• Посилання скопійовано

Суть справи

Електронне адміністрування ПДВ
З 1 січня 2015 року кардинально змінюються правила адміністрування ПДВ — воно повністю стає електронним. Законом №1621 внесено відповідні зміни до ПКУ та Закону про депозитарну систему. Розглянемо, до чого нам слід готуватися через кілька місяців, а також розкажемо про інші зміни в оподаткуванні ПДВ.

Нове в реєстрації ПН в ЄРПН
З 01.01.2015 р. розпочинається електронне адміністрування ПДВ згідно зі змінами до ПКУ, внесеними Законом №1621. Для цього потрібно виписувати всі податкові накладні в електронній формі та реєструвати їх в ЄРПН.

За що купив, за те і продаю
Закон №1621 майже повністю скасував звичний порядок адміністрування ПДВ. Серед інших змін — нові правила визначення бази нарахування ПДВ. Вони наберуть чинності з 01.01.2015 р., але з урахуванням можливих збитків від цих явно фіскальних нововведень слід починати готуватися до них якомога раніше.

Порядок коригування ПДВ
Інколи доводиться змінювати ціну за поставлений товар: все ж таки живемо у неспокійний час. Правила такого коригування всім відомі, проте і їх відкоригували Законом №1621.

Зміни з податку на прибуток
Закон №1621 вніс зміни також і до розділу ІІІ ПКУ, за яким нараховується податок на прибуток. Змін небагато, втім, у тих, кого вони стосуються, обов'язково виникнуть запитання, на які контролюючим органам доведеться дати чіткі відповіді до кінця поточного звітного року.

Військовий збір з кожного працівника
Попри значну допомогу українського народу своїм військовим, держава вирішила централізовано забезпечити фінансування силових органів. Для цього Законом №1621 тимчасово запроваджено військовий збір. Утримувати і сплачувати його до державного бюджету повинні як податкові агенти, які виплачують певні доходи фізособам, так і самі фізособи в окремих випадках.

Новації в оподаткуванні доходів фізосіб
Оподаткування пасивних доходів змінювалося в 2014 році вже не раз. Розгляньмо, як такі доходи оподатковуються ПДФО виходячи з останньої редакції ПКУ.

Зміни щодо акцизного податку та рентних платежів
Закон №1621 вніс зміни до кількох основних податків (ПДВ, податок на прибуток), проте не оминув і інші податки, які, як ми звикли, змінюються (у бік збільшення) набагато частіше. Розгляньмо, які ж зміни і коли наберуть чинності за цим законом щодо акцизного податку та плати за користування надрами.

Якщо зникло ТОВ...
Досить тривіальна ситуація: ТОВ набрало товару і... зникло. І вже рік жодні листи, претензії, надіслані на адресу покупця, не дають результату. За даними ЄДР, директор — вже інша особа, так само як і засновник. Як бути? З чого починати? Чи взагалі є шанси отримати кошти та які ризики несе підприємство, яке тривалий час намагалося вплинути на покупця листами та претензіями?

Адміністративний арешт: акценти для бухгалтера
У «ДК» №28/2014 ми вже говорили про дві податкові конструкції, за допомогою яких передбачено можливість співпраці бізнесу та контролюючого органу щодо податкових боргів — відстрочення та розстрочення. Сьогодні поговоримо про адмінарешт.

Електронні гроші: що нового?
НБУ далі вдосконалює правила використання електронних грошей. З 25.07.2014 р. набирає чинності нова редакція Положення про електронні гроші в Україні. Розгляньмо, що принесли нові зміни.

Кредит-нота: нюанси обліку
Суб'єкти ЗЕД, працюючи з іноземними контрагентами, часто стикаються з кредит-нотами. Зменшення заборгованості перед контрагентом — це завжди гарна новина. Тепер поговоримо про те, як операція зі зменшення заборгованості через дефектні товари відобразиться у бухгалтерському та податковому обліку українського підприємства.

Чи був ланцюг?
З тезою про «невідповідальність за контрагента» платники податків добре знайомі. Але її навряд чи враховують, коли підприємство-контрагента неможливо перевірити. Тоді податкова каже: «Ми йдемо до вас», — і надсилає надумані запити на отримання інформації або про проведення зустрічного звіряння. Результат наперед відомий, питання в іншому: чи можна цьому протистояти законно?

Мораторій на перевірки та економія на чиновниках
Статтею 31 Закону України від 31.07.2014 р. №1622-VII «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік» (далі — Закон №1622), що набрав чинності 03.08.2014 р., запроваджено мораторій на перевірки суб'єктів господарювання.

До змісту номеру