ДФС України від 20.02.2018 р. №79 чинний з 20.02.2018 р.


Урегульовано питання експлуатації об'єктів зі спалювання побутових відходів

! Суб'єктам поводження з побутовими відходами

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ затвердило зміни до Правил експлуатації об'єктів поводження з побутовими відходами, затверджених наказом Мінрегіону від 04.05.2012 р. №196.

Правила доповнено визначенням терміна «об'єкт зі спалювання побутових відходів» — це стаціонарний або мобільний об'єкт, призначений для теплової обробки побутових відходів із утилізацією утворюваного при горінні тепла.

До Правил вноситься новий розділ VI «Експлуатація об'єктів зі спалювання побутових відходів», а колишні розділи VI та VII стають відповідно розділами VII і VIII.

Наказ Мінрегіону від 21.12.2017 р. №332
набирає чинності з дня його офіційного опублікування,
станом на 27.02.2018 р. офіційно не опублікований


Визначено порядок надання техумов на відведення поверхневих стічних вод

! Суб'єктам містобудівної діяльності

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ затвердило зміни до Технічних правил ремонту і утримання вулиць та доріг населених пунктів, затверджених наказом Мінрегіону від 14.02.2012 р. №54.

Технічні правила доповнено новим розділом IX «Склад, зміст та порядок надання технічних умов на відведення поверхневих стічних вод системами поверхневого водовідведення».

Визначено, що для одержання технічних умов заявник подає суб'єкту господарювання, який виконує роботи з ремонту й утримання вулиць і доріг, такі документи:

— заяву;

— опитувальний лист на надання технічних умов на відведення поверхневих стічних вод системами поверхневого водовідведення;

— ситуаційний план з визначенням місця розташування земельної ділянки на відповідній території.

Техумови мають містити графічний матеріал із нанесенням відповідних інженерних мереж та місць підключення до них об'єкта будівництва.

Технічні умови на відведення поверхневих стічних вод системами поверхневого водовідведення надаються у строки, визначені ст. 30 Закону «Про регулювання містобудівної діяльності».

Вартість послуг з надання техумов на відведення поверхневих стічних вод системами поверхневого водовідведення визначається на підставі обґрунтованих трудовитрат виконавця та вартості одного людино-дня.

Приєднання об'єктів будівництва до системи поверхневого водовідведення без отримання техумов не допускається.

Виконання техумов є обов'язковим під час розроблення проектів будівництва об'єктів.

Наказ Мінрегіону від 26.12.2017 р. №336
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 27.02.2018 р. офіційно не опублікований


Процедура експертизи кормів, кормових добавок та ветпрепаратів з ГМО

! Виробникам кормів і ветпрепаратів

Міністерство аграрної політики та продовольства затвердило Порядок проведення державної ветеринарно-санітарної експертизи кормів, кормових добавок та ветеринарних препаратів, які містять генетично модифіковані організми.

Порядок визначає умови та процедуру проведення державної ветеринарно-санітарної експертизи кормів, кормових добавок та ветеринарних препаратів, які містять генетично модифіковані організми, з метою проведення аналізу ризику для життя і здоров'я тварин, під час їх державної реєстрації в Україні.

Уповноваженими установами, що здійснюють роботи з держветсанекспертизи відповідно до Порядку, є Державний науково-дослідний контрольний інститут ветеринарних препаратів та кормових добавок і Державний науково-контрольний інститут біотехнології і штамів мікроорганізмів.

Наказ Мінагрополітики набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 27.02.2018 р. офіційно не опублікований

Новини підготував Андрій ПОРИТКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру