• Посилання скопійовано

ПФД у платника ЄП — колишнього «загальника»

Підприємство на загальній системі з 2018 року переходить на ЄП. В обліку є ПФД з терміном повернення у 2019 році. Чи треба повернути фіндопомогу у 2018 році — протягом 12 к. м., щоб не оподатковувати цю суму єдиним податком? А якщо ми не зможемо повернути фіндопомогу вчасно, як зазначено у договорі, якими будуть наслідки?

ПФД в обліку платника ЄП

Занепокоєння позичальника є зрозумілим і пояснюється встановленим обмеженням у часі з дати отримання та повернення ПФД у платників ЄП.

1. До доходу юрособи — платника ЄП належить будь-який дохід у грошовій формі, матеріальній або нематеріальній за п. 292.3 ПКУ. Дохід у грошовій формі визнається за датою надходження коштів платнику ЄП за п. 292.6 ПКУ.

За умовами ситуації юрособа, яка отримала ПФД у період перебування на загальній системі оподаткування, у разі переходу на спрощену систему не включає такі кошти до доходу платника ЄП1.

Отже, кредиторська заборгованість за ПФД (К-т 685 або 505) не належить до доходу.

2. Загальна норма пп. 3 п. 292.11 ПКУ зазначає, що дохід за отриманою ПФД не визнається, якщо сума отримана та повернена протягом 12 к. м. з дня її отримання.

За умовами ситуації отриману на загальній системі ПФД та не повернену протягом 12 к. м. із дня її отримання, якщо термін повернення припав на період перебування на ЄП, доведеться визнавати у доходах у податковому обліку.

Отже, сума ПФД у разі порушення строку повернення визнається доходом й оподатковується єдиним податком. Пояснюється це тим, що на спрощеній системі діє окреме правило: сума ПФД не включається до доходу, якщо вона повернена протягом 12 місяців із дня її отримання.

Приклад Підприємство на загальній системі у жовтні 2017 року отримало ПФД. З 1 січня 2018 р. підприємство перебуває на сплаті ЄП.

Граничний термін повернення ПФД для платника ЄП, щоб не оподатковувати цю суму ЄП, — вересень 2018 р., або доведеться включити суму до складу доходів за III кв. 2018 р. До речі, якщо згодом ПФД буде повернено, коригування доходу не передбачено.

Невчасне повернення ПФД

1. Якщо строк погашення заборгованості за ПФД настав, але позичальник не погасив її вчасно, це є простроченою заборгованістю. Якщо таку заборгованість не буде погашено до закінчення позовної давності, вона вважається заборгованістю, за якою минула позовна давність. Позовна давність — це строк, у межах якого особа може звернутися до суду з вимогою про захист свого цивільного права або інтересу. Загальна позовна давність встановлюється тривалістю у три роки (ст. 256 та 257 ЦКУ)2.

1 Додатково див. ЗIР, підкатегорія 108.01.02, запитання: «Чи включається до доходу ЮО — платника ЄП поворотна фінансова допомога, отримана цією особою в період перебування її на загальній системі оподаткування?».

2 Можна скористатися нормою про переривання перебігу позовної давності (ст. 264 ЦКУ), коли позичальник вчиняє дії, які свідчать про визнання ним боргу, — наприклад, підписано акт звіряння або укладено додаткову угоду про перенесення термінів повернення.

2. У бухобліку, якщо на дату балансу раніше визнане зобов'язання не підлягає погашенню, то його сума включається до складу доходу звітного періоду (п. 5 П(С)БО 11). Доходи від списання кредиторської заборгованості, за якою минула позовна давність, у бухобліку відносять до інших операційних доходів. Списання заборгованості (збільшення доходу) відображають за К-т 717 (або 74).

3. У податковому обліку наслідки списання залежатимуть від системи оподаткування. Якщо боржником є підприємство на загальній системі, то визнаний дохід у бухобліку через фінрезультат є об'єктом оподаткування.

Якщо порушником виявиться платник ЄП, то сума неповерненої ПФД вже оподатковувалась ЄП за нормою пп. 3 п. 292.11 ПКУ при порушенні строку повернення, тож вдруге не оподатковується.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру