• Посилання скопійовано

Що нового

25 грудня — святковий день, а 2 травня — ні

! Усім

Законом України «Про внесення змін до статті 73 Кодексу законів про працю України щодо святкових і неробочих днів» встановлюється новий святковий (неробочий) день — 25 грудня (Різдво Христове за григоріанським календарем).

Водночас з переліку святкових (неробочих) днів статті 73 КЗпП вилучено 2 травня.

Закон України від 16.11.2017 р. №2211-VIII чинний з 03.12.2017 р.


«Маски-шоу» стоп: під час обшуку проводиться аудіо- та відеофіксація

! Усім

Iз 7 грудня набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення дотримання прав учасників кримінального провадження та інших осіб правоохоронними органами під час здійснення досудового розслідування» (див. «ДК» №48/2017).

Законом унесено зміни до КПКУ, якими передбачено, зокрема, таке:

1. Особа, у житлі чи іншому володінні якої проводиться обшук, має право користуватися правовою допомогою адвоката на будь-якій стадії проведення обшуку.

2. Під час судового розгляду та у випадках, передбачених Кодексом, під час досудового розслідування забезпечується повне фіксування судового засідання та процесуальних дій за допомогою звуко- та відеозаписувальних технічних засобів. Офіційним записом судового засідання є лише технічний запис, здійснений судом у порядку, передбаченому Кодексом.

3. Виконання ухвали слідчого судді, суду про проведення обшуку в обов'язковому порядку фіксується за допомогою звуко- та відеозаписувальних технічних засобів.

Право безперешкодного фіксування проведення обшуку за допомогою відеозапису надається стороні захисту.

4. Запис, здійснений за допомогою звуко- та відеозаписувальних технічних засобів під час проведення слідчим, прокурором обшуку, є невід'ємним додатком до протоколу. Дії та обставини проведення обшуку, не зафіксовані у записі, не можуть бути внесені до протоколу обшуку та використані як доказ у кримінальному провадженні.

5. Недопустимими є докази, що були отримані:

під час виконання ухвали про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи у зв'язку з недопущенням адвоката до цієї слідчої (розшукової) дії. Факт недопущення до участі в обшуку адвокат зобов'язаний довести в суді під час судового провадження;

під час виконання ухвали про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи, якщо така ухвала винесена слідчим суддею без проведення повної технічної фіксації засідання.

6. Забороняється тимчасове вилучення електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв'язку, крім випадків, коли їх надання разом з інформацією, що на них міститься, є необхідною умовою проведення експертного дослідження, або якщо такі об'єкти отримані в результаті вчинення кримінального правопорушення чи є засобом або знаряддям його вчинення, а також якщо доступ до них обмежується їх власником, володільцем або утримувачем чи пов'язаний з подоланням системи логічного захисту.

У разі необхідності слідчий чи прокурор здійснює копіювання інформації, що міститься в інформаційних (автоматизованих) системах, телекомунікаційних системах, інформаційно-телекомунікаційних системах, їх невід'ємних частинах. Копіювання такої інформації здійснюється із залученням спеціаліста.

Також Законом унесено зміни до ККУ та Закону «Про демократичний цивільний контроль над Воєнною організацією і правоохоронними органами держави».

Норми Закону щодо застосування під час судового розгляду відеозаписувальних технічних засобів набирають чинності з 1 січня 2019 року.

Закон України від 16.11.2017 р. №2213-VIII
чинний з 07.12.2017 р. у зв'язку з публікацією в «ГУ» 06.12.2017 р.


Розширено податкові пільги для кінематографа

! Суб'єктам кінематографії

Прийнято два закони щодо державної підтримки кінематографії в Україні, один з яких уносить зміни до ПКУ, а другий — до МКУ.

Так, тимчасово, до 1 січня 2023 року, звільняються від оподаткування ПДВ операції:

1) з постачання національних фільмів, визначених Законом «Про кінематографію», виробниками, демонстраторами та розповсюджувачами національних фільмів, а також з постачання робіт та послуг з виробництва національних фільмів, з постачання робіт та послуг з виготовлення архівного комплекту вихідних матеріалів національних фільмів та фільмів, створених на території України, з постачання робіт та послуг з тиражування національних фільмів та іноземних фільмів, дубльованих, озвучених державною мовою на території України, а також з постачання робіт та послуг з дублювання, озвучення державною мовою іноземних фільмів на території України, з постачання робіт та послуг зі збереження, відновлення та реставрації національної кінематографічної спадщини;

2) з постачання послуг з демонстрування, розповсюдження та/або публічного сповіщення національних фільмів та іноземних фільмів, дубльованих, озвучених державною мовою на території України, демонстраторами, розповсюджувачами та/або організаціями мовлення (публічними сповіщувачами);

3) суб'єктів кінематографії, яким відповідно до Закону «Про державну підтримку кінематографії в Україні» надається державна підтримка, з увезення на митну територію України у митному режимі імпорту товарів, що входять до складу національної кінематографічної спадщини, та товарів, призначених для використання у кінематографічній діяльності, що класифікуються за кодами УКТ ЗЕД 3706, 3920 73 10 00, 3923 40 10 00, 8525, 8529, 9002, 9007, 9010, 9405. Порядок, обсяги та умови ввезення на митну територію України зазначених товарів визначаються Кабміном. У разі нецільового використання таких товарів платник податку зобов'язаний збільшити податкові зобов'язання за наслідками податкового періоду, на який припадає таке порушення, на суму ПДВ, що мала бути сплачена під час ввезення на митну територію таких товарів, а також сплатити пеню відповідно до закону.

Також тимчасово, до 1 січня 2023 року, звільняються від оподаткування ввізним митом при ввезенні на митну територію України та поміщенні в митний режим імпорту товари, що входять до складу національної кінематографічної спадщини, та товари, призначені для використання у кінематографічній діяльності, що ввозяться на митну територію України суб'єктами кінематографії, яким відповідно до Закону «Про державну підтримку кінематографії в Україні» надається державна підтримка, за такими кодами згідно з УКТ ЗЕД: 3706, 3920 73 10 00, 3923 40 10 00, 8525, 8529, 9002, 9007, 9010, 9405. Порядок та обсяги ввезення зазначених товарів визначаються Кабміном.

Закони України від 07.11.2017 р. №2176-VIII та №2177-VIII чинні з 03.12.2017 р.


Установлено критерії оцінки ступеня ризику для суб'єктів у сфері ЕЦП

! Центрам сертифікації ключів

Кабмін затвердив критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сфері надання послуг електронного цифрового підпису та визначається періодичність проведення планових заходів державного нагляду (контролю) Адміністрацією Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації.

Такими критеріями є:

кількість сформованих сертифікатів користувачів послуг ЕЦП;

наявність фактів порушення вимог законодавства щодо провадження господарської діяльності у сфері надання послуг ЕЦП.

Відповідно до встановлених критеріїв суб'єкти господарювання належать до одного з трьох ступенів ризику — високого, середнього або незначного.

Планові заходи державного нагляду (контролю) за діяльністю суб'єктів господарювання у сфері надання послуг електронного цифрового підпису проводяться Адміністрацією Держспецзв'язку з такою періодичністю: з високим ступенем ризику — не частіше 1 разу на 2 роки, середнім — 1 разу на 3 роки, незначним — 1 разу на 5 років.

Якщо протягом останніх 3 років, що передують плановому, але не менш як протягом останніх двох заходів державного нагляду (контролю) не виявлено фактів порушення, наступна планова перевірка проводиться не пізніше ніж через період часу, встановлений для відповідного ступеня ризику, збільшений у 1,5 разу.

Постанова КМУ від 01.12.2017 р. №904
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 05.12.2017 р. офіційно не опублікована


Як університету стати національним

! Закладам вищої освіти

Кабмін затвердив Порядок надання закладу вищої освіти статусу національного, підтвердження чи позбавлення цього статусу.

Надання закладу вищої освіти статусу національного, підтвердження чи позбавлення його цього статусу здійснюються на основі критеріїв надання та підтвердження статусу національного закладу вищої освіти, затверджених цією-таки постановою.

Заклади вищої освіти, яким статус національних було надано до 2017 року включно, повинні в 2018 — 2024 роках пройти процедуру підтвердження цього статусу.

Постанова КМУ від 22.11.2017 р. №912
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 05.12.2017 р. офіційно не опублікована


За результатами валютних аукціонів оприлюднюється більше інформації

! Учасникам валютного ринку

Унесено зміни до Положення про проведення Національним банком України валютних аукціонів, затвердженого постановою Правління НБУ від 29.12.2008 р. №469.

Змінами, зокрема, передбачено розширення переліку інформації, яка оприлюднюється Нацбанком за результатами проведення валютних аукціонів. Тепер НБУ оприлюднює загальні результати аукціону, розміщуючи на своїй офіційній сторінці в день проведення аукціону інформацію про:

валюту аукціону;

оголошений Нацбанком обсяг аукціону;

загальний обсяг заявок суб'єктів ринку щодо продажу (купівлі) інвалюти, прийнятих для участі в аукціоні;

загальну кількість заявок суб'єктів ринку щодо продажу (купівлі) інвалюти, прийнятих для участі в аукціоні;

мінімальний і максимальний курси за заявками суб'єктів ринку щодо продажу (купівлі) інвалюти, прийнятими для участі в аукціоні;

курс гривні до інвалюти за результатами аукціону (середньозважений, максимальний, мінімальний);

загальний обсяг задоволених заявок суб'єктів ринку щодо продажу (купівлі) інвалюти;

загальну кількість задоволених заявок суб'єктів ринку щодо продажу (купівлі) інвалюти.

Постанова Національного банку України від 30.11.2017 р. №123 чинна з 05.12.2017 р.


Кошти на відрядження за кордон можна переказати на рахунок працівника

! Роботодавцям і працівникам

Нацбанк уніс зміни до своєї постанови від 16.09.2013 р. №365 «Про порядок надходження коштів в іноземній валюті на поточні рахунки фізичних осіб в межах України».

Змінами розширено перелік операцій, на які не поширюється вимога, відповідно до якої надходження коштів в інвалюті в межах України на поточний рахунок в інвалюті фізособи (резидента або нерезидента) здійснюється виключно шляхом переказу коштів в інвалюті з іншого власного рахунку або шляхом унесення готівки власником рахунку. До переліку винятків з цієї вимоги додано операції із зарахування коштів для забезпечення витрат працівника на відрядження за кордон.

Постанова Національного банку України від 28.11.2017 р. №120 чинна з 30.11.2017 р.


Як працюватимуть банки у різдвяно-новорічний період

! Усім

НБУ прийняв рішення про регламент роботи системи електронних платежів Національного банку України та порядок роботи банківської системи України в період завершення звітного року.

Так, зокрема, 27, 28 грудня 2017 року система електронних платежів НБУ (СЕП) працює в режимі подовженого банківського дня (на 2 години).

29 грудня 2017 року до 13.00 у СЕП можуть здійснюватися лише платежі між банківськими установами, підпорядкованими одній юрособі, а також платежі, спрямовані до Нацбанку та органів Казначейства. Нацбанк та органи Казначейства можуть здійснювати платежі на адресу всіх учасників СЕП. Банківський день у СЕП закінчується о 15.00.

1 та 8 січня 2018 року СЕП, система електронної пошти Нацбанку, депозитарій Нацбанку, Система СЕРТИФ, Система підтвердження угод на міжбанківському валютному ринку України Нацбанку, система з купівлі та продажу кредитних ресурсів у національній валюті на міжбанківському кредитному ринку України «КредIнфо2», Автоматизована інформаційна система «Реєстр договорів з нерезидентами 2» не працюють.

2 січня 2018 року банки працюють без клієнтів і забезпечують комплекс робіт, пов'язаних із початком нового звітного року. Міжбанківські перекази коштів через СЕП у цей день не здійснюються.

3 — 5 та 9 січня 2018 року СЕП і банківська система України працюють у звичайному режимі.

Iз 29 грудня 2017 року до 3 січня 2018 року включно діятиме офіційний курс гривні до іноземних валют та банківських металів, установлений Нацбанком 28 грудня 2017 року.

У період із 30 грудня 2017 року до 8 січня 2018 року (включно) банки мають забезпечити безперебійну роботу банкоматів, підкріплення їх готівкою різних номіналів для обслуговування клієнтів.

Рішення НБУ від 28.11.2017 р. №759-рш


За розповсюдження видавничої продукції агресора штрафує Держкомтелерадіо

! Розповсюджувачам видавничої продукції

Держкомтелерадіо затвердило Порядок накладення Державним комітетом телебачення і радіомовлення України адміністративно-господарських штрафів.

Цей документ визначає процедуру оформлення Держкомтелерадіо документів щодо застосування адміністративно-господарських санкцій за порушення вимог ст. 28-1 «Ввезення з території держави-агресора, тимчасово окупованої території України видавничої продукції, що може бути розповсюджена на території України» Закону України від 05.06.97 р. №318/97-ВР «Про видавничу справу».

Рішення про накладення штрафу приймаються уповноваженими посадовими особами Держкомтелерадіо в межах, визначених ст. 28-1 Закону, на підставі звернень правоохоронних органів, юридичних та фізичних осіб. У таких зверненнях можуть міститься докази щодо розповсюдження видавничої продукції без відповідного дозволу, передбаченого ст. 28-1 Закону.

Підставою для накладення штрафу є протокол про накладення адміністративно-господарського штрафу за розповсюдження на території України видавничої продукції, що має походження (виготовлена) та/або ввозиться з території держави-агресора, тимчасово окупованої території України без відповідного дозволу, передбаченого ст. 28-1 Закону, який складається за місцем вчинення порушення.

Штраф накладається на суб'єктів господарювання протягом 6 місяців з дня виявлення порушення, але не пізніше ніж через рік з дня його вчинення.

Розмір штрафу становить 10 МЗП за кожен випадок такого розповсюдження, вчиненого вперше, та 50 МЗП за кожен наступний випадок.

Наказ Держкомтелерадіо наказом від 17.10.2017 р. №384
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 05.12.2017 р. офіційно не опублікований


Оновлено Граничні тарифи на універсальні послуги поштового зв'язку

! Усім

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації, затвердила нові Граничні тарифи на універсальні послуги поштового зв'язку.

Водночас утрачають чинність попередні Граничні тарифи, затверджені рішенням НКРЗI від 23.02.2017 р. №97.

Рішення НКРЗI від 17.10.2017 р. №535 набирає чинності з 1 січня 2018 року.

Новини підготував Андрій ПОРИТКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру