• Посилання скопійовано

Новації в оподаткуванні доходів фізосіб

Оподаткування пасивних доходів змінювалося в 2014 році вже не раз. Розгляньмо, як такі доходи оподатковуються ПДФО виходячи з останньої редакції ПКУ.

Оподаткування відсотків

З 02.08.2014 р. виходячи зі змін, внесених Законом №15881, дохід у вигляді процентів (крім визначених у пп. 165.1.2 та 165.1.41 ПКУ) включається до загального оподатковуваного доходу фізособи й обкладається ПДФО за ставкою 15% (пп. 164.2.8, 170.4.1 та п. 167.1 ПКУ). При цьому саме на податкового агента покладається обов'язок сплачувати податок на доходи зі суми нарахованих відсотків. Це потрібно зробити протягом 30 календарних днів, наступних за останнім днем місяця, у якому відбулося таке нарахування (пп. 170.4.1 ПКУ).

Зверніть увагу: доходи у вигляді процентів остаточно оподатковуються податковим агентом під час їх нарахування. Тобто утримання ПДФО відбувається під час їх нарахування, а сплата до бюджету — саме протягом граничного терміну у 30 днів після закінчення місяця, за який їх було нараховано. Сплата ПДФО при виплаті відсотків не є обов'язковою. Зауважимо, що до змін з 01.07.2014 р. діяла прогресивна шкала оподаткування відсотків за депозитами. З 02.08.2014 р. такої прогресивної шкали вже немає, і здійснювати перерахунок ПДФО за ними за наслідками року не потрібно.

Також, відповідно до п. 2 р. ІІІ Закону №1588, вже нарахований ПДФО з певних доходів у вигляді процентів, за період з 01.07.2014 р. до 02.08.2014 р., підлягає анулюванню і не повинен сплачуватися до бюджету. Уточнимо, про які доходи йдеться. Це відсотки, нараховані на (п. 2 р. ІІІ Закону 1588):

— поточний банківський рахунок;

— вкладний (депозитний) банківський рахунок;

— ощадний (депозитний) сертифікат;

— вклад (депозит) члена кредитної спілки у кредитній спілці.

Інформація щодо сум таких доходів і податків не зазначається у формі №1ДФ2.

1 Закон України від 04.07.2014 р. №1588-VII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо пасивних доходів». Хоча самим Законом передбачено, що він набирає чинності з 01.08.2014 р., але оприлюднено його було лише 02.08.2014 р. Таким чином, він набрав чинності 02.08.2014 р.

2 Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку (форма №1ДФ), затверджений наказом Міндоходів від 21.01.2014 р. №49.

За п. 167.1 ПКУ, з 02.08.2014 р. ПДФО за ставкою 15% оподатковуватимуть:

— відсотки, нараховані на суму поточного або вкладного (депозитного) банківського рахунка;

— процентний або дисконтний дохід за ощадними (депозитними) сертифікатами;

— відсотки на вклад (депозит) члена кредитної спілки у кредитній спілці;

— плату (відсотки), що розподіляється на пайові членські внески членів кредитної спілки;

— дохід, який виплачується компанією, що управляє активами інституту спільного інвестування, на розміщені активи відповідно до закону;

— дохід за іпотечними цінними паперами (іпотечними облігаціями та сертифікатами) відповідно до закону;

— дохід у вигляді відсотків (дисконту), отриманий власником облігацій від їх емітента відповідно до закону;

— дохід за сертифікатом фонду операцій з нерухомістю.

Зауважимо, що з ПКУ вилучено норму щодо дозволеної межі неоподатковуваних відсотків. Отже, з 02.08.2014 р. оподатковуються ПДФО усі суми пасивних доходів (відсотків, дивідендів, роялті тощо), крім тих, які ПКУ прямо звільнив від оподаткування.

Згідно з новою редакцією пп. 170.4.2 ПКУ, податкові агенти — банки, кредитні спілки — у формі №1ДФ повинні відображати загальну суму за всіма отримувачами відсотків, нарахованих у звітному податковому періоді (кварталі) доходів і загальну суму утриманого з них ПДФО. Тож виходить, що банк або кредитна спілка не показуватиме у формі №1ДФ інформацію у розрізі фізосіб. Виникають запитання: як узгодити це правило з чинним порядком заповнення форми №1ДФ? Чи потрібно заповнювати графу 2 форми №1ДФ? Чекаємо офіційного роз'яснення від ДФСУ.

Зауважимо, що, згідно з оновленим пп. 170.4.4 ПКУ, у разі дострокового розірвання договору вкладу (депозиту) та здійснення у зв'язку з цим перерахунку доходу у вигляді відсотків за процентною ставкою, передбаченою умовами договору для таких випадків, податковий агент проводить перерахунок сум податку, утриманого з такого доходу. Повернення надміру утриманих сум податку, що виникли внаслідок перерахунку, здійснюється шляхом зменшення сум ПДФО, що підлягають перерахуванню податковим агентом за поточний та/або наступний податковий (звітний) місяць.

З 02.08.2014 р. із ПКУ вилучено пп. «ж» п. 176.1, який зобов'язує платника податків особисто подавати податкову декларацію1 за результатами податкового (звітного) року, якщо той отримував дохід у формі відсотків, дивідендів, роялті, інвестиційного прибутку.

1 Форму податкової декларації про майновий стан і доходи затверджено наказом Мінфіну від 11.12.2013 р. №793.

Підпункт 170.4.1 ПКУ передбачає, що податковим агентом платника податку під час нарахування на його користь доходів у вигляді відсотків є особа, яка здійснює таке нарахування. Тож якщо фізособа не має обов'язку подавати річну декларацію з інших причин згідно з п. 179.1 ПКУ, то при отриманні доходу у вигляді відсотків подавати річну декларацію вона не зобов'язана.

Оподаткування дивідендів

Законом №1588 скасовано прогресивну систему оподаткування ПДФО і дивідендів, яка мала набрати чинності з 01.01.2015 р. Законодавці закріпили єдину ставку ПДФО для дивідендів — 5% (яка діє зараз). Дивіденди, отримані з-за кордону або від нерезидентів, теж оподатковуються за ставкою 5%. Податковим агентом під час нарахування дивідендів є емітент корпоративних прав або за його дорученням інша особа, яка здійснює таке нарахування. Дивіденди, нараховані фізособі за акціями або іншими корпоративними правами, що мають статус привілейованих або інший статус, що передбачає виплату фіксованого розміру дивідендів чи суми, яка перевищує суму виплат, розраховану на будь-яку іншу акцію (корпоративне право), емітовану таким платником податку, згідно з пп. 153.3.7 ПКУ з метою оподаткування прирівнюються до виплати заробітної плати (тобто оподатковуються ПДФО за ставкою 15%/17%).

За пп. 170.5.4 ПКУ, доходи у вигляді дивідендів остаточно оподатковуються податковим агентом під час їх нарахування платнику податку.

Оподаткування роялті

З 02.08.2014 р. роялті оподатковують за тими самими правилами, що і дивіденди (див. пп. 170.3.1 ПКУ). Але от ставка оподаткування на сьогодні становить 15%. При цьому прямого обов'язку декларувати такі доходи немає.

Оподатковування інвестиційного прибутку

Так само з 02.08.2014 р. скасовано і прогресивну ставку оподаткування інвестиційного прибутку. Прогресивна ставка не використовуватиметься при перерахунку загального річного оподатковуваного доходу (див. «ДК» №32/2014). Тепер ставка оподаткування становить 15%. Зауважимо, що, згідно з оновленим абз. 1 пп. 170.2.9 ПКУ, податковий агент під час кожного нарахування фізособі інвестиційного прибутку повинен нараховувати (утримувати) ПДФО. Податковим агентом у випадку виплати інвестиційного прибутку може бути лише професійний торговець ЦП, включаючи банк (див. пп. 170.2.2 ПКУ). Такий податковий агент утримує ПДФО не з суми виручки від продажу ЦП, а з додатної різниці між такою виручкою і витратами фізособи на придбання реалізованих цінних паперів. Джерелом інформації про такі витрати для податкового агента будуть документи, надані фізособою. Звісно, якщо фізособа таких документів не надасть, податковий агент не врахує ці витрати. У всіх інших випадках операцій з ЦП фізособа самостійно визначає інвестиційний прибуток та, відповідно, подає річну декларацію і сплачує ПДФО за підсумками звітного року.

Василь РОРАТ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру