• Посилання скопійовано

Податкова знижка на навчання за 2017 рік

Є особи, які зобов'язані декларувати свої доходи, але є й ті, хто може це зробити за бажанням. Хто захоче йти до податкової добровільно? Насправді в Україні є категорія людей, які за допомогою декларації про майнове становище можуть повернути собі частину сплаченого податку на доходи фізичних осіб, тобто скористатися правом на податкову знижку.

Як скористатися

Повернути з бюджету можна частину сплаченого минулого року податку на доходи фізичних осіб (далі — ПДФО). Тобто громадяни України, які отримують офіційну заробітну плату та оплачують навчання, мають право на компенсацію до 18% його вартості.

Податкова знижка — це витрати платника податку, пов'язані з придбанням товарів (робіт, послуг), на суму яких дозволено зменшити його річний оподатковуваний дохід.

На що можна отримати податкову знижку?

На які саме витрати надається податкова знижка? Це, наприклад:

— плата за навчання (як своє, так і членів сім'ї першого ступеня спорідненості);

— відсотки за іпотечним кредитом;

— встановлення ГБО на автомобіль тощо.

Повний перелік витрат, на які надається податкова знижка, наведено в п. 166.3 ПКУ.

Найпоширеніший вид витрат, за якими отримують податкову знижку, — це плата за навчання.

Отримати відшкодування (податкову знижку) за витратами на освіту в 2017 році можна до 31 грудня 2018 року включно.

Нагадаємо, що пунктом 75 розділу I Закону №1797 унесено зміни до пп. 166.3.3 ПКУ, який регламентує правила включення до податкової знижки з податку на доходи фізичних осіб оплаченої вартості навчання фізособи.

Так, в оновленій редакції пп. 166.3.3 ПКУ визначено, що дозволяється включати до податкової знижки витрати у вигляді суми коштів, сплачених платником податку на користь вітчизняних вищих і професійно-технічних навчальних закладів. Раніше у вищезазначеній нормі було «на користь закладів освіти».

Разом з тим, починаючи з 2017 року для отримання податкової знижки у разі оплати вартості навчання членів сім'ї першого ступеня спорідненості не обов'язково, щоб такий член сім'ї не отримував заробітної плати, тобто такий член сім'ї може бути працевлаштованим, отримувати зарплату, а особа, що оплачує на його користь вартість навчання, може включити витрати до податкової знижки.

Також до 1 січня 2017 року сума витрат, дозволена для включення до податкової знижки, не могла перевищувати суму місячного прожиткового мінімуму, що діє для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 і округленого до найближчих 10 грн. Починаючи з 2017 року всі обмеження щодо розміру витрат скасовано.

Обмеження скасували саме з 01.01.2017 р., тож ті платники податку, які реалізовували право на податкову знижку за навчання за підсумками 2016 року, повинні були враховувати торішній щомісячний ліміт (у 2016 році — 1930 грн). Оскільки правом на знижку ми користуємося за підсумками минулого року, то фактично вперше скористатися правом без зазначених вище обмежень можна тільки з 01.01.2018 р. за підсумками 2017 року.

Таким чином, з 1 січня 2018 року не застосовуються обмеження щодо суми коштів, сплачених за навчання, та обмеження щодо навчального періоду, за який здійснено таку сплату, а враховуються фактично понесені платником податку витрати. Але загальна сума податкової знижки, нарахована платникові податку у звітному податковому році, не може перевищувати суму річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого як заробітна плата, зменшена з урахуванням положень п. 164.6 ПКУ.

Крім того, за підсумками 2017 року платник податку може скористатися правом на отримання податкової знижки, пов'язаної з навчанням члена сім'ї першого ступеня спорідненості, незалежно від того, чи отримує такий член сім'ї заробітну плату.

Як розрахувати податкову знижку

Наприклад, ви сплачуєте за навчання дитини у виші. Що потрібно зробити для отримання знижки? Для цього треба заповнити і віднести до податкової декларацію про доходи. Бланк, а також консультацію щодо його заповнення безоплатно нададуть у податковій службі за місцем проживання. Форма декларації про майнове становище та доходи затверджена Наказом №859. Нагадаємо, що з 1 січня 2018 року Наказом №556 унесено зміни до форми податкової декларації про майнове становище та доходи. Тобто починаючи з 1 січня 2018 року декларацію треба подавати за новою формою.

Крім того, людям, які подають декларацію для оформлення знижки, звертатися до податкових органів можна протягом цілого року, не обмежуючись 1 травня.

I якщо ви в 2017 році оплачували навчання своє або члена сім'ї першого ступеня спорідненості, то отримати на ці витрати знижку маєте право тільки в 2018 році. На подальші роки таке право не переноситься.

Платники податку, які мають намір реалізувати право на податкову знижку, повинні в податковій декларації обов'язково навести:

— відомості про дохід, нарахований (виплачений, наданий) у вигляді заробітної плати, інших заохочувальних і компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, нарахованих (виплачених, наданих) у зв'язку з трудовими відносинами, — рядки 10.1 і 10 розділу II податкової декларації;

— відомості щодо розрахунку суми ПДФО, на яку зменшуються податкові зобов'язання у зв'язку з використанням права на податкову знижку, — розділ V (рядки 13 — 17) податкової декларації;

— відомості про суму податку, на яку зменшуються податкові зобов'язання з ПДФО у зв'язку з використанням права на податкову знижку, — рядок 19 розділу VI податкової декларації;

— відомості про суму ПДФО, що підлягає поверненню з бюджету за підсумками звітного (податкового) року, — рядок 22.2 розділу VI податкової декларації.

Алгоритм розрахунку податкової знижки за підсумками 2017 року такий:

1) визначається база оподаткування.

Для цього від річної суми нарахованої заробітної плати віднімається сума страхових внесків (якщо вони здійснювалися), а також сума податкової соціальної пільги за її наявності;

2) на підставі підтвердних документів визначається сума витрат (вартість навчання);

3) розраховується сума ПДФО, на яку зменшуються податкові зобов'язання у зв'язку з використанням права на податкову знижку:

— визначається сума ПДФО, яка була б утримана з платника податку, якщо врахувати понесені витрати: добуток бази, зменшеної на суму понесених таким платником витрат, дозволених для включення до податкової знижки, і ставки податку (18%);

— сума, що підлягає поверненню, розраховується як різниця між ПДФО, фактично утриманим (сплаченим) із заробітної плати за рік, і розрахованою сумою ПДФО.

Для повернення частини сплаченого ПДФО з бюджету ви повинні мати такі документи, що підтверджують право на податкову знижку на навчання:

договір на навчання, укладений із навчальним закладом;

платіжне доручення на безготівкове перерахування коштів або квитанцію банку чи відділення зв'язку про перерахування готівки;

довідку про перерахування коштів працедавцем, який за дорученням працівника перераховував із його заробітної плати суму оплати навчання;

документ, що підтверджує перший ступінь спорідненості з особою, навчання якої оплачував платник податку, що претендує на податкову знижку.

При цьому жодних інших додатків з переліченням усіх реквізитів, що підтверджують витрати, заповнювати не треба.

Щодо документів, які засвідчують витрати, то їх необхідно як мінімум пред'явити, як максимум — додати ксерокопії. Пам'ятайте: всі оригінали зберігаються у вас.

Важливо пам'ятати, що податкова знижка надається з низкою обмеженьп. 166.4 ПКУ.

По-перше, вона належиться тільки фізособам — резидентам України, що мають реєстраційний номер облікової картки платника податку або відповідну відмітку в паспорті про відмову від його прийняття (пп. 166.4.1 ПКУ).

По-друге, претендувати на податкову знижку можна тільки у разі, якщо особа витратила гроші на придбання товарів, робіт або послуг саме у резидента — як юридичної, так і фізичної особи, причому є документальне підтвердження цього. Щодо витрат на навчання це обмеження прописане в пп. 166.3.3 ПКУ.

По-третє, розмір знижки за 2017 рік не може перевищувати загальну суму зарплати людини за цей самий рік.

До уваги приватних підприємців!

Постає запитання, як бути приватним підприємцям, які не отримують зарплату. На жаль, доходи приватних підприємців не є заробітною платою, тому податкова знижка щодо таких доходів не надається. Але водночас, якщо ФОП разом із доходами від підприємницької діяльності отримує заробітну плату, то він може використовувати право на податкову знижку саме до доходу у вигляді заробітної плати.

Як, коли і скільки грошей чекати до повернення

За наведеною в декларації інформацією податківці роблять перерахунок і повертають частину надміру утриманого ПДФО.

Сума, яка повинна бути повернена платникові податку, зараховується на банківський рахунок, відкритий у будь-якому комерційному банку (який ви зазначили в декларації), або надсилається поштовим переказом за адресою, зазначеною в декларації, протягом 60 календарних днів після надходження такої податкової декларації (п. 179.8 ПКУ).

Приклад За 2017 рік особа отримала зарплату 76000 грн. ПДФО, утриманий із цієї суми, становить 13680 грн (76000 х 18%). При цьому вона заплатила 25000 грн за навчання дитини у виші.

Визначимо суму ПДФО до повернення:

76000 - 25000 = 51000 грн.

Розраховуємо ПДФО:

51000 х 18% = 9180 грн.

Так, після перерахунку держава повинна буде повернути платникові податку 4500 грн: (13680 - 9180).

Нормативна база

  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. №2755-VI.
  • Закон №1797 — Закон України від 21.12.2016 р. №1797-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні».
  • Наказ №556 — Наказ Мінфіну від 06.06.2017 р. №556 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 2 жовтня 2015 року №859».
  • Наказ №859 — Наказ Мінфіну від 02.10.2015 р. №859 «Про затвердження форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Iнструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи».

Iрина ПЕТРУСЕНКО, експерт-консультант з питань оподаткування

До змісту номеру