• Посилання скопійовано

Суть справи

Наказ про облікову політику: дієвий інструмент
Більшість бухгалтерів реально недооцінюють дієвість та ефективність такого облікового інструментарію, як наказ/положення про облікову політику на підприємстві. Зазвичай підготовка такого наказу зводиться до банального пошуку більш-менш оптимального зразка в «Гуглі» або у бухгалтерів-колег. I дарма. Бо грамотно та виважено підготовлений наказ про облікову політику може допомогти оптимізувати фінансовий результат підприємства.

Визначення ліміту каси для мережі магазинів
Підприємство — власник мережі магазинів (структурних невідокремлених підрозділів у різних регіонах України). За місцем реєстрації підприємства сплачуються ЄСВ та ПДФО. Ліміт кас розраховано окремо за кожним підрозділом. Чи є це помилкою? Як розрахувати ліміт каси для торговельної мережі? Яка відповідальність?

Представницькі витрати: тонкощі обліку
Наближаються свята, а отже, і корпоративи, і спільні зустрічі для підбиття підсумків річної роботи між партнерами. Представницькі витрати завжди були яблуком розбрату між бізнесом та податківцями. Здавалося б, усі розуміють цінність напрацювання партнерських стосунків із контрагентами та безглуздість оплати таких витрат із кишені працівника чи безпосередньо директора. Та, на жаль, податківцям простежити прямий зв'язок між представницькими витратами та госпдіяльністю вдається далеко не завжди.

Мобільний зв'язок на підприємстві
Мобільні телефони вже давно зайняли важливе місце в нашому житті. За ці роки підприємства навчилися обходити підводні камені валових, а потім податкових витрат на мобільний зв'язок, визнання права на податковий кредит з ПДВ, додаткового блага для працівників... Оператори мобільного зв'язку теж рухаються вперед і пропонують нові, більш зручні умови надання послуг зв'язку для бізнесу. Про те, які на сьогодні справи з обліком витрат на мобільний зв'язок, розповімо у статті.

Зміни в ПДВ
Попри свою назву, Закон №2198-VIII прямо стосується всіх платників ПДВ.

Юридична адреса та договір оренди
Якщо учасник (він же директор) юридичної особи (ТОВ) — платника єдиного податку хоче перереєструвати юридичну адресу на новопридбане нежитлове приміщення, яке перебуває у його власності, чи потрібен договір оренди між юридичною особою та власником? Якщо ми плануємо встановлювати у цьому приміщенні РРО, — це може бути не оренда?

Навчання працівника
Пропонуємо з'ясувати, як організувати навчання працівника, зокрема у новому, 2018 році. В яких випадках підлягають оподаткуванню сплачені роботодавцем кошти за навчання?

Зміна ціни договору — прерогатива сторін
Підприємство надає послуги, ціна яких прописана у договорі. I в процесі виконання договору сума може збільшитися. Як це правильно зробити та чи потрібна додаткова угода, якщо під час надання послуг ціна буде більшою, ніж передбачено договором?

ПФД у платника ЄП — колишнього «загальника»
Підприємство на загальній системі з 2018 року переходить на ЄП. В обліку є ПФД з терміном повернення у 2019 році. Чи треба повернути фіндопомогу у 2018 році — протягом 12 к. м., щоб не оподатковувати цю суму єдиним податком? А якщо ми не зможемо повернути фіндопомогу вчасно, як зазначено у договорі, якими будуть наслідки?

Річний перерахунок ПДВ-2017
Наближається кінець року, а з ним і необхідність здійснювати річний перерахунок з ПДВ. Як зробити такий перерахунок та яким чином відобразити його у податковій звітності з ПДВ, — це стало предметом сьогоднішньої публікації.

Регулятори про біткойн: «Ви дорослі люди»
У «ДК» №37/2017 ми писали, що Рада фінансової стабільності ще до кінця вересня обіцяла прийняти рішення щодо офіційного статусу криптовалют в Україні. Та горішок виявився заміцним.

До змісту номеру