• Посилання скопійовано

Зміна ціни договору — прерогатива сторін

Підприємство надає послуги, ціна яких прописана у договорі. I в процесі виконання договору сума може збільшитися. Як це правильно зробити та чи потрібна додаткова угода, якщо під час надання послуг ціна буде більшою, ніж передбачено договором?

Зміна ціни — право, а не обов'язок!

Як правило, обговорюючи умови господарських договорів, госпсуб'єкти намагаються не лише обумовити істотні умови та інші, які є необхідними, а й передбачити ризики невиконання зобов'язань кожною зі сторін та запобігти їм.

Наразі нас цікавить така умова договору, як ціна, яка в окремих випадках може бути змінена у більший чи менший бік. Тож зосередимося на тому, які саме умови та в яких випадках можуть змінити ціну, а які — взагалі не впливають на ціну.

Ціна договору є істотною умовою оплатних договорів, без домовленості щодо якої договір вважається неукладеним.

На наш погляд, чинне законодавство віддало на розсуд сторін право вносити зміни до укладеного договору щодо його ціни. Порядок внесення таких змін може бути передбачений безпосередньо у договорі. Якщо в договорі такого немає, сторони спільно вирішують, як внести зміни, керуючись при цьому загальними нормами ЦКУ та ГКУ.

Що каже законодавство

Договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

Частина 1 ст. 626 ЦКУ

Зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов'язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Частина 1 ст. 628 ЦКУ

Зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом.

Договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї зі сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом. <...>

Частини 1, 2 ст. 651 ЦКУ

Ціна в договорі встановлюється за домовленістю сторін. <...>

Зміна ціни після укладення договору допускається лише у випадках і на умовах, встановлених договором або законом.

Частини 1, 2 ст. 632 ЦКУ

Проте за будь-яких умов сторони, незважаючи на наявність чи відсутність домовленостей, рано чи пізно стикаються з проблемою оформлення такої зміни.

Скажімо, сама ціна в договорі визначається в різний спосіб.

Спосіб 1. Пряме зазначення суми в договорі (з прив'язкою до курсу валюти або без неї).

Приклад 1 Товариства з обмеженою відповідальність при укладенні договору поставки передбачили, що сума поставки товарів ... (за переліком, визначеним у договорі) ... становить 12 тис. грн (ПДВ — 2 тис. грн).

Спосіб 2. Посилання на визначення ціни окремим документом (актом виконаних робіт/наданих послуг залежно від їх обсягу та складності, специфікацією, іншим документом чи розрахунком).

Приклад 2 На виконання умов договору сторони склали та підписали специфікацію №1, в якій обумовили найменування товару, кількість одиниць, базову ціну та загальну вартість — 120 тис. грн, у т. ч. ПДВ — 20 тис. грн, базис постачання товару, вид транспорту, вантажоодержувача, строк поставки товару — 01.12.2017 р., термін сплати повної вартості товару — до 10.12.2017 р., умови оплати — оплата після постачання товару.

Спосіб 3. Встановлення в договорі принципів визначення ціни за результатами виконання зобов'язань (наприклад, ціни за годину роботи, за кв. м, часткової передоплати з доплатою за поетапне виконання або повної передоплати, коригування ціни залежно від способів розрахунків, іншим чином).

Приклад 3 Вартість послуг (робіт) виконавця визначається виходячи з кількості годин, витрачених виконавцем на надання послуг (виконання робіт) за цим договором, що включає вартість майнових прав на об'єкти інтелектуальної власності, створені виконавцем при наданні послуг (виконанні робіт) виконавцем замовникові у межах цього договору. Одна година виконавця, витрачена на надання послуг (виконання робіт), коштує: ________ грн 00 коп. без ПДВ, що на момент укладання цього договору є грошовим еквівалентом ______ доларів США. У разі зміни офіційного курсу гривні до долара США, установленого Національним банком України на дату підписання акта приймання-передачі наданих послуг (виконаних робіт), вартість однієї години у гривнях змінюється пропорційно без укладення додаткової угоди до цього договору.

Відповідно, логічно припустити, що вносити зміни до ціни можна або під час виконання зобов'язання (наприклад, на етапі поставки), або вже після цього.

Зверніть увагу!

Зміна ціни в договорі після його виконання не допускається (ч. 3 ст. 632 ЦКУ). Аналогічної думки дотримується й ВГСУ у постанові від 11.05.2017 р. у справі №922/3093/16*.

Тому зміна ціни в бік зменшення чи збільшення можлива лише до моменту виконання зобов'язань сторонами, за домовленістю сторін та в порядку, визначеному в договорі. Закон лише допускає таку можливість: змінити ціну в договорі є правом сторін (не сторони!), а не обов'язком. Судова практика доволі категорична, коли йдеться про зміну ціни в односторонньому порядку.

* http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/66477719.

Встановлення можливості зміни ціни в договорі

Вище ми згадали про можливі варіанти положень у договорах, які визначають не лише ціну, її зміну, а також і способи оплати.

З'ясуймо, який вигляд це має на практиці та які ризики несуть в собі необачні дії покупця (замовника) при підписанні договорів на доволі складних умовах. I загалом — чи завжди коригування ціни слід вважати її зміною.

Приклад 4 Сторони уклали договір постачання товару (газу). На момент укладення договору одна сторона (постачальник) була платником єдиного податку (зі сплатою ПДВ у складі податку). Під час виконання договору постачальник став платником ПДВ на загальних підставах.

Постає запитання: чи є правомірною вимога постачальника про збільшення ціни на суму ПДВ? Чи буде в такому разі зміна ціни договору?

Розглядаючи цей спір, ВГСУ1 зазначив, що умовами договору поставки передбачено, зокрема:

1) загальна вартість цього договору визначена сталою сумою на дату його укладення;

1 Постанова ВГСУ від 11.07.2017 р. у справі №909/1044/16, http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/67747801.

2) вартість цього договору може бути змінена за взаємною згодою сторін;

3) договір набирає чинності з дати підписання і скріплення печатками сторін і діє в частині надання послуг з теплопостачання до 31.12.2016 р., а в частині розрахунків за теплопостачання — до їх повного здійснення.

Суд касаційної інстанції вважає, що положення ЦКУ не створюють для сторін обов'язку укласти додаткову угоду про зміну ціни договору внаслідок зміни системи оподаткування позивача, а лише допускають для сторін таку можливість. Факт переходу платника зі спрощеної системи оподаткування на загальну не є випадком зміни ціни у зв'язку зі зміною ставок податків, оскільки ставка податку на додану вартість (20%) не змінилась.

На нашу думку, оскільки чинним законодавством такий випадок не прописано і сторони в договорі таке теж не обумовили, то зміна системи оподаткування не може впливати на договірну ціну. Водночас зміна ставок податку, на думку суду, безпосередньо впливає на ціну. До речі, у багатьох договорах госпсуб'єкти через часті зміни в ПКУ намагаються прописати такі зміни з оформленням додатків до договорів або домовляються про автоматичну зміну ціни у специфікаціях чи актах.

Приклад 5 Сторони уклали договір про виконання відновлювальних та ремонтних робіт автотехніки. З не залежних від виконавця обставин частина комплектуючих виявилась бракованими, виявились інші дефекти, що призвели до збільшення вартості робіт. Натомість акти виконаних робіт були підписані обома сторонами за домовленою ціною (без урахування збільшення).

Альтернатива сталій сумі в договорі

Наводячи приклади у цій статті, ми ставили собі за мету допомогти сторонам уникнути ризиків неправильного та некоректного визначення порядку зміни ціни. Якщо сторони вважатимуть, що під час виконання є ризики понести більші витрати, ніж ті, що розраховуються на момент укладення договору, то варто безпосередньо у договорі не визначати ціну сталою сумою, а обрати натомість інші варіанти, зокрема:

1) встановлювати ціну з прив'язкою до валюти, відповідно й на зміну ціни впливатиме курс валюти (це може бути як у договорі, так і у специфікації);

2) передбачити порядок внесення змін до ціни, якщо під час виконання робіт чи надання послуг є ризик збільшення вартості комплектуючих чи матеріалів, які використовуватимуться для виконання зобов'язань виконавцем. Причому замовник має розуміти, що умови договору вимагають від нього прийняття таких змін та відповідальності за відмову від цього.

ВГСУ1 у цьому спорі особливу увагу звернув на недотримання порядку внесення зміни до ціни договору. Річ у тім, що виконавець надсилав пропозицію зміни ціни з викладенням обставин, які призвели до цього. Проте замовник не прийняв ці зміни. За приписами ч. 1 ст. 843 ЦКУ, у договорі підряду визначається ціна роботи або способи її визначення. Частиною 1 ст. 651 ЦКУ визначено, що зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом.

Статтею 188 ГКУ передбачено, що сторона договору, яка вважає за необхідне змінити або розірвати договір, повинна надіслати пропозицію про це другій стороні за договором.

Таким чином, хоча виконавець і надіслав замовнику пропозицію щодо збільшення ціни, проте відповіді, тобто згоди на зміну ціни в договорі, не було. А отже, процедуру внесення змін до договору не додержано. Отже, зважаючи на те, що лімітована вартість відновлювальних робіт була остаточною, сторонами не переглядалася та зміни до договору не вносилися, договір є виконаним, а збільшення вартості робіт без згоди замовника не є правомірним.

Приклад 6 Сторони погодили, що ціна договору визначена виключно у гривнях та становить1 млн грн. Проте у випадку зміни (збільшення/зменшення) курсу національної валюти України до євро більш ніж на 5%, за наявності письмової вимоги будь-якої зі сторін, сума підлягає перерахунку за такою формулою:

С = В х (К2 : К1) грн,

де В — несплачена сума в національній валюті на дату підписання цього договору;

С — сума в національній валюті України, яка підлягає сплаті відповідно до умов цього договору;

К1 — вартість 1 (одного) євро в національній валюті України на дату підписання цього договору, що становить 14,292178 грн за 1 євро;

К2 — вартість 1 євро в національній валюті України згідно з офіційним курсом НБУ на дату платежу.

У разі зміни ціни договору у порядку, зазначеному вище, оплата покупцем здійснюється за рахунком, виставленим постачальником, виходячи із наведеної формули та офіційного курсу євро на дату виставлення рахунку.

Найважливішим у цьому прикладі є те, що сам договір не передбачав порядку визначення його ціни з прив'язкою до курсу валют (як це передбачає ч. 2 ст. 533 ЦКУ) — натомість передбачено можливість зміни ціни через коливання валютного курсу. Тому й не можна стверджувати про домовленість сторін щодо визначення порядку збільшення ціни договору при зміні курсу валют. I в разі спору суд буде виходити з фактичних цін без урахування порядку збільшення ціни2.

1 Постанова ВГСУ від 02.02.2017 р. у справі №911/4075/15, http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/64506497.

2 Постанова ВСУ від 22.03.2017 р. у справі №908/1138/15-г, http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/65680269.

Наталія КАНАРЬОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру